Kina: 18 personer ignorerar överkörd 2-åring

Av flera orsaker är kineser ofta rädda att gripa in i sådant som inte angår dem. En våldsam modern historia, korruption och avsaknad av självständiga domstolar är tre.

Retar man upp fel person kan det sluta i våldsamheter, och det går inte alltid att lita på det skydd som polis och rättsväsende erbjuder i många andra länder.

Detta dras ofta till sin spets, vilket skedde föregående vecka då en vit minibuss körde över en tvåårig flicka i staden Foshan (佛山), södra Kina.

Efter att flickan blivit överkörd vid ett köpcentrum och tillfogats dödliga skador, ignorerades hon av hela 18 fotgängare som passerade på någon meters avstånd.

Först den nittonde person – en kvinnlig sopsamlare – lyfte upp barnet och kallade på hjälp, varpå föräldrarna kunde ta sedan bortsprungna och nu överkörda flicka till sjukhuset, där hon senare dog av skadorna.

Föraren till minibussen är fortfarande på fri fot. Han körde över flickan en extra gång för att kunna fly platsen så fort som möjligt.

Se eländet på övervakningskamerans video nedan: (OBS, otäcka bilder!)ChinaSmack skriver en artikel om det hela, och infogar även kommentarer från kinesiska internetanvändare som sett filmen:

The Chinese people have arrived at their most moral-less moment!

I remember when I was small there was a small girl who fell into a pond. I yelled for help and then some adults came and rescued her. But in the end, her mother kept asking if it was me who pushed her in. Now that I think about it, I was truly lucky!!!!

Those above who are saying that our countrymen have become numb, I want to ask simply: What would you do if you ran into this kind of thing? Don’t just blame this or that on this internet post, would you risk being accused of being the perpetrator? Would you be willing to dump your entire family’s savings into the endless vortex of accident compensation? You aren’t afraid of going to jail as the perpetrator? Have you not considered that one moment of greatness could mean your entire family losing their happiness with you? Do you know just how many Nanjing judge [case results] there are? Do you think it is only Nanjing? The consequences of moral turpitude is not something that you and I can rectify. We are just ordinary people. Seeing this kind of thing, I can only describe it as heart-breaking, but I would be numb/indifferent like those 18 people…because I am a normal person!!!

No one wants to cause trouble for themselves. These days, everyone is busy enough with their own matters. To say these people are cold-blooded is a bit too strong. Those who want to criticize them should first ask themselves: Would you have gone to help or not?

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

8 Comments

 1. Har själv upplevt att bli anklagad när jag försökt hjälpa en person i en trafikolycka.

  En motorcyklist körde omkull då han körde mot rött ljus och höll på att krocka med en person, och började blöda mycket från huvudet. Jag sprang bort och försökte hjälpa honom upp. Polisen kom snart och motorcyklisten anklagade mig för att ha orsakat olyckan och ville att jag skulle betala ersättning, sjukhusräkningar etc.

  Jag satt på polisstationen i över 3 timmar och blev först lössläppt efter att två vittnen förklarade att det inte var jag som orsakat olyckan. Extremt tacknämlig att dessa två killarna som bevittnat det hela la sig i, följde med till polisstationen och hjälpte mig.

  Jag har lärt mig att man ska inte hjälpa nån i en olycka i Kina, tyvärr. Ring ambulans/ropa på hjälp men gå inte fram till den skadade personen. Specielt om man är en laowai. Jag är säker på att motorcycklisten såg sin chans att mjölka en utlänning på pengar.

  • Det är ju fruktansvärt. Det handlar nog mycket om ansikte också, att man vill skylla på någon annan i stället för att erkänna sitt eget fel. Vips så har man gått så långt att det inte finns någon återvändo och då är det bara köra hela racet, skylla på allt och alla.

   Är du fortfarande i Peking förresten?

  • Tydligen känner jag inte till situationen i Kina, och efter att ha läst det här skulle jag ännu mindre vilja besöka Kina. Någonsin.

   Men om det nu är så i Kina, förstår jag inte varför någon inte gjorde som du skrev. Kalla på hjälp/ambulans utan att röra henne. Jag hade däremot inte kunnat lämna henne ensam utan stanna kvar så ingen till idiot kör över henne. Om jag hade vetat en bättre livsnödvändig position hade jag också övervägt att röra henne.

   Förstår att det måste kännas fruktansvärt att bli anklagad och kanske riskera att åka in när en i själva verket har gett en hjälpande hand. Men jag kan ändå inte föreställa mig göra samma sak. Jag har ett stort samvete som jag aldrig skulle kunna leva med om jag hade gått förbi den lilla flickan (eller en annan skadad person). Jag skulle hellre bli oskyldig dömd. Kanske låter lätt för mig att skriva, men jag menar det. Det där är inte på något sätt humant.

   Fy så sorgligt! Fler länder bör ta efter London och ha övervakningskameror utplacerade. När det finns inspelat måste ju chansen vare betydligt större att inte bli oskyldig dömd. I Sverige snackar vi om personlig integritet, men jag tycker det är urdumt argument. Jag har inget emot att bli filmad när jag är på offentliga platser. För jag har INGET att dölja. Och de ska inte jaga folk som pissar när de är fulla, utan faktiskt riktiga brott.

  • Ja det finns väl inte mycket att säga till försvar. Förresten finns det förmodligen fler övervakningskameror i många kinesiska städer än i London. Förhoppningsvis kan det åtminstone hjälpa för att sätta dit förövarna.

 2. Via Shanghaiist kan man få mer info om Chen Xianmei. Hon har fått belöningar från flera håll men också allt fler kommentarer att hon bara gjorde det får att få uppmärksamhet och pengar:
  http://shanghaiist.com/2011/10/19/chen_xianmei_commended_and_rewarded.php
  Och huruvida hon skall betitlas ”sopsamlare/trash collector” eller ”scrap peddler”. Jo, det är skillnad.
  http://shanghaiist.com/2011/10/19/chen-xianmei-scrap-peddler.php
  http://shanghaiscrap.com/2011/10/a-brief-note-on-chen-xianmei-chinas-most-famous-trash-collector/

  • Jag såg videon tidigare och funderade också över begreppet. Kom då på att det inte finns någon kvinnlig motsvarighet till ”sopgubbe”, väl? Sopsamlare på svenska lär väl dock ligga närmare ”scrap peddler” än ”trash collector”, eftersom man samlar för eget bruk. Det är väl egentligen ganska oväsentligt – frågan är ju främst vad det andra 18 sysslade med!

 3. de 18- personern och den där jävla soptanten som tog upp den där stackars flicken som om hon var en övertrampad leksaksdocka och förarna som kommenterar utan rebecca, är de mest omoraliska och själviska fegisar, jag någonsin har stött på. ja ber om ursäkt för mitt ordval, men jag kan inte uttrycka min ilska och sorg, samt ilska på ett annat sätt

  jag menar att man inte hjälper en stackars skadad människa för att man är rädd för att själv få skulden är ingen ursäkt.
  sen börjar man hålla med kineserna

  hur kan man lämna en flicka som blöder för fullt och kan räddas?
  man behöver ingen kunskap för att veta: det är något som inte stämmer med flickan jag måste gå och hjälpa

  snälla vilka personer finns det här i världen, men jag är inte förvånad över er beetende

Kommentera