Apple-hysteri i Kina: Student erbjuder fem nätters sex mot en iPhone 4S

Hysterin i Kina efter Apples produkter är något jag ofta skriver om här på InBeijing.

Innan årets slut ska minst tolv nya Apple-butiker öppna i Kina, och då iPad 2 släpptes uppstod det slagsmål med järnrör vid en av affärerna i Peking.

De som inte har haft råd med företagets produkter har ibland tagit till drastiska åtgärder; i somras skrev jag om hur en 17-årig pojke sålde sin njure på svarta marknaden för att köpa en iPad 2.

Denna vecka uppmärksammar ChinaHush hur en student på en kinesisk student på internet bjöd ut sin kropp för fem samlag – i utbyte mot en iPhone 4S.

Här är ett utdrag av konversationen, som avslöjades av flickans pojkvän:

Man: 5 nights and you can get an iPhone.

Girl: 4999 yuan.

Man: 4500.

Man: 4500, it’s cheaper now.

Man: I just asked about the price today.

Girl: Then buy me one. You pick a time (to have sex), whenever you want.

Man: But you’re not willing to do everything I want. Why should I buy you one? We’ll see how your performance is in bed this time.

Läs en längre del av konversationen och se bilder på ChinaHush.

En liknande incident ägde rum i juni i år, då en student som var född på 1990-talet bjöd ut sin oskuld på internet med följande notis:

My dream is to have one iPhone4. But my dad refused to give me the money. Is there anyone who will give me one? In return, I will give him my most valuable ‘first night’.

Läs annonsen i sin helhet med alla svar och bilder här (endast kinesiska).

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

10 Comments

 1. Haha, varför är dom så tokiga i apple egentligen? Hur började det? Och är folk inte medvetna om hur människorna i fabrikerna behandlas? Eller skiter dom i det?

  • Ja det har väl med status att göra. Ofta får man uppfattningen att det är viktigare att sticka ut materiellt här, att man är sin plånbok.

   Kanske beror det på komplex, brist på självförtroende eller avsaknad av att få bekräftelse/välbefinnande på något annat vis – den kulturella och kreativa sektorn ligger ju långt efter i Kina.

   Undrar om det känns bra att leka med sin iPad utan njure..

 2. Inte bara i Kina som Appleprodukter ses som en statussymbol. Läste en artikel i en svensk tidning för en tid sen att svenska föräldrar känner sig tvingade att köpa Iphones till sina barn bara för att dom ska bli socialt accepterade pga att majoriteten har Iphones.

  Tyder ju på att man också kanske känner sig tvingad att följa “strömmen” så att man inte hamnar “utanför”.

 3. Jo jag har sett storyn om tjejen som skulle byta bort sin oskuld förr, men menar hon verkligen allvar? Det är inte så att hon bara skämtar?

  Orkar inte läsa hela, men redan det hon säger om att hon vill ha så många kommentarer som möjligt låter ju mest som om hon vill ha uppmärksamhet. Eller?

  • Öh.. okej, gör inte det då…

   Anledningen till att jag är skeptisk är att jag relaterar det till hur det skulle sett ut om någon i Sverige gjort samma sak. Att en ung svensk tjej skulle sälja sex för pengar är förstås helt tänkbart, men att publicera det för allmän kännedom vore ganska udda. Men bara för att det handlar om en kines ska vi alltså ge upp all skepsis? För vi vet ju alla att kineser är lite knäppa?

   Min instinkt om någon i Sverige gjort samma sak skulle vara att det inte är allvarligt menat. Om någon skriver att dom skulle “ge sin högra arm” för något betyder det ju sällan att man faktiskt skulle hugga av denna och använda till byteshandel.

   En möjlighet är då förstås att man är ute efter uppmärksamhet. Att man uttryckligen ber om mycket kommentarer är ju ett mycket starkt tecken på detta. Vad som avses är alltså:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_(Internet)

 4. Om du börjar en kommentar med att skriva “jag orkar inte läsa hela inlägget”, så kan du väl inte förvänta dig några utlägg till svar?!

  Hade du last hela inlägget så hade du dock sett att en pojke sålt sin njure för att få råd till en ipad, vilket är en sann historia. Att sälja sex för samma syfte är väl då i jämförelse knappast helt otroligt?

  När sådana här saker händer i Kina måste man ta hänsyn till den stora befolkningen. Det är mer sannolikt att dessa vansinneshitorier sker bland 1,3 miljarder människor, än bland knappa 10 miljoner.

Kommentera