10 populäraste artiklarna om Kina 2011

Det är visst populärt med topplistor så här års. InBeijing ska inte göra någon besviken genom att avvika från den trenden.

Nedan listar jag därför de tio artiklar som genererade flest besök på InBeijing under 2011.

I övrigt har det varit ett år med ständigt ökande trafik, som visserligen går upp och ner i och med stora nyhetshändelser eller ledighet och helger.

Mest besökare under en dag var 20 oktober, då 1 896 läsare hittade till InBeijing.

Oktober var också den månad som gick bäst, med i snitt 605 besökare per dag.

Men här följer alltså de artiklar som på InBeijing fick mest läsare under hela det gångna året:

1) ”Kina: 18 personer ignorerar överkörd 2-åring” (17 okt)

Min första artikel om denna tragiska olycka fick i särklass mest läsare under det gångna året. Om ni mot förmodan missat händelsen, så handlar det alltså om en tvåårig flicka som blev överkörd på bottenvåningen av ett köpcentrum i staden Foshan (佛山), sydkinesiska provinsen Guangdong (广东).

Övervakningskamerorna visar att 18 personer oberört gick förbi den dödligt skadade flickan, innan en gammal kvinnlig sopsamlare gjorde en insats för att rädda henne.

Händelsen rev upp djupa sår och skapade en stor diskussion om egoism i det moderna Kina, och hur det bristfälliga rättssystemet gör att folk helt enkelt inte vågar gripa in i situationer likt dessa, av rädsla för att själva få skulden och bli stämda.

Flickan dog senare på sjukhus av skadorna. En av de mest uppseendeväckande händelserna i Kina under 2011.

Tvååriga Yue Yue avled efter att 18 personer ignorerat då hon kämpade försitt liv efter att ha blivit överkörd

2) ”Mjukporrfilm i 3D slår Avatar i Hongkong” (21 apr)

I april i år hade mjukporrfilmen ”Sex and Zen: Extreme Ecstasy” premiär på biograferna i Hongkong. Förväntningarna var så stora att porrfilmen slog världens genom tidernas mest inkomstbringande film ”Avatar”, räknat i intäkter under premiärdagen.

Filmen – som sagts vara världens första erotiska film i IMAX 3D – drog stort intresse inte minst bland kinesiska turister. Den förbjöds ju givetvis på Kinas biografer, och många kineser reste över gränsen till Hongkong enbart för att se filmen.

En intressant nyhet, visst, men en stor del av träffarna kommer i ärlighetens namn från folk som har googlat ”mjukporr”.

3) Kina, Indiens och Japans befolkning om 90 år” (6 maj)

FN släppte tidigare i år en rapport med uppskattningar om befolkningsmängden i världens olika regioner och länder år 2100. Den menar att det då kommer finnas över 10 miljarder människor på jorden.

Rapporten spår dock att Kinas befolkning kommer minska; år 2100 ska det ”bara” finnas 941 miljoner kineser, på grund av en åldrande befolkning och låga födelsetal.

Japan kommer gå samma öde till möte, medan Indiens befolkning ska öka till över 1,5 miljard. Den största befolkningsökningen kommer dock ske i Afrika. Läs artikeln för en sammanfattning av de mest intressanta fynden jag gjorde i rapporten.

4) ”Överkörd 2-åring i Foshan död, avslöjar kinesisk fegmentalitet” (21 okt)

En fortsättning av händelsen som kom på första plats enligt ovan. Då den tvååriga flickan avled några dagar efter olyckan, hade redan en debatt tagit fart om hur och varför Kina förvandlats till ett samhälle där gemene man står likgiltig inför sina medmänniskors liv eller död.

Listar här en rad liknande händelser som utspelat sig under årets gång, samt ger exempel på försök att förklara denna likgiltighet, med allt från kulturrevolution till materialism och enbarnspolitik.

5) ”Porr i Kina – historia och nutid” (25 aug)

En lång och utläggande artikel vilken beskriver porrens historia, utveckling och nutida status i Kina. Pornografin blomstrande i Kina under Ming-dynastin, för att sedan slås ner på av den mer konservativa Qing-dynastin, och sedermera även av kommunistpartiet.

Men myndigheterna håller i dag på att förlora kriget mot porren på internet, då allt fler internetanvändare skaffar sig tillgång till utländska porrsidor och sedan sprider vidare materialet.

Den japanska porrstjärna Sora Aoi har exempelvis 3 miljoner prenumeranter på kinesiska mikrobloggen Sina Weibo, och hennes namn ger efter en sökning fler träffar än för Kinas president Hu Jintao.

Sora Aoi – populärare än president Hu Jintao

6) ”Shanghais hamn världens största” (8 jan)

Oväntat populär artikel om hur Shanghai under 2010 passerade Singapore för att bli världens största hamn, räknat i antal miljoner ton behandlat containergods.

Efter att Kina gick med i Världshandelsorganisationen (WHO) 2001, och landets ekonomi fortsatte växa med omkring 10 procent varje år, har aktiviteten i Shanghais hamn mer än tredubblats.

Jag skrev tidigare i veckan även en mer aktuell artikel om hur Shanghais hamn under 2011 befäster sin position som världens största.

7) ”Kina avskaffar dödsstraffet för 13 brott” (26 maj)

Kina högsta domstol har som ambition att begränsa dödsstraffet endast till ”extremt allvarliga brott”, och tog därför tidigare i år bort tretton brott från listan med förseelser som kan leda till dödsdom.

De flesta av brotten som togs bort har med smuggling eller ekonomisk brottslighet att göra. Tidigare kunde man exempelvis bli avrättad för att smuggla ”sällsynta djurprodukter”.

Artikeln innehåller en del fakta kring dödsstraff i Kina: Det finns fortfarande 55 brott som kan leda till döden, och man avrättar varje år långt fler fångar här än i resten av världen tillsammans.

8) ”Apple, Steve Jobs och Kina – dags för kritik!” (6 okt)

Då Apples grundare Steve Jobs gick ur tiden visst sorgen ingen gräns i Kina. Internet svämmade över av kondoleanser, och någon sade detta vara första gången han ”var uppriktigt ledsen över en utlännings död”.

Fansen bortser dock från att företagets underleverantörer medvetet förstör miljö och människor i Kina – där merparten av produkterna tillverkas – för att ytterligare pressa upp vinstmarginalen några procent.

Apples ledning vet givetvis om detta, och skulle kunna agera genom att ställa höga krav, men vänder i stället blindögat till. Denna artikel understryker paradoxen i att kineserna utan hejd stödjer ett företag som exploaterar landets folk och resurser å det grövsta.

Steve Jobs är omåttligt populär i Kina trots att hans företag förstör landet

9) ”Indiens befolkning nu över 1,2 miljarder” (4 apr)

Statistik från Indien visade tidigare i år att landets befolkning nu överstiger 1,2 miljarder. Det senaste årtiondet har befolkningen ökat med 10 procent, eller med 181 miljoner människor.

Bara i två av landets delstater bor mer folk än i hela USA. Indien spås gå om Kina för att bli världens folkrikaste land år 2030.

10) ”Kinas befolkning 1,34 miljarder” (1 maj)

Befolkning och statistik verkar intressera många läsare, och således drog även denna artikel om resultaten från Kinas senaste folkräkning många besökare.

Förutom faktumet att befolkningen vuxit till 1,34 miljarder, listar jag i artikeln en rad andra intressanta punkter som har med bland annat urbanisering och enbarnspolitik att göra.

Nu återstår bara att säga: Gott nytt år – 新年快乐!

InBeijings nyårslöfte är att öka mängden artiklar och förbättra kvalitén på innehållet!