Falska valnötter med betong inuti säljs i Kina

Kina har ju under de senaste åren plågats av flera matskandaler. Jag har skrivit om bland annat förgiftad mjölk, fläskkött som lyser blått och fiskar som matas med p-piller.

Att detta sker så ofta beror bland annat på okunskap, avsaknad av ett fungerade kontrollorgan och korruption inom livsmedelssektorn.

Det beror också på kombinationen av fattigdom och innovationsförmåga, vilket togs till en ny höjd under föregående vecka i staden Zhengzhou (郑州), provinsen Henan (河南).

En man köpte där 2,5 kilo valnötter, och upptäckte sedan då han öppnade dem att flera innehöll betong i stället för den ätbara delen av nöten.

Försäljaren hade helt enkelt öppnat nöten, ersatt det ätbara med cement och sedan limmat ihop den igen. För att förhindra misstänkt ljud var betongen omsorgsfullt inlindad i papper.

Bild av en falsk valnöt

Artikel och fler bilder via Ministry of Tofu, eller på kinesiska via Netease.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

7 Comments

  1. Hehe – påminner mig om när en amerikansk bekant köpte en påse mini-Snickers i Suzhou bara för att upptäcka att de eftertraktade chokladbitarna (detta var 1991, mind you) i själva verket var torkad frukt!

    • Haha roligt, det var säkert originalpapper med.

      Min ex-flickvän jobbade inom vinbranschen. Hon berättade att man kunde sälja tomma vinflaskor svindyrt om vinet var fint. De fylldes sedan upp med billigare vin och såldes dyrt igen..

  2. Såg ett tv-program för några år sedan som hette fejkindustrins baksida där det var nån kines som satt i en lägenhet, kanske nere i Shengzhen och tillverkade ägg av kemikalier.

    Han förklarade även att det var billigare att tilverka dom på konstgjord väg än att ha en hönsfarm med alla dess omkostnader. Om sen människor dog av hans “produkt” tror jag han brydde sig föga om.

Kommentera