Publicerat: Kinas censurerade internet

Lägger i dag upp en av mina artiklar om Kinas internet, som nyligen publicerades i DIK-Forum.

Som ju alla vet är internet i Kina censurerat från flera sidor som innehåller exempelvis nyheter, forum eller pornografi.

I artikel ger jag en kort bakgrund till internet i Kina, och hur det ändå lyckats växa så otroligt fort trots begränsad användarvänlighet.

Intervjuar också en journalist som använder sig av mjukvaror eller andra program för att ta sig runt censuren.

Läs om internet som ett “slagfält” mellan myndigheter och internetanvändare som strävar efter yttrandefrihet, antingen här nedan eller i fullskärm via Scribd:

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

4 Comments

 1. Vilken skrämselpropaganda, det här kommer bara förstärka folks bild av Kina som jätteond diktatur med en helt isolerad och hjärntvättad befolkning, alla under kommunistpartiets kontroll. Trodde inte du skulle skriva sånt här, faktiskt. Varför inte ta upp anledningarna bakom censuren, eller spekulera i varför man försöker skapa starka inhemska tjänster? Kanske ta upp att västvärlden håller på att gå åt samma håll och till och med hyllar Kina som förebild?

  Faktum är ju att Kina är otroligt stort, det är svårt att styra ett sådant land, och med ett stort land kommer drastiska insatser som kan ses som onödiga i vårt lilla avlånga land, vi som knappt skulle kunna fylla en kinesisk storstad med vår befolkning.

  • Visst kan jag ta upp varför: Därför att kommunistpartiet vill behålla sitt maktmonopol. Så länge de använder sig av sådana här metoder, så kommer stor del av befolkningen alltid att vara relativt “hjärntvättad”.

   Det finns väldigt, väldigt få i utlandet som “hyllar” Kina vad gäller censur av internet och yttrandefrihet, som du påstår. Har du något exempel?

   Givetvis är det svårt att styra Kina. Men det rättfärdigar nödvändigtvis inte att en privilegierad adel (politiker och tjänstemän) behåller sitt maktmonopol genom censur och begränsningar.

   Du kanske missade att en amerikansk journalist blev utsparkad från Kina i veckan, första gången sedan 1998. Partiet vill ha monopol på information och nyheter, något jag anser oförsvarbart och hämmande för hela landets potential.

 2. J.
  Jag kritiserade dig för några dagar sedan i ett annat forum för att jag ansåg att du just skrivit en “kvällstidningsrubrik”, vilket jag för övrigt fortfarande tycker du gjorde. Men…

  Dock inser jag att det inte är helt rättvist att vara för kritisk om inte allting är 100% objektivt eftersom du skriver som yrke, och därför givetvis måste väga in vad din kund efterfrågar. Dvs vi kan inte kräva att journalister i alla lägen ska skriva helt efter eget tycke. Naturligtvis önskar man att allt journalistiskt material ska vara helt neutralt och o-färgat, men dessvärre är det alltid någon som måste betala för arbetet, och då måste naturligtvis även leverantören (journalisten) tänka på vad kunden efterfrågar. Man kan ju alltid presentera en “sanning” från olika vinklar och välja vad som ska vara med och inte.

  “At the end of the day” så är det ju så ills att det är vi nyhetskonsumenter som efterfrågar skandaljournalistik, och då får vi vad vi förtjänar.

  J, jag tror du kan utveckla detta resonemang mycket bättre än jag. ;-)

  Mvh

  • Journalistens yrke går inte ut på att vara 100 procent objektiv i allt man skriver. Snarare att (utan lögn och dikt) belysa problem ur olika vinklar.

   Det var jag själv som hörde av mig till DIK Forum och föreslog denna artikeln med denna vinkeln, för jag tycker den allt tuffare kontrollen av internet och medier i Kina är värd att belysa.

   Det finns inget positivt att skriva om då det gäller att man nu i Kina kan få fängelse för “ryktesspridning” på nätet, eller att man stänger ner kommentarsfunktionen på Sina Weibo. Därför får artikeln en negativ klang.

   Jag är förfärad över hur Kina har backat det senaste halvåret då det gäller att ge sina medborgare frihet. Det är tydligt att regimen är nervös över allt som har hänt på sistone.

   Det går i dag inte att vara positiv då man skriver om tillståndet internet och censur i Kina. Läs vilken större och seriös tidning med personal i Kina som helst. Och att då för saken skull hitta något positivt att väga upp artikeln med blir väldigt tillgjort.

   Vad gäller rubriken, ja, den andades kvällstidning. Men den var skriven med ett uns av skoj och ironi också.

Kommentera