Yang Rui – inte bara rasist, även judehatare

I veckan har jag skrivit ett par artiklar om Yang Rui, tv-profil på Kinas statliga engelska nyhetskanal.

Genom en rad rasistiska uttalanden har han på sistone bidragit till att piska upp negativa stämningar mot utlänningar som kollektiv grupp i Kina.

Det visar sig nu att tv-profilen inte bara är rasist, utan även hyser agg mot judar.

Shanghaiist publicerar i dag en rad uttalanden som Yang Rui gjort på sin mikroblogg det senaste året:

The media and the republic go up and down together. The US has done this to the extreme, but Wall Street’s greed was not exposed because Jews control both the financial and media worlds. Why do the US media not dare to support the call for the establishment of a Palestinian state? It’s because they’re afraid of getting fired by their Jewish bosses. When I interviewed the chairman of the US Jewish Association, I questioned him on this. He snarled at me ferociously and said that in America, no one would dare to speak to him this way. He was like a mafia chief. So please stop saying how beautiful American press freedom is.

(21/09/2011)

Americans are free but not equal — Partisan politics have emasculated the government, after the financial crisis, not one person has been brought to task; Whoever wants to be the President has to curry favour with the Jews because they control both the financial and media worlds; the American people have the right to bear firearms, but the right to be free from the harm of firearms is unequal; America has freedom in immigration but there are several million illegal immigrants, and these illegal immigrants have literally become the new black slaves.

(24/1/2011)

Is there anyone who can convince me that US foreign policies have brought peace, stability and prosperity to the Middle East and Central Asia? Is there anyone who can convince me that US foreign policies are truly benefiting others rather than benefiting themselves? Post 9/11, America has become bloodthirsty and has greatly robbed the world of its peace. But has it reflected on its wrong biased policy of shielding Israel? It is impossible for it to do so because Jews are too powerful in the US domestically, controlling both the media and the finance. You’ll need the support of the Jews before you step into the presidential elections!

(28/12/2011)

Israel has special relations with the US — it’s common knowledge. But if you look into history, you’ll find the Lavon Affair which in 1954 made the Americans suspicious as to whether Israel was truly an ally. Israeli agents attempted to destroy several US government offices in Cairo, so as to sow discord in the US-Egypt relationship. During the Iran-Iraq war, Israel supported Iran with large quantities of military weapons, even though Israel was aware that the US hates Iran because of the hostage incident. Some American scholars think that the Jews are only loyal to each other among themselves.

(04/12/2011)

Israeli newspaper Haaretz revealed that that the US Jewish publishing tycoon Andrew Adler suggested that Israel’s Mossad special forces assassinate the indecisive Obama, so that the vice president can become president and support Israel in its attack of Iranian nuclear facilities. This sounds unbelievable but in order to survive, there is nothing Israel won’t do. It’s no secret that Israel has for a long time been sowing discord between the Americans and the Arabs.

26/01/2012

Som jag skrev redan för två år sedan, så satsar Kina allt mer på att genom engelska nyhetskanaler nå ut till andra länder och presentera sin egen bild av vad som händer världen över.

Frågan är bara hur pass trovärdig denna nyhetsförmedling blir, om tv-profilerna avslöjas som rasister och judehatare. Och får behålla jobbet.

För statliga tidningen Global Times skrev visserligen i veckan att Yang Rui varit “okänslig” i sina uttalanden, men att han ändå bör få behålla sitt jobb.

Ett av Global Times argument är att en tv-profil på amerikanska kanalen CNN för fyra år sedan uttalat sig negativt om Kina – som om det skulle göra Yang Ruis kommentarer mer acceptabla.

Som så ofta tidigare så uppstår det något slags dilemma för Kina: Att ha kvar Yang Rui gör att målgruppen (engelsktalande tittare) förlorar respekten för nyhetskanalen. Men att sparka honom vore att visa sig svag för utländsk opinion, och antyda att den för Kina så viktiga nationalismen är fel.

Under tiden får väl Yang Rui och hans likar vatten på kvarn.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

10 Comments

 1. Kan ju säga att en del av det han säger är sant: att judar har stor makt, speciellt i Usa och att dom kan påverka väldigt mycket av det som händer inom politik och finans.

  Skulle inte vilja kalla det judehat, snarare judekritik men i dagens samhälle så är kritik mot judar lika med antisemitism.

  • Oavsett hur det står till med judarnas makt och inflytande, så utgör ovanstående kommentarer ett trovärdighetsproblem, som jag talade om ovan.

   Om man som professionell journalist säger att “judarna kontrollerar såväl finansmarknaden som media”, utan att backa upp det med någon fakta, så handlar det inte rapportering, utan om åsikt eller fördom.

   Det är ju ett ganska starkt påstående, och om man inte ens försöker bevisa det, så låter det lätt som retorik snarare än ett väl underbyggt argument. Oavsett om det handlar om judar, muslimer eller vita medelålders män.

  • Nej det utgör inget trovärdighetsproblem om man inte är västerlänning och dessutom inskränkt i sitt ensidiga västerländska perspektiv.

   Judars makt över västvärlden diskuteras flitigt och öppet i alla länder utanför väst, inklusive i Östeuropa till exempel. Att som svensk journalist sitta i Kina och läxa upp dem i hur de ska behandla ämnen som västerlänningar och judar tycker jag vittnar om en oerhört unken och omodern etnocentrisk inställning som inte hör hemma i dagens globaliserade värld.

  • Håller helt med, det Yang Rui skriver är kritisk tänk och utgör inget trovärdighetsproblem.

 2. Visst är det OK och till och med berättigat att diskutera judars och andra folkgruppers inflytande i viktiga sektorer som finans och media.

  Men det måste fortfarande med sakliga argument, och inte svepande generaliseringar. Om du läser hans uttalanden ovan så backas de inte upp av något.

  för trovärdighetens skulle vore det exempelvis intressant att få något exempel på att man inte kan ställa upp som presidentkandidat utan att ha judarnas stöd.

  • I USA? Du kan såklart ställa upp i primärval (det kan alla) men du kommer inte att vinna partinomineringen utan judiskt finansiellt och medialt stöd. Exempel: Pat Buchanan och Ron Paul.

   Ron Paul har fler motståndare än bara judarna (av naturliga skäl) men Pat Buchanan var extremt populär och en given republikansk kandidat. Dock var han inte populär hos judarna och därför slutade det med att han åkte ut trots storseger i New Hampshire.

  • Jag vet inte hur det står till i USA. Kanske har du rätt, kanske inte.

   Men vad jag efterfrågade var inte exempel från dig, utan exempel från Yang Rui för att reda ut hans trovärdighetsproblem.

   Vad som nu istället skett är att Yang Rui har tagit bort alla dessa tweets om judar från sitt Weibo-konto, tillsammans med hundratals andra.

   På hans Weibo finns nu bara cirka 100 tweets, jämfört med flera gånger så många innan hans främlingsfientlighet uppmärksammades.

   Kanske insåg han att inläggen hade ett trovärdighetsproblem ;)

 3. Rasist och judehatare. Är det två olika saker? Rasist och svenskhatare?
  Tankespåret visar att judar åker i en egen fil där inga andra folkslag får köra.
  Han är inte bara rasist, han är judehatare också……

  • Rasism vänder sig mot vissa folkslag på biologisk grund, anti-semiter mot judar på historisk och kulturell grund.
   Så det är faktiskt en viss skillnad. Exempelvis blev ju tyska judar nazisternas måltavla under andra världskriget. Ett annat exempel torde vara invandrare som just nu trakasserar judar i Malmö. De är knappast rasister.

Kommentera