Simmerskan Ye Shiwen grundlöst anklagad för doping

Dopinganklagelserna har haglat efter att den 16-åriga kinesiskan Ye Shiwen i veckan simmat hem OS-guld och slagit världsrekord.

Särskilt högljudd har den amerikanska tränaren John Leonard varit, genom att bland annat i The Guardian kalla resultaten för ”misstänksamma” och ”störande”, samt göra jämförelse med dopingavstängningarna i damsimningen efter OS i Atlanta 1996.

Även från svenskt håll har tveksamhet uttryckts. Hans Chrunak, tidigare förbundskapten för svenska simlandslaget och nu ”simexpert” på SVT, hade i tv-studion följande med Marie Lehmann efter Ye Shiwens prestation:

HC: Ja, jag tänker att det är mycket, mycket märkligt i vilket fall som helst. Jag vet inte vad man ska jämföra med. Det finns inte.
ML: Men kommer hon från ingenstans, eller..
HC: (Avbryter) Ja, jag har aldrig hört henne förut, och det spelar ju mindre roll, för de är ju rätt många kineser och deras namn låter likadant (…)

Chrunak visar upp en förbluffande rasism okunnihget, eftersom Ye Shiwen vann två VM-silver 2010, och tog ett VM-guld 2011.

Allt detta understryker SVT:s Jonas Karlsson i sin krönika, där man också kan se Chrunaks uttalanden. I krönikan säger Karlsson också:

Underbarn är ingenting nytt, men då de heter Phelps och Sjöström så är det lätt-googlade, och hundratals artiklar dyker upp. Västerländska idrottare kommer aldrig från ingenstans; de har en story, ett namn, ett ansikte. Men då de kommer från Kina, ja då tycks simmarna snarare vara skyldiga tills motsatsen bevisas.

Han påminner också om att ”hyllningskören i Sverige var unison” då Sarah Sjöström 15 år gammal slog världsrekord och tog VM-guld i Rom. Även Chrunak stämde in i denna kör, utan misstankar om doping.

Att alla kinesers namn ”låter likadant” gör Ye Shiwens prestation misstänksam för Hans Chrunak

Kanske tänker Chrunak att det är mer sannolikt att en kinesiska dopar sig, än en svenska. Trots att de kinesiska simmarna gör 15 000 dopingtester om året, fler än både USA och Australien, och trots att Ye Shiwen klarat alla sina test både innan och under olympiaden.

Bristen på självdistans blir då obehaglig om man tänker på att svenska häcklöperskan Ludmilla Engqvist medvetet dopade sig med anabola steroider för bara ett drygt årtionde sedan.

Men just i det tillfället kanske man med Chrunaks rasism tankesätt kan se henne som ryska, och inte lika svensk som då hon sprang hem OS-guldet i Atlanta 1996.

Relaterat: DN, DN, GP, SVD