Min video: Motorcykel i hutongerna

Under föregående helg hjälpte jag till att spela in en bit film till “The Face Car“, ett projekt som innefattar “världens första sociala racingteam”.

Med fisköga-objektvet på kameran satte jag bak på en motorcykel, som körde genom hutongerna vid Trumtornet (鼓楼) i närheten av där jag bor, och även vid Houhai (后海), Lamatemplet (雍和宫) samt längs med andra norra ringvägen.

Klippte nästa dag ihop materialet till en egen kortfilm, som ni kan se här nedan.

The Face Car är ett projekt där sponsorer och betalande medlemmar har möjligheten att närvara vid racerlopp runt om i Asien. Bor man i en annan del av världen kan man bland se loppet genom en kamera i bilen, och ställa frågor samt hjälpa föraren att ta beslut i realtid.

Läs mer via projektets hemsida eller Facebook-sida.

Följ på en fyra minuter lång resa vid hutongerna i mitt grannskap

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

3 Comments

 1. Känns som om det ändå bör att gå att rädda hutongerna från deras öden, göra det gamla till en del av det nya. Finns det några planer på det eller är planen fortfarande att dom ska bort?

  • Hutongerna är en fråga som berör mig djupt, och som jag kommer behandla mycket i min kommande bok. Det är sorgligt att över 90 procent av hutongerna som fanns 1980 har rivits fram till i dag. Nu verkar en renässans ha uppstått, men då blir istället problemet att hutongernas renoveras bortom igenkänlighet, till barer, restauranger eller inhägnade bostäder för rika.

   Se gärna en video här, av NY Times videojournalist Jonah Kessel, som förklarar problemen närmare, med fantastiska klipp från Pekings gränder:

   https://inbeijing.se/bulletin/2012/01/02/video-pekings-urgamla-bostadshus-kampar-for-overlevnad/

 2. Tråkigt att så mycket är rivet och uppbyggt på nytt igen i en stil som bara påminner om den gamla, då åker du ändå igenom turistområden där man tycker de skulle bevara lite mer av det gamla Peking.
  Varje gång jag besöker Peking känns det som en ny stad och mer och mer som en stor parkeringsplats.

Kommentera