Ung grundare av kinesiskt oppositionsparti döms till åtta år i fängelse

En domstol i sydvästra Kunming dömde i dagarna Cao Haibo, nybliven papppa och ägare av ett internetkafé, till åtta års fängelse för ”omstörtning av statsmakten”.

En dom på pappret mer allvarlig än den som tilldelades Liu Xiaobo år 2008, som bestod i ”försök till omstörtning av statsmakten”.

27-åringa Caos dom kom efter att han på en hemsida offentliggjort bildandet av ett oppositionsparti som han givit namnet ”Kinesiska Republikanska Partiet”, samt för textmeddelanden där han kritiserat det styrande Kommunistpartiet. Hemsidan låg inte uppe mer än en dag innan den stängdes ned av myndigheterna.

Domen belyser ytterligare den bestämdhet med vilken myndigheterna just nu trappar upp repressionen av kritiska röster inför den 18:e partikongress där Kinas högsta ledarskikt ska bytas ut.

Med de senaste avslöjandena från NY Times om en storskalig ämbetsmannakorruption som sipprat in i de innersta leden av Kinas Kommunistparti, samt  vibrationerna från Chongqingaffären den här våren som fortfarande gör sig gällande, börjar systemet bli alltmer ängsligt och slentrianmässigt i sina nedslag mot kritiska röster.

För Cao Haibo är inte en belevad akademikervirtuos med patos hämtat ur demokratimuren i slutet på 70-talet eller studentrörelsen 1989 som Liu Xiaobo, Wei Jingsheng eller Wang Dan.

Caos juridiska ombud Ma Xiaopeng säger till Reuters att den unge mannen ”inte förstår sig på politik i Kina, vi tycker att han är ett omoget barn som inte kunnat förutse att myndigheterna skulle se så pass allvarligt på hans handlingar”.

Dissidenten Liu Xiaobo, som gjorde sig skyldig till ett mindre allvarligt brott än den unga och ännu okände Cao Haibo.

Cao Haibo greps i Oktober 2011, men domen kom inte förrän alldeles nyligen. Vid tiden för gripandet drev han på egen hand ett internetkafé i staden Kunming och var nygift sedan tre månader. Cao har tillsammans med sin fru Zhang Yan ett nio månader gammalt barn.

Att domen som tillföll Cao Haibo tekniskt sett är strängare än den som tilldelats många andra dissidenter, exempelvis Hu Jia, Gao Zhisheng etc., ligger i att ”ömstörtning av statsmakten”bara tillskrivs de fall där personen eller personerna i fråga försökt bilda ett utmande oppositionsparti med regelrätt partiprogram.

Att nobelprisvinnaren Liu Xiaobo ”bara” tillskrivits ”försök till omstörtning” ligger i att hans pamflett Charta 08 enbart bestod i en rad universella krav på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter, utan att för den delen ha etablerat ett specifikt partiprogram.

Något som däremot är relativt okänt för många mindre bekanta med kinesisk politik är att Kina förutom det styrande Kommunistpartiet även har åtta andra ”demokratiska” partier som verkar mer eller mindre legalt i inom systemet, där det största är Kuomintangs Revolutionära Kommitté.

Dock är dessa partier oerhört begränsade i vad de kan uträtta, och i den mån de faktiskt har en eller annan representant i Folkkongressen måste dessa godkännas och tillsättas av det styrande Kommunistpartiet. Därtill har KKP fria tyglar att stifta specifika lagar som begränsar eller rentav illegaliserar dessa partier.

Detta var vad som hände med Kinas Nya Demokratiska Parti, grundat av Guo Quan i staden Nanjing, som år 2009 dömdes till tio års fängelse för just ”omstörtning av statsmakten”.

– Ruben Evensen 01/11 -2012
@rubenevensen

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera