Veckan som gick: Nyheter från Kina/Asien v. 45

Med tanke på Kinas pågående ledarbyte och bevakningen av denna, så har veckans nyhetsbrev en klar övervikt på politik, internet och media.

Medan vi redan vet väldigt lite om vad som händer under pågående partikongress, så försvåras informationsflödet ytterligare genom censur och övervakning av landet mikrobloggar.

Goda nyheter är dock att det i samband med president Hu Jintaos tal på partikongressen presenterades ny ekonomisk statistik som överträffade förväntningarna.

För att inte missa kommande nyhetssammanställningar, prenumerera på InBeijing, eller håll ett öga på Twitter och Facebook.

Sammanställningen av föregående veckas nyheter kring Kina/Asien publiceras varje måndag morgon svensk tid. Den är gratis, och den enda i sitt slag på svenska.

VECKAN SOM GICK: NYHETER FRÅN KINA/ASIEN V. 45

EKONOMI & HANDEL

Economists React: Indicators Point to Stronger Growth – Ny ekonomisk statistik pekade förra veckan på att konjukturen i Kina börjar vända, och att landets tillväxt nu är starkare än många tidigare trott. Industriproduktionen och investeringarna var högre än väntat, och inflationen lägre. Wall Street Journal pratar med en handfull ekonomer som är positiva till de nya siffrorna, och menar att en så kallad ”hårdlandning” för Kinas ekonomi nu ser ut att utebli.

Heavy Lending Creates a Surge in Chinese Economy – Även NY Times är positiva till de nya ekonomiska siffrorna, och citerar Kinas riksbankschef Zhou Xiaochuan säga att ”det är nu tydligt att ekonomin är på rätt väg”. Tidningen poängterar dock att en stor del av tillväxten skett genom att de statliga bankerna lånat ut ”hundratals miljarder dollar” till statliga företag och myndigheter så att dessa kan fortsätta investera och därmed rapportera ökad tillväxt. Det är oklart om och hur alla dessa lån kommer betalas tillbaka.

Rumor: Foxconn Planning a Factory in the US – Elektronikjätten Foxconn, som anställer över en miljon arbetare i Kina och bland annat tillverkar Apple-produkter, ryktas nu planera öppna en fabrik i USA. Foxconn har på senare år plågats av strejker, bråk och en våg av självmord då kinesiska arbetare visat sitt missnöje med företagets hårda villkor och låga löner. Detta har fått Foxconn att se sig om efter andra destinationer för sin tillverkning, samt att sträva efter att ersätta manuella arbetare med robotar i sin Kina-fabriker. Tech in Asia menar att en eventuell fabrik i USA skulle vara mer automatiserad, då lönenivåerna ju är högre i Nordamerika.

Apple, Samsung hold 90% of China’s high-end smartphone market – Status genom märken är viktigt bland kinesiska konsumenter, vilket kan ses av att Apple och Samsung nu har 90 procent av marknaden för smartphones i prisklassen över 3 000 kronor. Mindre märken som Sony, HTC och Nokia har svårt att hävda sig, liksom inhemska märken som Xiaomi, skriver Want China Times.

China Airport Boom: Will There Be a Bust? – Just nu byggs världens största flygplats i södra Peking. Den kostar cirka 100 miljarder kronor, och ska kunna serva 80 miljoner resenärer om året. Detta trots att Peking redan har världens andra största flygplats i stadens nordsöstra delar. Time påpekar hur detta bara är en del av Kinas ”flygplats-expansion”, där de statliga bankerna lånar ut enorma mängder pengar för att flygplatser ska kunna byggas i många av Kinas mindre städer, medan de redan befintliga expanderas. I somras klargjorde man att 82 nya flygplatser ska byggas landet över, trots att många av de befintliga redan går med ekonomisk förlust.

China’s economy to overtake US in next four years, says OECD – The Guardian citerar en internationell tankesmedja med säte i Paris, som uppskattar att Kinas ekonomi kommer gå om USA:s dito och bli världens största år 2016. Redan i slutet av detta år kommer Kinas ekonomi vara större än hela eurozonens, och till 2025 större än USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Kanada tillsammans, tror tankesmedjan.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Bloomberg: Challenges China’s New Leadership Faces – Ekonomiprofessor Patrik Chovanec sammanställer på sin blogg de utmaningar som Kinas nya ledare står inför. Han sammanfattar också avgående president Hu Jintaos syn på några av dessa utmaningar, så som den gick att uppfatta efter dennes tal till kongressen i veckan. Lovande är att Hu vill dubbla Kinas BNP 2010-2020, och öppet talar om korruptionen som en stort problem. Mer oroväckande är att Hu försvarar sin politik med att prioritera stora statliga företag (SOE) samt strävan att ”mer resolut bevaka Kinas intressen till havs”, genom att bland annat stärka landets krigsflotta.

China’s ex-president overshadows party congress, transition – Återkomsten av Kinas förre president Jiang Zemin fortsätter skapa rykten och spekulationer om vad som sker bakom kulisserna vid Kinas ledarbyte. Den nu 86-åriga Jiang är en känd antagonist till sittande president Hu Jintao, och enligt Reuters kan under kongressen tydligt se hur Jiang fortfarande har ett stort inflytande i Kinas politiska värld, trots att han inte hållit något ämbete på ett årtionde. Den senaste tiden har förmodligen en kamp pågått mellan Jiang och Hu om vilka av de yngre politikerna som ska få de viktigaste posterna i Kinas nya regering.

Exclusive: Hu Jintao set to step down as military chief – Hongkong-baserade South China Morning Post säger sig i dag ha unika uppgifter som gör gällande att Hu Jintao kommer avgå som överbefälhavare samtidigt som han lämnar sin post som president. Det skulle då vara annorlunda mot Jiang Zemins tillvägagångssätt, då denne satt kvar som överbefälhavare ett par år efter presidentämbetet, förmodligen för att irritera och försvåra för Hu Jintao. Dock har flera uppgifter under veckan gjort gällande att Hu har passat på att installera ett gäng gentemot honom lojala generaler innan han själv kliver ner som överbefälhavare. Att sedan Bloomberg samtidigt i dag påstår att Hu Jintao i själva verket planerar sitta kvar som befälhavare en tid till, visar väl hur lite vi egentligen vet om vad som pågår under ledarbytet.

In defence of how China picks its leaders – Mediabilden i väst av Kinas ledarbyte är ensidig och orättvis, anser Daniel Bell och Eric Li i en artikel för Financial Times. De erkänner att korruption och brist på demokrati är problem som existerar i det kinesiska politiska systemet, men samtidigt påpekar de hur mycket bättre det har blivit de senaste 30 åren. Kinas politiska system beskrivs som ”en meritokrati”, där de skickligaste och bästa ledarna utses genom tester och prestationer. Det har stora fördelar gentemot demokrati, menar författarna.

As Tibetans Burn Themselves to Protest Chinese Rule, Communists in Beijing Stress Happiness in Tibet – Den senaste tiden har vi sett en obehaglig ökning av antalet tibetaner som i desperation sätter eld på sig själva. Bara under torsdagen ägde minst fem sådana fall rum, skriver Time. Dessutom rapporteras stora protester ha hållits i Tibet i samband med den pågående partikongressen. Tusentals demonstranter ska under torsdagen ha samlats utanför klostret Rebkong på den tibetanska platån. Detaljer är svåra att tillgå, då journalister är förbjudna att verka i dessa trakter. Svaret från Kinas regering är mer av samma medicin; ökad säkerhet i Tibet, samtidigt som Hu Jintao under sitt tal i veckan underströk hur tibetanerna blivit lyckligare och fått det bättre ställt under hans tio år vid makten.

INTERNET & MEDIA

In China, Paranoia Around Twitter Hackings – Flera journalister och akademiker med anknytning till Kina har råkat ut för intrång på sina twitter-konton i samband med det pågående ledarbytet. Wall Street Journal menar att en handfull aktiva twittrare som alla fått mail från Twitter om okänd aktivitet kring deras konton, och talar närmare med en av de drabbade. Visserligen finns det inga klara bevis på att dessa attacker kommer från Kina, men få tror att det är en slump att så många Kina-kännare utsätts just vid denna tidpunkt.

PSY gains over 230,000 fans on Weibo in one day – Den ofattbart populära koreanska sångaren PSY, bakom den sönderspelade låten ”Gangnam Style”, skapade i dagarna ett konto på Kinas största mikroblogg Sina Weibo. Han attraherade inte mindre än 230 000 följare på en dag, skriver Shanghaiist. Antalet är nu redan uppe i över en halv miljon.

CCP congress enters the Weibo era – China Media Project tittar närmare på hur den pågående partikongressen påverkas av att vara den första som hålls i en tid då sociala medier används hundratals miljoner kineser. Kritiken på Kinas största mikroblogg Sina Weibo är omfattande, och många användare postar ironiska meddelanden eller citerar politikernas tal på ett vis som gör det svårt för censuren att avgöra vad som kan stå kvar och inte. Särskilt har många referenser gjorts till valet i USA, och många bloggare undrar varför processen inte kan vara lika öppen i det egna landet.

China struggles to impress its young with ”red” TV propaganda – Reuters uppmärksammar hur Kinas myndigheter, som alltid har haft monopol på information och dess budskap, nu får allt svårare att attrahera en yngre och mer världsvan kinesisk publik. Man intervjuar en ung tjej som föredrar Prison Break framför kinesiska tv-serier, som ofta är fyllda med dolda budskap om partiets och arméns förträfflighet. Tittarsiffror för så kallade ”röda dramer” har på sistone minskat drastiskt bland landets unga tv-tittare.

Reports: Google Search and Other Services, VPNs Blocked in China – Under fredagskvällen var Googles sökmotor ur funktion i Kina, liksom flera av företagets tjänster som Gmail och Google Reader. Kinesiska internetanvändare vittnade enligt Tech in Asia om hur mail som kom till deras Gmail inte ens kunde vidarebefordras till kinesiska mailklienter längre. Blockeringen föregicks givetvis inte av någon varning, och någon förklaring gavs inte i samband med det hela. Under lördagen var sedan Googles tjänster tillgängliga igen, låt vara med de restriktioner som råder i Kina i vanliga fall.

Deleted Weibo highlights bored Jiang Zemin – Censuren på Kinas mikrobloggar har ökat i och med det pågående ledarbytet. China Media Project påpekar hur en serie bilder från partikongressen föreställandes den tidigare presidenten Jiang Zemin – nu 86 år gammal – raderades inom 25 minuter efter att de postats. Anledningen tros ha varit att Jiang så trött och ointresserad ut på flera av bilderna.

ENERGI & MILJÖ

INSIGHT – Great expectations fill Greenland as China eyes riches – En gruva för utvinning av järnmalm ska byggas på Grönland. Projektet kostar cirka 15 miljarder kronor, och kommer öka Grönlands befolkning med fyra procent. Dessa fyra procent utgörs av de kinesiska arbetare som ska arbeta med och i gruvan. Via Reuters rapporterar Yahoo om miljövänners och lokalbefolkningens oro då kapplöpningen om Grönlands naturresurser intensifieras.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Need A Job? Shanghai Company Seeks “Condom Testers” – Beijing Cream uppmärksammar hur ett företag i Shanghai genom en annons söker kvinnliga kondomtestare, som ska vara ”i åldern 18-25 och se bra ut”. Lönen för att säkerställa kondomernas effektivitet genom att ha sex uppgår till 3 000 kronor om dagen. Annonsen publicerades i Shanghai Youth Daily, och fick 22 svar på tre timmar.

Elites fight secret battle for China’s soul – En viktig och intressant artikel från Sydney Morning Herald beskriver den kamp som i skymundan förs om Kinas ekonomiska och samhälleliga utveckling. Den liberala bankiren He Di och hans Bouyan Foundation vill se ett mer öppet och liberalt Kina, men stöter ofta på patrull i form av kommunistpartiet och inflytelserika Mao-romantiker. Efter ett besök vid ett museum i Berlin, varnar He Di för att Kinas nationalistiska retorik och allt mer auktoritära politiska system påminner om Hitler och hans Nationalsocialister i ett förkrigstidens Tyskland.