Svensk turist räddar kinesisk kvinna från att drunkna

I förra veckan blev svenska affärsturisten Harald Göbel hjälte i centralkinesiska staden Chengdu, sedan han hoppat i en flod för att rädda en kvinna som höll på att drunkna.

En apatisk folksamling stod och såg på då kvinnan kämpade i vattnet samtidigt som man väntade på att räddningspersonalen skulle anlända.

Harald kastade sig istället i floden och blev uppmärksammad i kinesisk media efter insatsen.

Harald kallades ”A foreign Lei Feng” av den storögda folkmassan, med anspelning på den kinesiska soldaten Lei Feng som kinesiska myndigheter ständigt använder som förebild för att predika moral och civilkurage.

Kinesiskt nyhetsinslag om Haralds räddningsinsats

Det finns dock en djupare innebörd av denna händelse, ett skäl till oro i hela det kinesiska samhället.

Åskådarna vid floden i Chengdu hade inte behövt vara överraskade över att räddaren i nöden var utlänning, eftersom kineser allt mer sällan törs ingripa för att rädda en främling i nöd.

Man är nämligen rädd för att offret fejkar olyckan och ska begära skadestånd. Det sista man vill är att bli inblandad med polis och myndigheter om någon råkar illa ut. Eller så anser man att man helt enkelt inte har något att vinna på situationen.

Denna hemska inställning till sina medmänniskors öden drogs till sin spets i oktober i fjol, då en 2-åring blev överkörd av en bil på en parkeringsplats i södra Kina.

Bilen smet, och hela 18 personer gick förbi det skadade barnet innan en städerska reagerade och hjälpte till.

Ni kan se videon från den olyckan här via InBeijing.

I samband med att 2-åring blev överkörd, skrev jag också om hur det visade på en oroväckande trend att kineser inte törs gripa in då främlingar råkar illa ut:

Bara i år har flera situationer uppstått, där kineser helt ignorerat landsmän i livsfara, och ofta är det utlänningar som fått gripa in:

* En mor knivhöggs av sin son på Shanghais flygplats, och fick hjälp av en utlänning efter att flera kineser valt att bara gå förbi henne.

* En kinesisk äldre man som ramlat ihop på gatan i Xian ropar på hjälp. Han plockas upp av en kaukasisk kvinna. Hon får ingen ytterligare hjälp av förbipasserande, och tar in mannen i en liten närliggande butik. ”Ta ut henne, det kommer bara bli problem”, sade butiksägaren.

* En kinesisk kvinna försöker ta självmord genom att hoppa i sjön i centrala Hangzhou. En amerikanska hoppar efter för att rädda henne, medan de kinesiska åskådarna håller sig passiva.

* En kvinna i Shanghai är dyngfull mitt på ljusan dag, då en man tar av henne tröjan och suger hennes nakna bröst helt öppet på en gågata. Ingen av de förbipasserande reagerar.

I Kina finns i allmänhet en rädsla att lägga sig i olyckor och våldsamheter, eftersom det kan leda till att man själv blir inblandad och stämd.

Enligt en undersökning med 5 000 svarande skulle 87 procent inte hjälpa en gammal person som ramlat omkull på gatan, av rädsla för att själva få skulden.

Fallet med Harald Göbel och den apatiska folkmassan i Chengdu visar alltså återigen att Kina har lång väg att gå då det gäller civilkurage och att hjälpa sin nästa.