Arkar, arresteringar och mayaindianer – ”Undergången” i Kina

Yang Zongfu med sin sfäriska överlevnadspod i Zhejiang

Möjligtvis kan det hela te sig som ett ironiskt sammanträffande att hysterin kring dagens påstådda undergång med mayanska karaktäristika skulle få sitt starkaste fäste på det kinesiska fastlandet. Som vissa kanske minns var det ju kineserna i filmen ”2012” som byggde den ark i vilken världens maktelit kunde undslippa undergång och flyta vidare in i en sorts sorglig Waterworld-existens.

För två dagar sedan rapporterades det att Kina är det land i världen där flest tror att apokalypsen är the real deal. Undersökningen som genomförts av statlig kinesisk tv, CCTV, påstår att en av tio kineser tror på mayaindianernas profetia.

Detta har föregåtts av en strid ström av rapportering i internationella och kinesiska medier om alla galna tilltag och förberedelser som gjorts  av vanliga medborgare ute i Kina. Ett av de mer uppmärksammade inslagen har varit olika målintiktade affärsmänniskor och miljonärer i landet som lagt enorm tid och pengar på olika lösningar för att undslippa undergång.

Uppfinnaren Yang Zongfu från Zhejiangprovinsen skapade headlines i somras när han presenterade sitt podliknande överlevnadsklot som han spenderat 2 år och motsvarande 1,5 miljon kronor på att plocka fram. Under hösten har han lagt ut 15  exemplar till försäljning för så mycket som 5 miljoner kronor styck. Yang fick meddela många potentiella köpare att de fick bli utan och möta apokalypsen på egen hand.

Yang Zongfu med sin sfäriska överlevnadspod i Zhejiang
Yang Zongfu med sin sfäriska överlevnadspod i Zhejiang

Den kinesiska regeringen har inte försökt lägga sordin på hysterin för  denna typ av pr-stunts. Däremot har det under hösten och framförallt i december rapporterats om otaliga fall där individer i Kina gripits för ryktesspridning kring apokalypsen. Fyra personer greps i olika omgångar i staden Chongqing tidigare denna månad och hölls i häkte i tio dagar vardera för att spridit rykten. För några dagar sedan rapporterades det också att två personer i staden Wuhan hållits häktade i tio dagar för samma typ av handlingar.

Vad denna känslighet kring rykten kommer ifrån får stå oförklarat. Det man personligen tänker på är den modell som lades fram allra mest elegant av PR-människan och expat-kändisen Will Moss på gruppbloggen ”Rectified” i somras där han laborerade på varför katastroffilmer aldrig fått fäste och rentav förbjudits på det kinesiska fastlandet. Modellen:

Vadsomhelst som uttrycker att Kommunistpartiet, Folkets Befrielsearme eller det kommunistiska samhällssystemet på något som helst sätt är ”övervinnligt” kan inte accepteras av censorerna, och i detta fallet säkerhetspolisen.

Vare det Godzilla, rymdvarelser eller en tusenårig profetia uttalad av primitiva astrologer från en utdöd civilisation.

 

ruben.evensen@gmail.com

Twitter: @rubenevensen

 

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera