Hukou-bedrägeri, illegala husköp och rikemansexodus

Förra månaden rapporterades det i kinesiska medier (också nyligen av InBeijing) om en tidigare bankchef, ”syster fastighet”, från Shenmu-kommunen i Shaanxiprovinsen som med hjälp av fejkade id-handlingar och Hukou (bok för mantalsskrivning) lyckats införskaffa totalt 41 lägenheter i Beijing med assistans från korrupta tjänstemän i huvudstaden.

Idag rapporterar Xinhua att man gripit kvinnan i fråga, som varit försvunnen en längre tid, samt sju tjänstemän i Peking, där fyra uppges vara poliser.

Detta är ett i raden av många tillslag mot illegalt införskaffande av bostäder på senaste tiden, och en ytterligare blottläggning av det systematiska och ibland mycket klumpiga sätt som tjänstemän och kvinnor i det officiella Kina förskingrat och ”förvaltat” kinesiska skattebetalares pengar.

corruption

Joe Olsson rapporterade  häromveckan om den ökade takt med vilken rika i Kina nu börjar sälja av sina överflödiga bostadsrätter i storstäderna. Det ligger ett varsel i luften om att festen närmar sig slutet, och det kan inte minst exemplifieras av att de enorma summor pengar som nu plockas ut ur Kina.

Detta bör ses som två relativt sammanvävda eller symbiotiska storys, alltså problemet med illegala husköp och den penga-exodus från Kina som beskrivs på många håll och kanter. Detta särskilt som man med ganska stor säkerhet vet att mer än hälften av alla kineser med tillgångar på över 10 miljoner dollar funderar på eller redan har börjat planera för att flytta utomlands.

Det senaste ”offret” för de hårdare tagen mot olagligt införskaffade bostäder köpta med förskingrade pengar är Zhang Xiuting, chef för, hör och häpna, anti-korruptionsbyrån i Xiandistriktet i Mudanjiang (Heilongjiangprovinsen).

Zhang ska ha stoppat undan pengarna i fastigheter och en nattklubb, och dessutom genomgått en fejkad skilsmässa för att gömma sina tillgångar. Hur nu detta går till får någon gärna förklara för mig.

Undansmusslandet av förskingrade pengar från Kina har hittills inte varit något problem på pappret i Sverige.  Vi har inte historiskt haft något tydligt inslag av den typ av ”investerings-emigration” som sker till USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Däremot är vi inte fria från skandaler. Många minns säkerligen härvan kring Invest Sweden. Slutet på 2011 uppdagades det att myndigheten direkt eller indirekt hjälpt kinesiska bluffbolag att etablera sig på den svenska marknaden. Efter skandalen utvisades många av de kineser som etablerat sig i Sverige med hjälp av myndigheten och en särskild advokatbyrå i Stockholm.

Därtill finns det säkert en rad andra exempel på personer och dunkelt tillskansade förmögenheter som hamnat på svensk mark. Ett top-of-mind-exempel som kan göras gällande är turerna kring Dragon Gate i Älvkarleby i Upplands län, startat av miljärdaren Li som gjort sin förmögenhet på myggmedel i Kina.

Projektet står ännu idag ofärdigt och verkar på många sätt vara medvetet trögt i sin framfart, samtidigt som man bytt ägare i olika turer. En doktorand från Uppsala Universitet som studerat fallet Dragon Gate, vars namn jag inte känner för att avslöja här, menar att hela projektet bara var en bluffinvestering från den första ägarens sida och en sorts listig utsmussling stora summor pengar från Kina under baneret ”utlandsinvesteringar”.

Och, just det.. Vem var från början ansvarig för att locka till sig investeringen i Dragon Gate? Invest Sweden.

DRAGON~1
Dragon Gate, Älvkarleby

 

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

2 Comments

    • Hehe, nej hade missat den. Fyfan, vilket genidrag. Älskar hur nyhetsuppläsaren ironiserar över hans ”特殊原因”. Den där typen av språkbruk hittar man nästan ingen annanstans tror jag. Helt skamlöst.

Kommentera