Världskänd investerare dödsdömer svenska börsbolag… på grund av Kinas bostadsbubbla?

ordos kina fastighet
Spökstaden Ordos i Inre Mongoliet

För det första bör man vara försiktig med ordet ”bostadsbubbla” eftersom det finns klara meningsskiljaktigheter om hur det egentligen är ställt på den kinesiska bostadsmarknaden. Självklart finns oroande tecken, men somliga menar att det inte är så allvarligt som vissa vill få det att verka. Detta har redogjorts för i en artikel som jag skrev på Inbeijing häromveckan.

Häromveckan rapporterade Dagens Industri att hedgefond-managern och blankningsexperten James Chanos nu fått blodvittring på svenska börsbolag. James Chanos är, som vi minns, mannen som yttrade orden att:

”China is on an economic treadmill to hell’ and the country’s bubble is ‘Dubai times 1,000”

Chanos har på senare tid fortsatt att skapa rubriker med sina uttalanden om Kinas bostadsmarknad, och sade i en intervju med CNBC i början av Mars att man ”bör undvika allt som har med den kinesiska bostadsmarknaden att göra – stål, cement och järnmalm”

Redan i November förra året kunde finansinspektionen, enligt DI, redovisa för så kallade ”blankningar” (en superförenklad förklaring: använda speciella finansinstrument för att försöka göra vinst på en akties förväntade fall) som Chanos hedgefond Kynikos gjort på tre stora svenska aktier: JM, Electrolux och SSAB.

Detta skulle kunna tolkas som en del i en större game plan Chanos har kring Kinas förväntade bostadskrasch. Särskilt SSAB är intressant som det är en stor stålproducent och har satsat stora pengar i Kina. Och med Chanos ord… Undvik stål och järnmalm.

Kynikos har även blankat stora pengar i Bank of China och Agricultural Bank of China. Även om det i nuläget är oklart vad deras strategi är (det har varit sällsynt tyst i svensk ekonomipress sedan slutet på förra året) har Bank of China öppnat en filial i Stockholm, och hittills har Kinas expansiva bankstrategi riktat in sig på starka resursmarknader, främst Afrika (av Joe Olsson för Finansliv). Bör det ses som ett steg i att bättre komma åt viktiga resurser som stål och järnmalm? Och blankar Chanos även i längden Bank of Chinas Sverige-strategi? Detta förutsatt att det överhuvudtaget finns en strategi. En tidigare anställd i min vänskapskrets menade att de mest bara var där i PR-syfte och i princip inte hade någon verksamhet… bara schyssta lokaler på Stureplan i Stockholm.

Vad tror läsarna om Kinas bostadsbubbla?

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera