Hjälp oss rädda Pekings sista hutonger!

Denna artikel postades ursprungligen på InBeijing den 14 maj. Vi har nu bytt plattform från FundedByMe till Indiegogo, för att FBM är blockerat i Kina. Vänligen överväg att stöd vårt projekt med minst fem dollar, eller att dela länken på sociala medier.

Tillsammans med en kinesisk vän har jag just startat ett crowdfunding-projekt för att dokumentera och öka medvetenheten om Pekings sista hutonger.

Hutongerna är Pekings traditionella låga bostadskvarter, som först byggdes på Djinghis Khans tid för 800 år sedan. I och med ekonomisk utveckling håller dessa nu på att försvinna helt.

Enligt UNESCO har 90 procent av alla Pekings hutonger rivits under de senaste årtiondena.

Vi ska nu göra en fotobok som berättar historien om några av Pekings äldsta kvarvarande hutonggator, genom att åka dit och intervjua dess invånare och ta en rad bilder från gatan.

Sammanlagt planerar vi besöka åtta gator, som alla kommer få sin plats i fotoboken. Vi kommer också har särskilda kapitel för hutongernas historia, samt om hur framtiden ser ut för dessa historiska reliker i en av världens snabbast växande städer.

Vi vill också göra en hemsida – på engelska och kinesiska – som listar några av de äldsta hutongerna och ger en kort historisk bakgrund till dessa. Via denna hemsida kommer vi också posta uppdateringar om hur dessa hutonger utvecklas; renoveras de, eller rivs de?

Crowdfunding är ett koncept där man sträcker ut en hand till allmänheten för att kunna finansiera projekt som annars inte vore möjliga.

Det går att stödja projektet med allt från en dollar och uppåt, via Paypal eller kontokort. Beroende på hur mycket man väljer att donera, får man efter projektets slut olika belöningar i form av vykort eller ett exemplar av fotoboken.

Om ni inte har möjlighet att ge något monetärt bidrag, vänligen hjälp till att dela detta projekt via Facebook, Twitter och andra sociala medier!

Se vår marknadsföringsvideo här nedan, och glöm inte att besöka vårt projekt som vi lagt upp på sidan Indiegogo.Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

16 Comments

 1. Fint initiativ! Så nedslående hur man helt struntar i historia och kultur till förmån för ”growth” och shopping centran o skyskrapor så vi kan köpa mer skräp och smutsa ned jorden..

  • Tack. Men trots det ”fina initiativet” så har inte en enda vän eller familj ställt upp med en enda krona! Imponerande!

 2. Bra initiativ!

  Men: Har ni kollat med de existerande, likartade initiativen som finns? (Jag har själv ingen anknytning till någon av dem, så har ingen personlig vinning om du undrar.)

  Grejen är att jag tror att sådana här vällovliga initiativ får _mycket_ större betydelse både på kort och lång sikt om det finns en kontinuitet och ”storlek” på projektet.

  Annars blir de snart avsomnade och bortglömda. Tyvärr.

  Inte ens lite mer högprofilerade privata initiativ som Da Zha Lan Project som fick mycket press runt 2006 har ju lämnat några bestående intryck. Och de hade nog betydligt bättre resurser i form av folk, personlig ”berömdhet” och guanxi än många andra inklusive ni två… :( Hemsidan finns förvisso kvar men innehåller inte mycket nytt ens i forumdelen: http://www.dazhalan-project.org/introduction-en/introduction-en.htm

  Så, varför inte liera er med en etablerad NGO? De brukar sannerligen inte lida på överskott av resurser vare sig det gäller folk, pengar eller teknik (som i press, böcker och film i ert fall).

  Den organisation som först dyker upp i huvudet är Beijing Cultural Heritage Protection Center (CHP): http://en.bjchp.org/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Beijing_Cultural_Heritage_Protection_Center

  (Som jag nu ser att ni även länkar till på fundedbyme-sidan)

  Skulle gärna se att deras projekt sedan många år med ”heritage trails” utvecklades och äntligen kunde se ett _användbart_ resultat – skulle vara perfekt att samordna med er ”hutongövervakningsidé”. (Deras ”heritage trails” har en del bra infomaterial samlat på hemsidan http://en.bjchp.org/?page_id=303 men de har fortfarande inte fått tummen ur för att göra något som faktiskt är _användbart_ för turister. Skulle kunna vara en nedladdningsbar karta som PDF, kartnålar för Google Earth, app för iOS/Android – you name it. Nu måste man gå till deras kontor (!) för att hämta ett ex eller så blir man hänvisad till en obegriplig hemsida på kinesiska hos douban.com.

  Snack om att behöva lite professionell hjälp… Och utan nytt tillskott på folk och diverse andra resurser så lär även deras hemsida/organisation dö sotdöden. Har varit ganska dött i 1,5 år nu. Eller är dom redan borta ur leken? I så fall är det väl bara att köra på…

  • Tack för alla tips! Jag har varit på CHP:s kontor ett par gånger, och som du säger så har de nästan inga resurser. Tre anställda och någon praktikant. Tyvärr kan vi inte liera oss med dem för att göra detta projekt, eftersom vi måste ha pengar till det, om inte för våra egna löner så i alla fall för omkostnader. Verkar ju inte finnas så stort intresse för någon att bevara hutongerna ändå, vilket kan ses såväl på CHP:s skrala resurser som på att inte en enda person donerar till vårt projekt.

 3. Kanske ett artikel-tips om något jag inte sett publicerat på engelska (eller kinesiska för den delen) vad gäller hutonger: uppgraderingen av Caochang-hutongerna (1-10) öster om Qianmen. Där har man de senaste åren satsat stort på att lägga ner vatten, avlopp, gas och telekom under gatorna. Husen har också fått nya tak (kolla Google Earth), men i övrigt ser det ut ”som vanligt” vid en snabb promenad genom området.

  – vem har finansierat?
  – initiativ: privata eller allmänna, staden eller Chongwen-distriktet? (=Dongcheng-distriktet som nu tagit över hela CW)
  – är det bara ”allmännytta” i området (gongfang)?
  – under något program liknande det gamla ”old and dilapidated housing renewal” från 1990-talet?
  – bor folk kvar som förut (vilket det ser ut som åtminstone vid en ytlig betraktelse) eller pågår gentrifiering? Hittar inget intressant vad gäller siheyuan etc till salu på Soufun.

  Nu har jag inte forskat speciellt mycket i det hela, men det skulle kanske kunna ge lite färska infallsvinklar på hutongjournalistiken som mest brukar tugga om de fakta som du nämner i dina första stycken ovan. Hela Caochang-området har ju dessutom i alla år legat i skuggan av Dazhalan och Qianmen – både historiskt och under de senaste årens förnyelse.

  Länk till en kort artikel: http://english.cctv.com/20100302/103636.shtml Vet inte riktigt varför den skrevs dock.
  Här är någons om ondgör sig över självbyggeri som förstör de gamla husen: http://q.sohu.com/q/1995/t/56195272 (Allt är ju relativt – för inte alltför många år sedan var planerna att _allt_ på båda sidorna om Qianmen Dj skulle rivas framt ill Chongwenmen resp Xuanwumen, och vid Zhushikou skulle det byggas en gigantisk rondell… I det sammanhanget är nog lite självbyggeri och gradvis gentrifiering att föredra veckans alla dagar).

  • På Beijing City Planning Exhibition Hall (var där förra månaden) lyfter de fram Caochang-hutongerna som något slags särskilt lyckat område, så jag antar att initiativet är centralt. Vad gäller området kring Qianmen så ska det ha funnits över 30 blåkopior då de gjorde om Qianmen dajie inför OS. Många av dem ska ha inkluderat typiska Soho-skyskrapor och betydligt mer rivning än vad som till slut blev fallet. Även om resultatet med Qianmen dajie som det ser ut i dag ändå blev ett misslyckande, så klart.

 4. Självklart är dagens Qianmen en katastrof på många sätt och vis – inte minst arkitekturhistoriskt. Men man skall också komma ihåg – tvärtemot vad många tror – att det _inte_ var ett officiellt OS-projekt. Utan ett privat initiativ som genom diverse kontakter och inflytande (gissningsvis) kunde rida på OS-vågen och få igenom plangodkännandet.

  • Svårt att bedöma. Enligt boken ”Last days of old Beijing” av Michael Meyer, så var OS i alla fall anledningen till projektets skala, och att man skar av Qianmen dajie från de omliggande områdena, snarare än att integrera den nya gatan med grannskapet. Man ville inte att turisterna skulle se ”slummen”.

 5. Man behöver faktiskt inte vara så konspiratoriskt lagd jämt… ;) Anledningen till att man breddade Meishi Jie på västra sidan och den nya gatan vad-den-nu-heter på östra sidan var helt enkelt för att lösa trafikproblemet när man bestämde sig för att göra en gågata av QMDJ. Och kanske med all rätt. En gågata är ju inte fel per se.

  Tvärtom. De ursprungliga planerna (med rötter i planerna för Himmelska fridens torg på 50-talet), föreskrev nämligen att gatan skulle breddas ut på båda sidor till och med Zhubao Jie på västra sidan och motsvarande läge på östra (alltså någonstans i höjd med baksidan av Quanjude). Ungefär lika bred som den var under Ming innan folk började flytta ut tillfälliga butiksstånd längs gatan när den inte användes för kejserliga processioner ner mot Tiantan en gång om året. Stånden blev med tiden permanenta.

  Plus ovan nämnda jättegigantiska rondell vid Zhushikou. Plus pampiga och representativa byggnader runt rondellen och symmetriskt upp mot TAM, matchande upplägget folkets stora sal och historiska museet. Plus 90-talsidéerna med att lägga ett stort underjordiskt köpcentrum under nämnda breda QMDJ med titt-/andningshål i avenyns mittremsa eftersom gatan skulle få så mycket trafik att den inte skulle gå att korsa till fots.

  Och då får man nog ändå medge att dagens trafiklösning har sina poänger. Det är ju exempelvis inte alltför svårt att korsa och röra sig längs de nya gatorna som fotgängare/cyklist då de inte är speciellt breda jämfört med många andra ”nygamla” gator i centrum. Dessutom hjälper det nya upplägget till att dra folk västerut i Dazhalans förlängning. Tror inte att området skulle blivit lika populärt för backpackers och gallerier om man bara skulle kunna komma dit genom att gå längs Dazhalan… Och utan folk som spenderar – ja då hade verkligen politiker som så önskat lätt kunna dra fram slumargumentet.

  Likadant med de nya gatorna i Caochang-området. Att dra in några enstaka, _lite_ bredare gator är ju inte dåligt per automatik då man får bättre tillgång till infrastruktur och åtkomst för räddningstjänst, taxi (tänk handikapptransporter) och andra samhällsnyttigheter. Problemet ligger ju i att denna infrastruktur allt för ofta inte tillkommer förrän man bestämt att också exploatera samma område… Får väl se om Caochang kommer att vara kvar i dagens utsträckning eller om New World kryper in österifrån och Nya Qianmen (”som aldrig varit gamlare än nu”) västerifrån. Enligt den gamla, fortafarande gällande masterplanen för Beijing ser det halvbra ut. Kunde vara större områden förstås: http://zqxthw.blog.sohu.com/123074008.html Riktigt dåligt är det dock för flera välkända hutonger öster om WFJ, och för Fengsheng-området SV om Xisi som trots välunderbyggd forskning på motsatsen hux flux nedklassades som lämpligt för förnyelse genom diverse skumma beslut i slutet av 90-talet.

  Sedan är det ett extremt fåneri att man inte kan gå över Zhushikou till fots och fortsätta söderut när gågatan tar slut. Utan är istället tvungen att gå flera hundra meter väster eller österut och ta en gångbro.

  Lite Off Topic: Om Liang Sicheng fått igenom sitt förslag att flytta ut hela centralregeringen till de på den tiden jungfruliga områdena runt Baiwanzhuang i början av 50-talet hade många bevarandefrågor sett mycket bättre ut nu. Men så blev det ju inte. Hittade just den kartan idag: http://blog.cnr.cn/attachments/2008/08/7986_200808041650391sT4P.jpg från http://tw.myblog.yahoo.com/jw!4sPSc0KCGB4I0jB5OXbNYnw-/article?mid=4388 där man även hittar några gamla bilder från Qianmen och på LSC med fru som ju är dom som betytt mest för dokumentationen av Kinas arkitekturhistoria.

  Ytterligare Off Topic: Schyssta 80-talsbilder: http://k.ifeng.com/10050/84887?picshow=1_0

  • Ja, men anledningen att man till slut lade ut på Soho China att göra en gågata av QMDJ var..just det, OS! Så rivningarna av hutongerna såväl öster som väster av QMDJ är ett indirekt resultat av renoveringarna inför OS.

   Jag tycker den nuvarande ”lösningen” är hemsk. Man hade kunnat byggt allt det där någon annanstans, utanför andra ringvägen, onödigt att förstöra gammal historia för att bygga nya, likadana kopior till byggnader. Vägarna som går där nu drar ju till sig trafik bara för att de byggts. De fanns ju inte där innan, och då var det ju inget problem.

   Tack för länkarna, snygga bilder! Rekommenderar att du läser ”The last days of old Beijing” av Michael Meyer, som bodde i en courtyard i Dazhalan i några år, och blandar invånarnas tankar med sin egen kunskap om samhälle och arkitektur. Den bästa boken jag läst i ämnet!

 6. Hehe ja det är väl en något sursmält livsläxa antar jag.. (angående bristen på donationer) blev för övrigt i skrivande stund nervös över ordet sursmälts vara eller icke vara.

 7. Tråkigt att så få stödjer projektet, men knappast någon nyhet att folk är snåla och vill har saker gratis :)

 8. Har ni redan lagt ner projektet? Försökte gå in på FundedByMe via länken men det gick inte. Jag tycker att det verkar vara ett spännande och viktigt projekt som jag gärna stödjer. Ni kanske behöver lite mer tålamod än 10 dagar…?

  • Nej! Vi bytte plattform från FundedByMe till Indiegogo, eftersom FBM är blockerat i Kina, och dessutom hade problem med att hantera vissa betalningar.

   Glömde uppdatera denna post med korrekt länk. Ska göra det nu: http://igg.me/at/hutong

Kommentera