Ett stabilt VPN som låter dig använda Facebook och Twitter i Kina

De senaste månaderna har jag fått flera mail från läsare av InBeijing som vill ha tips på en bra VPN-tjänst att använda i Kina, för att kunna komma åt tjänster som Facebook och Twitter som annars är blockerade på internet här.

VPN står för “Virtual Private Network“, och gör främst två saker. För det första kan man som användare surfa från ett IP-nummer som inte är ens eget:

vpn

Bilden ovan visar hur ett egentligt IP-nummer på 2.3.4.5 förvandlas till 5.5.5.5 genom att trafiken går via en server som VPN-företaget tillhandahåller.

Oftast finns denna server i ett annat land, vilket gör det omöjligt för Kinas internetpolis, eller för enskilda hackare, att spåra vilken dator och plats som användaren sitter vid.

Detta är givetvis särskilt viktigt för journalister och aktivister av annat slag, som lägger upp eller skickar vidare material som Kinas myndigheter kan uppfatta som känsligt.

Men den kanske viktigaste VPN-funktionen för många är dock – som jag nämnde i början – att kunna tillgå sidor som inte är tillåtna i Kina. Det kan handla om sociala medier, forum, nyheter, tv-streaming eller kanske pornografi.

Vad som sker rent tekniskt är att VPN-leverantören ser till att din dator kopplas upp mot en annan server som finns i utlandet. På så vis kan man från Kina ta del av alla sidor som är tillåtna i landet där denna server befinner sig:

how-proxy-works

Det finns en uppsjö av olika VPN-tjänster, men jag endast rekommendera en av dem, nämligen StrongVPN.

Anledningen är att jag aldrig använt någon annan tjänst än StrongVPN, som har fungerat snabbt och pålitligt för mig i tre år nu.

Företaget är baserat i San Francisco och har en fantastisk support som dygnet runt via livechatt har hjälpt mig att lösa de problem som uppstått. Även då det gäller installation, så kan de hjälpa dig genom att ta kontroll över din dator och göra alla tekniska inställningar, medan du tillbakalutad kan sitta och titta på skärmen.

Av över 100 testade leverantörer, anser sidan Best VPN.com att StrongVPN är den näst bästa VPN-tjänsten som finns för Mac, och den tredje bästa för iPhone.

Vad gäller prissättningen så ligger StrongVPN i mellanklassen, med ett startpris från sju amerikanska dollar i månaden. De flesta leverantörer har enligt Best VPN.com ett startpris på mellan fem och tio dollar i månaden.

Om man planerar använda sitt VPN en längre tid kan man dock hos StrongVPN få ner priset genom att teckna ett år i taget, för så lite som 55 dollar om året, vilket blir mindre än fem dollar per månad.

Till slut har jag också fått förfrågan om svenska VPN-tjänster, från läsare som vill kunna tillgå tjänster som SVT Play. Jag vet att det finns några svenska VPN-leverantörer, men kan här inte rekommendera några, eftersom jag aldrig använt dem. Jag föredrar istället de snabba och stabila servrar som StrongVPN erbjuder för min kinesiska uppkoppling.

Med min server i USA eller Storbritannien har jag heller inga problem att använda tjänster som SVT Play, Sveriges Radio eller Kanal 5 Play. Ni läsare som har erfarenheter av detta eller av andra VPN-tjänster, vänligen lämna en kommentar nedan!

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

12 Comments

 1. Har använt strongvpn i 2 år, men provade sen astrill.
  Astrill är otroligt mycket enklare plus att de erbjuder en massa olika extra funktioner som få andra kan erbjuda.
  Strongvpn är en bra tjänst, men de har glömt att förnya sig med nya funktioner…
  Ta en sådan sak som att man vill ansluta sig mot en annan vpn server i samma land eller annat land. Med Astrill så väljer du vilken server du vill ansluta dig emot, medan i strongvpn så måste du logga in på deras hemsida o välja server o ladda ner nya certifikatet o sen packa upp det i rätt map…
  Med det sagt, strongvpn är bra men inte i närheten av hur bra Astrill är.
  Mvh

  • Kul att du hittat ett VPN som fungerar bra, det underlättar verkligen här i livet! Hur är det med hastigheten? Vet att en av StrongVPN:s fördelar är att det inte finns någon “speed limit”, men kanske kvittar det i Kina med de långsamma uppkopplingarna som finns här?

   Håller med om att StrongVPN är krångligt att installera och ställa in. Kräver lite mer tid (och tålamod) än vad som vore nödvändigt. Men kanske får man då lite mer stabilitet “på köpet”? Med det paketet jag har kan jag dessutom koppla upp mig på flera enheter samtidigt (dator, telefon, surfplatta) vilket är ovärderligt i alla fall för mig.

  • Hej Joe,

   Jag kan jämnföra åt dig o andra, men, det är betydligt enklare att var o en går till respektive hemsida o jämnför vad som ingår. På Astrill kan man prova på i 7 dagar och det var så som jag provade dess tjänst när mitt StrongVPN skulle gå ut. Har aldrig ångrat att jag tog mig tid o prova… :)

   Så som jag ändå enklast kan jämn föra dessa vpn tjänster är genom att säga följande:
   * StrongVPN var först och har sedan inte utvecklat sin tjänst något mer… Fortfarande en bra/säker tjänst om än föråldrad.
   * Astrill kom senare och erbjuder allt som StrongVPN erbjuder fast enklare och i de flesta fall billigare, specielt om man ser vad man får i minsta packetet i Astrill och vad man måste betala på strongVPN för att få tillgång till samma mängd servrar att välja på samt i Astrill kan du byta servrar hur ofta du vill med ett enkelt klick till skillnad från StrongVPN där det är krångligt att byta VPN server.
   Sen så erbjuder Astrill många extra tjänster som man ibland inte är medveten om att man skulle vilja ha innan man får veta att man kan få dem.

   Btw.
   Jag jobbar med IT integration/migration både på plannerings stadiet och så väll som genom förandet av dessa projekt och har gjort så i 14 år (Unix/Linux/Windows).
   Med detta sagt så installerar jag StrongVPN enkelt, men väljer ändå Astrill då dess tjänst är ännu enklare samt att den ger mig mer frihet under tiden som jag använder VPN.

   Mvh

 2. Android is a Linux based open source operating system for touch screen smartphones and tablet computers. In a very short time, Android has become a very popular operating system used by major mobile phones manufacturers such as SAMSUNG, HTC, Motorola and much more. Since Android system gives its users same features found on any computer including Internet access either via WiFi or via 3G & 4G, many users who face the problem of internet censorship try to find a way to open blocked sites for Android.
  http://www.openingblockedwebsites.com/en/open-blocked-sites-android/

 3. You have made some good points there. I looked on the web to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 4. Hej, ska iväg till Kina nu i sommar och undrar då vilken VPN som är aktuellt? Fungerar strongvpn fortfarande efter dessa tre åren? Annars vilket? Mvh Alex

 5. I’ve recently started my media projects in China and the problem of acces is so vital. My employé suggested to find a VPN. For me it’s a first time, so I really don’t know what the difference between them is. I read a review to NordVPN here https://10best-vpn.com/reviews/nord-vpn , I heard it’s the best option. Can somebody tell me what to chose and why?

Kommentera