Extra skolning i marxism väntar Kinas samtliga journalister

Kinas journalister har blivit allt mer frispråkiga under de senaste åren. Förutom att orsaka protester för yttrandefrihet i södra Kina vid årets början, har det blivit allt vanligare med negativ och ifrågasättande rapportering om myndigheternas aktiviteter.

Detta oroar kommunistpartiets propagandadepartement så pass, att det tillsammans med Kinas pressmyndighet och den statliga regulatorn för landets medier, nyligen beslutade att Kinas samtliga 307 000 reportrar, redaktörer och producenter ska få minst två dagars lektioner i marxistisk skolning.

Klasserna ska börja omgående för landets större medier, och efterhand ges även till anställda vid mindre publikationer. Centralregeringens ska även skicka ut inspektörer, för att fram tillfebruari utvärdera vilka eventuella framsteg åtgärden för med sig.

En tjänsteman bakom beslutet sade till Kinas nyhetsbyrå Xinhua att särskilt internet blivit ”ett slagfält för den allmänna opinionen”. Han menade vidare att situationen just nu är komplex ur ett ideologiskt perspektiv, vilket innebär att journalistik och propaganda nu har ett större ansvar och en svårare uppgift än tidigare.

Samtidigt, menar tjänstemannen, har Kinas medialandskap förändrats i och med att journalisterna har blivit ”yngre och allt mindre ideologiskt pålitliga i sin rapportering”. Därför behövs nu denna extra marxistiska skolning.

kina journalism marxismPraktisk träning känns säkert roligare än marxistisk teori

Under förra veckan efterlyste även kommunistpartiets centrala partiskolas magasin som heter ”sök sanningen” mer positiva nyheter i Kinas medier, samtidigt som man syrligt påpekade att negativa tyvärr nyheter säljer bättre.

Tidningens ansvariga utgivare Li Baoshan sade bestämt att socialistisk nyhetrapportering i alla lägen bör prioritera positiva händelser och förhållanden.

Beslutet om dessa marxistiska klasser kommer också bara en vecka efter att Xi Jinping i ett uppmärksammat tal understrukit vikten av ideologisk enighet, vilket enligt South China Morning Post är ett steg i ledet att slå ner mot missnöje och ”rykten” på landets internet.

I veckan arresterades exempelvis fyra användare av den kinesiska mikrobloggen Sina Weibo, för att ha ”visat missnöje med myndigheterna” genom att posta inlägg som förlöjligat Lei Feng; en sedan länge avliden soldat som myndigheterna brukar använda som förebild då det gäller självuppoffring och moral.

Under förra veckan frihetsberövades också en reporter i Chongqing för den godtyckliga brottsrubriceringen ”orsakat trubbel”, efter att han krävt en utredning angående korruption inom en statlig myndighet för industri och handel.