Peking ansöker om vinter-OS år 2022

I går blev det officiellt att Peking, tillsammans med grannstaden Zhangjiakou, ansöker om att arrangera vinter-OS år 2022. Tanken är att de grenar som utövas på is ska hållas i Peking, medan skidgrenarna ska hållas i Zhangjiakou, en stad med drygt 4 miljoner invånare som ligger 200 kilometer nordväst om Peking, i den bergiga provinsen Hebei.

Kinas olympiska kommitté menar att Peking har tillräckligt med såväl erfarenhet som infrastruktur, sedan staden höll sommar-OS 2008. Dessutom byggs nu ett snabbtåg direkt till Zhangjiakou, som förkortar restiden mellan de båda städerna till blott 40 minuter.

Ett par faktorer talar dock emot Pekings värdskap. Förutom allvarliga luftföroreningar, vore det också osannolikt att internationella olympiska kommittén lägger två olympiader på samma kontinent efter varandra. Vinter-OS 2018 hålls nämligen i grannlandet Sydkorea.

zhangjiakouZhangjiakou är i dag mest känd för sin kolindustri och stålproduktion

Förutom Peking har även Almaty (Kazakstan) och Lviv (Ukraina) ansökt om att hålla spelen år 2022. Deadline för nya ansökningar är 14 november, och innan dess tros i alla fall ytterligare ett par länder anmäla sitt intresse. Det handlar främst om Frankrike, Tyskland, Polen, Norge och Sarajevo.

Internationella olympiska kommittén ska sedan fastställa sin shortlist i juli 2014, och fatta det slutgiltiga beslutet i juli 2015.

Kina har tidigare ansökt om vinter-OS en gång, nämligen till år 2010, men då förlorade nordkinesiska staden Harbin omröstningen och olympiaden hölls istället i Vancouver.

Om Peking denna gång lyckas vinna omröstningen, så blir man första stad någonsin att ha arrangerat OS både sommar och vinter.

För övrigt har jag själv varit i Zhangjiakou med omnejd och åkt skidor flera gånger, senast i år. Kan skriva under på att där finns fina backar, och de senaste åren har det gjorts enorma investeringar i hotell och infrastruktur i området.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

1 Comment

  1. Jag ser inte riktigt hur detta skulle gå till idag, jag jobbar i Zhangjiakou och ser ingen som helst infrastruktur här, men det är klart, kineserna är snabba på att fixa det som behövs när det väl gäller så till 2022 skall de nog ha hunnit trolla fram 50 hotell och en infrastruktur som heter duga. :)

    /Fredrik

Kommentera