Video: Kowloon Walled City, 20 år senare

Wall Street Journal publicerade förra veckan en kortfilm om Kowloon Walled City, en stadsdel som började växa snabbt i Hongkong tack vare dess billiga hyror och strömmen av kinesiska migranter som tilltog efter att kommunistkina etablerades 1949.

Kowloon Walled City blev snabbt världens mest befolkningstäta plats, som var hem åt upp emot 50 000 människor på en yta så liten som 2,8 hektar (126 x 213 meter, alltså som två fotbollsplaner). Det innebär 1,2 miljoner invånare per kvadratkilometer, jämfört med de cirka 27 000 personer per kvadratkilometer som bor på Manhattan.

Förutom att vara tätbefolkat blev Kowloon Walled City även beryktat för att vara laglöst. Här gav sig myndigheterna inte in, varför området kryllade av droger, bordeller, triader samt icke-licensierade doktorer och tandläkare som drog ut tänder för en billig slant.

De 300 byggnader som utgjorde denna labyrint av anarki blev snart vanlig i populärkultur, och romantiserades i såväl litteratur som film. Området blev startpunkten för många migranter som påbörjade ett nytt liv i Hongkong, och här gick de flesta varor att få tag på till ett billigt pris.

Beskedet att Kowloon Walled City skulle rivas mottogs 1992 med blandade känslor. Många var glada att denna skamfläck en gång för alla skulle tas bort från kartan, medan många invånare protesterade mot beslutet, eftersom grannarna hade nära relationer till varandra och området fungerade som en stad i staden, inte helt olikt Pekings hutonger.

I filmen nedan ges en insikt i livet i Kowloon Walled City genom rörliga bilder och intervjuer med tidigare invånare. Mer information, fotografier och grafik kan ses via Daily Mail och South China Morning Post.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

8 Comments

 1. Tack för bilderna hos Daily Mail – det är ont om bra bilder på nätet tack vare at Walled City revs innan digitalkamerornas tid.

  Kolla gärna in den häftiga illustrerade tvärsektionen som gjordes av japanen Terasawa Hitomi innan rivningen. Artikel bl a här: http://www.rioleo.org/kowloon/ Scrolla och hovra med musen över bildens japanska text för översättning. Hela bilden i hög upplösning här: http://www.rioleo.org/kowloon/crosssection.jpg Bok på japanske här: http://www.amazon.co.jp/大図解九龍城-九龍城探検隊/dp/4000080709

  Jag tror denna bild numera även finns permanent utställd som konstverk i Kowloon Walled City Park som nu finns på platsen.

  Antagligen är SCMP inspirerad av denna för sin infografik; Då SCMP tillåter ett begränsat antal gratisartiklar per månad finns en alternativ länk till artikeln här: http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1191748/kowloon-walled-city-life-city-darkness och själva bilden i hög upplösning här: http://i.imgur.com/ZrRele7.jpg

  • Wow häftigt, hade jag inte sett! Man är ju lite tveeggad till att Kowloon Walled City revs. Visst, det var mycket där som inte skedde i enighet med lagen, men samtidigt kändes det som en bit riktig kultur.

 2. Kolla grafiken över den historiska utvecklingen: på 60-70 och i viss mån 80-talet var stadsdelen inte _så_ extremt tätt och högt bebyggd som på slutet (dvs inte _så_ häftig). Å andra sidan var det riktigt ohälsosamt på många sätt – exempelvis inget avlopp under många år, farligt på riktigt pga alla droger och penningtvätt, osv. De sista tio åren blev det nog säkrare map brott, men en rejäl eldsvåda eller gasexplosion hade nog inte varit så muntert.

  Nu var jag aldrig där själv då det begav sig (85 och 87 – har tyvärr aldrig fått tillfälle att återkomma sedan dess), men de jag då träffade som varit där avrådde bestämt från blåögt turistande.

  På nätet finns en del att läsa om bl a en kille som rörde sig där som barn bland opiumhålor och annat.

 3. Bodde i HK 80 till 82. Nyfiken så åkte jag till Walled City. gick in cirka 100 m och tyckte att det blev lite för mycket uppmärksamhet. Men sa det här måste min fru få se. Så dit med frugan och gick in 50 m. Jag vet att det låter inte mycket, men trång och mycket mörkt och många skuggor som rörde sig i mörkret. Mina kinesiska kollegor sa ” Du är inte riktigt klok”.

Kommentera