Bråk då 10 000 hundar slaktas under årlig “hundköttsfestival”

I vissa delar av världen ses hundar inte bara som ett husdjur, utan även som en delikatess på middagsbordet. Så är utan tvekan fallet i staden Yulin, provinsen Guangxi, där en särskild hundköttsfestival äger rum varje år med början 21 juni.

Under festivalen brukar staden slakta cirka 10 000 hundar – en siffra som enligt lokala aktörer snarare ligger runt 40 000 – för att avnjutas tillsammans med frukt och vin.

Denna tradition som pågått i årtionden har de senaste åren dock dragit på sig allt mer uppmärksamhet och kritik. I år blev det dock större rabalder än någonsin tidigare kring festivalen, då hundratals aktivister och hundälskare tog sig till Yulin för att försöka stoppa eventet.

hund6Hundar till salu i Yulin

Enligt SCMP handlar det främst om upprörda känslor kring moralen med att äta hundkött, men även om det utbredda djurplågeri som omger festivalen, samt bristande matsäkerhet då många hundar helt enkelt tas från gatorna i andra städer för att slaktas i Yulin:

“A large number of lawyers, scholars and activists from more than 60 animal rights associations have visited the city to investigate the festival. It has already raised a nationwide debate on whether people should call for an end to the practice, citing cruelty, local customs, the black market and food safety,” said Zhang Yuanyuan, China director of Act Asia, an animal protection organisation based in the UK.

Under den gångna veckan ägde således flera slagsmål och oroligheter rum mellan aktivister och uppfödare eller försäljare av hundar. Inga allvarliga personskador har rapporterats, men fysisk kontakt har ägt rum då flera av aktivisternas plakat förstörts. Säkerhetsstyrkor och polis har även fått gå emellan för att förhindra våldsamheter.

Uppståndelsen ledde samtidigt till en rad nya affärsidéer bland hunduppfödarna. Bilder började cirkulera på en man som plågade levande hundar genom att svinga dem på en påle med nacklås i metall. Han hotade att “krossa hunden” om ingen i publiken köper den till överpris.

Flera hundar köptes för hundratals kronor styck, varpå mannen stolt viftade med sedlarna inför dussintals åskådare. En äldre kvinna som bad om nåd för hundarna uppgavs ha hotats med stryk av mannens kumpaner.

manhund1Man som plågar hundar och hotar döda dem om åskadarna inte betalar överpris..

manhund2..enligt rapporter från platsen krävde han motsvarande 400 kronor per hund.

Enligt South China Morning Post ska aktivisternas handlingar dock haft en viss inverkan på konsumtionen av hundkött under årets festival.

Såväl restauranger som försäljare av hundkött säger till tidningen att affärerna är sämre i år än i fjol. Försäljningen ska i vissa fall ha minskat med så mycket som en tredjedel, och flera slakthus varit stängda då aktivisterna åkt dit på besök.

Men enligt andra rapporter ska uppståndelsen ha gjort försäljningen av hundkött blivit mer lönsam än någonsin tidigare. Wall Street Journal talar med invånare i Yulin som under veckan betalat 40-50 kronor för ett kilo rått hundkött, vilket är ungefär dubbelt så mycket som i fjol.

Vidare säger lokalinvånare till Wall Street Journal att konsumtionen av hundkött i själva verket inte minskat, utan att allt fler familjer istället valt att avnjuta sin festmåltid i hemmet, för att undvika all uppmärksamhet ute på stan.

hund4Hundgryta med frukt och vin på ett bord i Yulin

Dessutom ska aktivisternas handlingar ha lett till ökat intresse bland invånare utanför Yulin.

En aktivist som Vice talar med, konstaterar ledsamt att fler nyfikna kineser okringliggande provinser i år tagit sig till Yulin för att prova hundkött. Aktivisten hade själv just köpt fyra hundvalpar till överpris, då ägaren till dessa hotat med att genast skära upp och tillaga dem.

Shanghaiist rapporterar att nyfikna utlänningar för första gången besökte hundköttsfestivalen, varpå de applåderades av lokalbor.

hund2Hund tillreds på en gata i Yulin

Det råder också tveksamheter hos myndigheter och inhemsk media om hur man bör ställa sig till hundköttsfestivalen. De lokala myndigheterna i Yulin är noga med att påpeka att de varken organiserar eller stödjer hundköttsfestivalen.

Men de säger sig heller inte kunna göra något för att stoppa den, eftersom den anordnas av allmänheten varje år och att folk son äter faktiskt inte bryter mot någon lag. Myndigheterna har därför nöjt sig med att uppmana lokala tjänstemän att hålla sig borta från festivalen.

Även statliga Folkets dagblad vägrar ta parti. I en ledare säger tidningen att hunden “både kan vara en vän och en maträtt“, och att olika uppfattningar bland folk skapar konflikt.

Man manar till “tolerans och förståelse” mellan aktivister och hundköttsätare, och föreslår vidare att aktivisterna istället kan arrangera en egen festival till försvar för hundens rättigheter.

hund5Hundar på väg mot okänt öde

Statliga nyhetsbyrån Xinhua uppmanar på liknande manér till en “balanserad bild” av den kinesiska vanan att äta hundkött, eftersom hunden inte har någon lång historia som husdjur i Kina.

Vidare påpekar man även att hunden traditionellt ses som en “negativ symbol” i Kina. Samtidigt talar Xinhua dock om nödvändigheten att utbilda hundätare till att “se hunden som en vän snarare än en middag”.

Det råder alltså delade meningar om festivalens vara eller icke vara, samt huruvida aktivisternas protester leder till minskad eller ökad konsumtion av hundkött.

Vad tror ni läsare, och vad tycker ni om att äta hund? Är det något som bör få fortsätta eller ska det förbjudas?

hund1Hundar skärs upp i samband med festivalen i Yulin

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

28 Comments

 1. Principiellt är väl det inte så konstigt att äta hund, som att äta marsvin eller kanin. Men jag personligen skulle nog inte äta det.
  Man kan ju undra lite över hygienen vid hanteringen av hundköttet på festivalen…

  • Jag har personligen inget emot att äta hund, vilket jag gjort vid flera tillfällen. Ganska mustigt kött som påminner om anka. Dock är det ju – som alltid – onödigt att plåga djuren innan de avlivas!

 2. Självklart är det helt absurt att tortera djur för att slakta dom! Och det gäller alla djur – hundar som grisar. Hunden anses i vår västerländska kultur som vår bästa vän och familjemedlem och det är helt klart fel att stjäla och slakta dom under fruktansvärda omständigheter! Om man jämför med grisar i Sverige så lever dom också under förhållanden som inte alls är i överensstämmelse med deras naturliga miljö. Så där är det ingen större skillnad. MEN det som är skillnad är dom tortyrliknande, totalt empatilösa och vidriga slaktmetoder som hundar i Kina utsätt för som är helt oacceptabla!

  Det enda som är som ett ljus i tunneln är att även kinesiska djurrättsaktivister börjat få upp ögonen för detta. Små barn som besöker och bevistar dessa vidriga övergrepp mot djur påverkas naturligtvis och blir känslokalla och kommer att förgripa sig på djur på samma sätt.

  • Det pågår ju tortyrliknande metoder då det gäller uppfödning och slakt av alla slags djur, i alla länder. Finns mängder med filmer på Youtube etc där man kan se sådana grymheter, ifall man tror att det bara är hundar som plågas. Särskilt hjärtlösa verkar många amerikanska uppfödare vara.

  • Hundar har känslor likt som människor. Att äta hund så stöttar du dom som torterar de levande…Gör ont i mig att nån tänker så sjukt😠

  • Hunden har varit människans bästa vän redan länge. Jag tycker att människan som kan äta hund kan också äta sina vänner och släktingar. Det finns sådana omänskliga människor i världen som inte har några känslor och kunde även äta sina barn. Jag har aldrig tidigare hört en svensk person att skriva att han kan äta hund.😮🤢

 3. P.S. Här kommer några fakta om hur hund slaktas i Kina:

  – dom kan “bedövas” genom att slås emot ett betonggolv
  – få ström genom någon kroppsöppning
  – få slag emot huvudet
  därefter kan dom avhåras (ofta fortfarande levande) genom att kokas eller köras i stora “rivjärn”

  Jag blir chockad av att du skriver att du gärna äter hund! Har följt din blogg och tyckt den varit intressant. Dock slutar jag med det nu! Har en son som bor i Nanjing och han äter INTE hund. Hoppas verkligen att du tar avstånd ifrån detta påstående!

  • Det förekommer obeskrivliga grymheter då många djur slaktas – att det skulle vara mer synd om hunden än exempelvis en gris eller en kyckling är förstås bara humbug. Jag motsätter mig givetvis tortyr mot alla slags djur, även om jag är medveten om att man som köttätare förmodligen ofta spisar många djur som behandlats illa.

   Vidare förstår jag att många människor har något principiellt emot att äta hund – och då behöver de ju heller inte göra det!

 4. Jag har inget speciellt emot att äta just hundkött utan de grymheter som föregås slakten för att få köttet adrenalinfullt och “gott”. Skillnaden emot slakt av t.ex. grisar i Sverige består av att vi i alla fall har djurskyddslagar emot grymheter. Hur dom sedan efterföljs är en annan sak. Men jag äter inga djur om du undrar över det.

  Jag hör till dom som tycker att man ska uppträda på samma sätt utomlands som i Sverige. Vara lika respektfull emot alla individer. Du kanske tullar på dom etiska reglerna när det gäller andra saker i Asien också. Det känns så.

 5. Är dom dumma i huvet jag älskar hundar jag har en hund när jag ser alla dessa bilder gråter jag som om någon i min familj hade döt men det här är till dom som äter hundar och säljer hundar dör flera miljoner dra åt hellvetet och gå o dö jag hade kunna ta alla dessa hundar som blir utsatta för det här i min lägen het och ge dom ett bra hem till dem i love drogs ❤️❤️❤️❤️????

  • Fan jag mår illa, så satans sjukt. Jag brinkar inte använda såna ord men hittar inga andra. Vilken ondska

 6. Fy fan! Äckliga jävla asiater med förvriden syn på hundar och katter! Tänk den smärtan hundarna upplever. Skrik och blod som rinner på gatorna. Kanske skall ta deras avkomma och göra likadant. Fy fan!! Sjukare människor finns inte! Horribelt!!!!!!!!!

 7. Det finns ingen som helst mening med att tortera ett djur till döds bara för att köttet ska smaka bättre. Här i Sverige så arbetar vi åt andra hållet. Minsta möjliga lidande.

 8. jag önskar ni kunde känna den smärtan ni får hundar att känna specialt den personen som hotade att krossa hunden om dom i publiken inte betalar med större somma du är psykisk sjuk sök hjälp snälla hur kan i hela freden kan du vara så hjärtlös du kan ALDRIG NÅNSIN KALLA DIG SJÄLV FÖR EN MÄNNIKA DEN HJÄRTLÖSA djävul!!!!!!

 9. Jag har en önskan om att någon skulle tagit en hundätare och gjort likadant med den jäveln som dom gör med dom stackars hundar och katter i Kina och sen lagt ut det på YouTube och att den jäveln skulle fått lida på samma sätt. Det hade kanske avskräckt svinen. En hundätare mot en hund. Det finns nog någon riktigt stor djurvän som skulle mörda för att rädda hundarna och katterna.

 10. Eran barn ni steka grila låt djur va idioter hoppas ni få straff av god hatar er apor svin ni er ??????? ni djävlar inte mäniskor

 11. Endast en psykopat och djävul kan försvara de nazi-liknande övergrepp som sker på dessa djur, oavsett art.

Kommentera