10 favoritbilder efter sju år i Kina

Efter sju år i Kina har jag tagit en hel del foton, framför allt i samband med min kommande guidebok “Mitt Peking” som släpps i butik i mars nästa år.

I år provade jag för första gången att skicka in mina bilder till ett par fototävlingar, och lyckades bli en av 36 finalister i 2014 års upplaga av den internationella fototävlingen Travel Photographer of The Year.

Tävlingen beskrivs på Wikipedia som den främsta i världen vad gäller resefotografier och tar varje år emot tiotusentals bidrag. Här finns vidare en lista över samtliga finalister.

Nu räckte förvisso mitt bidrag inte till seger, men icke desto mindre var det kul med lite uppskattning. Med anledning av detta postar jag här nedan tio av mina favoritbilder tagna i Kina och Hongkong.

Är det någon som kan gissa vilken bild som kom till finalen i Travel Photographer of The Year?

topp1Bartender heller upp en drink vid den trendiga baren Mohiki i Peking.

topp3Solnedgång vid badorten Sanya på Hainan, Kinas sydligaste provins.

topp2Poliser i Hongkong vaktar en bro under inledningen av Occupy Central i september i år.

topp4Munkar inblandade i en intensiv basketmatch just utanför Shangri-la.

topp5Allmännyttiga bostäder i Hongkong, som ofta byggs högt och tätt.

topp6Denne man har bott på samma hutonggata i centrala Peking i snart 50 år.

topp7Foto från det gamla klocktornet i den antika världsarvsstaden Pingyao.

topp8Ensam anka simmar runt i solnedgången vid parken Beihai, centrala Peking.

topp9Pekings nya tv-hus vid solnedgången, taget från China Bar.

topp10Rökelse bränns under morgonbönen vid Yonghegong Lama Temple i centrala Peking.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

4 Comments

 1. När jag såg Din bild på de basketspelande munkarna kom jag att tänka på en episod jag och min fru upplevde vid ett besök på Lamatemplet i Beijing. Vi gick in i en byggnad, om jag minns rätt, bilder på olika hälsobringande örter. Där satt en munk som i trans rabblande böner ur en bönebok. Plötsligt ljuder rummet av en ljudsignal. Vi ser oss undrande omkring. Endast munken synlig. Signalen återkommer och munken avslutar mässandet, gräver fram en mobiltelefon ur munkkläderna och tár emot samtalet i mobilen…..

  En liten bild av en av många fascinerande kontraster man kan finna i Kina, vilka Du så väl dokumenterat.

  Ser fram emot Din nästa bok.

  Mvh

  Torbjörn Andersson

  • Hehe jag såg samma sak i tempel i Shangri-la, där yngre munkar lekte med mobilen i smyg under mässor och bönestunder. Även inom religiösa samfund verkar den yngre generationen vara rebellisk!

Kommentera