Kina intensifierar kontroll av internet och VPN-tjänster

Som boende i Kina är det nödvändigt att ha ett stabilt VPN. Förkortningen står för Virtual Private Network, och innebär att man kan tillgå hundratals tjänster som Facebook, Twitter och Youtube som annars är blockerade i Kina. Hur detta fungerar rent praktiskt förklarade jag i ett längre inlägg förra året.

Den senaste månade har Kina tuffat till kontrollen över sitt internet ytterligare, vilket främst kännetecknas av två ting. Till att börja med så blockerades Googles mailserverice Gmail helt i Kina i slutet av december, vilket jag skrev ett längre inlägg om här.

Blockeringen innebar att det utan VPN inte längre var möjligt att komma åt sin Gmail ens genom programvaror från en tredje part som exempelvis Apple Mail eller Microsoft Outlook.

Vidare har Kina under den senaste veckan också gått hårdare fram mot VPN-företagen. “Vi har sett en ökad internetcensur det senaste året och med anledning av det finns skäl att misstänka att störningarna av VPN-tjänster inte bara är tillfälliga”, sade en representant för sidan Greatfire.org, som kartlägger Kinas internetcensur, till Financial Times i helgen.

Han syftar på de riktade störningar som skett mot tre av de största leverantörerna; Astrill, Golden Frog och StrongVPN. Den gångna veckans kinesiska attacker mot Golden Frog har varit “mer sofistikerade än vi någonsin upplevt tidigare”, sade Golden Frogs vd Sunday Yokubaitis.

Astrill å sin sida skickade förra veckan ut ett varningsmeddelande till sina kunder som såg ut så här:

astrill kina

Vad beror dessa tuffare tag på då? Det står inte klart, men enligt Forbes kan det ha att göra med “en pågående maktkamp i den högsta politiska sfären”.

Själv använder jag StrongVPN och fick också problem i mitten av förra veckan. Men allt jag behövde göra var att byta server från San Francisco (USA) till Maidenhead (Storbritannien) och allt har funkat som smort den senaste veckan, inga problem med vare sig hastighet eller att koppla upp.

Därför vill jag återigen rekommendera StrongVPN till er läsare som har haft problem med VPN i Kina den senaste veckan, eller av andra anledningar införskaffa ett nytt VPN-konto.

Förutom att – enligt min egen erfarenhet – vara såväl snabbast som stabilast så är StrongVPN också billigare (55 dollar/år) än både Astrill (70 dollar/år) och Golden Frog (80 dollar/år).

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

6 Comments

  1. Har du använt PureVPN och kan jämföra med StrongVPN? Fram till nu alltså. Jag använde PureVPN två gånger, först sommaren 2013 och senare kring julen 2013 och början av januari 2014. Jag använde det främst via 3g/4g på en mobil, men ibland via wifi/ethernet på min laptop. Mina handviftande gissningar säger att det funkade 80% av gångerna då jag ville använda det (och då jag kunde komma åt servrar som inte krävde VPN) . Bäst på trådbunden stabil internet och sämst på mobil, givetvis, så jag vet inte exakt hur mycket som var “ostabilt internetväder” och vad som var dålig VPN-tjänst.

    • Nej tyvärr inte, jag har inte funnit anledning att byta eftersom StrongVPN fungerat så pass bra. Hade Astrill i ett år också och det upplevde jag som väldigt struligt..

  2. Fungerar någon vpn? Har man börjat blockera svenska sidor? I vissa delar av Kina har ju all utländsk internet varit spärrat ett tag. Undrar hur Löfven definierar Kina?

    • Jadå, min VPN fungerar bra så länge jag inte använder en server i USA. Svenska myndigheter har ju alltid – liksom stora delar av Europa – varit riktigt fega då det gäller att tala om Kinas statsskick. Annie Lööf sade ju i radion i fjol att hon inte visste hur man skulle definiera Kina.

    • Ja det kan man! Tror man hamnar under radarn så länge man skriver på svenska – de har nog med besvär att kontrollera engelska och kinesiska sidor.

Kommentera