Publicerat: Luften är inte fri

Stefan Löfven landade i förmiddags lokal tid i Peking och började dagen med ett besök på den svenska ambassaden.

Jag har tidigare här skrivit utförligt om Löfvens svåra balansgång inför denna resa, gällande prat om mänskliga rättigheter kontra att slå vakt om svensk handel och affärsintressen.

Väl på ambassaden fick han i dag återigen frågan av flera journalister huruvida Kina är en diktatur, och svarade återigen att han inte vill “sätta etiketter” på olika länder.

Givetvis vet även Löfven att Kina är en diktatur. Det ses inte bara genom avsaknaden av opposition och fria val, utan också genom informationskontroll.

Med anledning av statsbesöket skrev jag en artikel för veckans nummer av Fokus, som ger ett exempel på just denna kontroll.

Det handlar om dokumentärfilmen “Under the Dome”, där den kinesiska journalisten Chai Jing tar upp anledningarna till och farorna med Kinas ökända luftföroreningar.

På bara ett par dagar sågs filmen av över 200 miljoner kineser, och blev ett hett samtalsämne på sociala medier. Myndigheterna gick från att berömma dokumentären, till att förbjuda diskussion om den och slutligen ta bort hela filmen från Kinas intranät internet.

Läs artikeln här nedan, i större version via Scribd eller gratis på Fokus hemsida.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

5 Comments

  1. Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute &amp assist other users like its helped me. Great job. dkacecddfcdd

Kommentera