Livstids fängelse för Kinas ”mäktigaste man”

Under föregående vecka föll domen mot Zhou Yongkang, tidigare medlem i politbyråns ständiga kommitté, som formellt anklagades för korruption i juli i fjol.

Han arresterades och uteslöts från kommunistpartiet i december, och sedan dess har spekulationerna gått vilda om när och hur rättegången mot Zhou skulle komma att ske.

Jag skrev nyligen en längre text för Finansliv om Zhous rättegång, som börjar på följande vis:

Financial Times utsåg vid slutet av 2012 Zhou Yongkang till Kinas mäktigaste man. Zhou var då ansvarig för Kinas interna säkerhet, vars budget översteg militärens. Förutom att kontrollera polis, övervakningsstyrkor, domstolar och fängelser så hade Zhou så pass djupa förgreningar inom politiken, säkerhetstjänsten och landets mäktiga energisektor att han ansågs vara ”orörbar”.

Men i Kina kan den politiska lyckan svänga snabbt. Förra veckan – alltså bara två och ett halvt år senare – stod den nu 72 år gamla Zhou med nedböjt huvud inför den domstol han tidigare kontrollerat och bad om ursäkt för att hans brott ”djupt skadat partiet och samhället”. Hans tidigare svarta, tjocka hår var betydligt tunnare och dessutom helt vitt.

Zhou dömdes till livstids fängelse för korruption, maktmissbruk och för att ha läckt statshemligheter. Hans advokater sade sig vara nöjda med domen och Zhou själv har sagt att han inte tänker överklaga.

Det räder inget tvivel om att Zhou har gjort sig skyldig till korruption. Men många analytiker menar att fallet till lika stor del handlar om en maktkamp, då Zhou tillhör en annan fraktion än president Xi Jinping och bland annat var nära allierad med den tidigare fängslade toppolitikern Bo Xilai.

zhou-yongkang-oldZhou Yongkang erkände förra veckan sina brott i kinesisk tv.

Zhou är dock en långt mäktigare figur än Bo Xilai och rättegången hölls därför bakom stängda dörrar.

Det fanns nämligen en rädsla för att Zhou skulle använda sin makt och information för att bestrida åtalet och kanske till och med anklaga andra politiker för liknande brott.

Men nu verkar det alltså som att Xi Jinping vunnit ytterligare en stor seger i sin pågående kampanj mot korruption. Läs mer om detta fall och dess konsekvenser i min text på Finansliv.

Jag har tidigare skrivit om korruption flera gånger här på InBeijing. Läs ett urval av dessa artiklar här nedan:

Ny skandalartikel om kinesisk korruption (30 apr 2015)
Läs och hör om Kinas ofattbara kampanj mot korruption (3 feb 2015)
Li Peng – nästa offer för kampanjen mot korruption i Kina? (6 jan 2015)
Zhou Yongkang slutligen arresterad och utesluten ur kommunistpartiet (6 dec 2014)
”Kinas mäktigaste man” häktad, tillsammans med familj och bundsförvanter (16 april 2014)
Specialrapport: Korruption och maktfördelning i Kina (27 dec 2012)
Kinas utmaningar del 3: Korruptionen (7 dec 2012)
NY Times avslöjar premiärminister som korrupt, blockas på Kinas internet (26 okt 2012)
Kinas nästa presidentfamilj avslöjad som korrumperad (29 juni 2012)