Sveriges radio, Kinas president och ironi

Egentligen hade jag inte tid att skriva något inlägg här på InBeijing i dag. Men efter snabbt besök på Sveriges radios hemsida kunde jag ändå inte låta bli.

Där uppmärksammar Studio ett – Sveriges radios ledande fördjupande nyhetsprogram – hur “Kinas premiärminister Xi Jing Ping” är på besök i Storbritannien.

Det finns dock två problem med detta; han heter Xi Jinping och är inte Kinas premiärminister utan dess president.

Felstavningar kan alla göra, men jag finner det ändå lite märkligt att man så nonchalant inte kan uppbringa den minimala ansträngning som krävs för att få antingen namn eller ämbete rätt på ledaren för världens största land.

Ännu mer kul blir det givetvis att påpeka detta mot bakgrund av mitt inlägg “Sverige ointresse av det riktigt viktiga” som i somras fick tusentals läsare och hundratals delningar i sociala medier.

Där argumenterade jag för hur okunniga och ointresserade svensk media är vad gäller Kina, och hur det även leder till stora kunskapsluckor hos svenskar om världens största land (på bekostnad av en överrapportering från USA och arabvärlden).

Inlägget renderade också många kommentarer från journalister som menade att så inte var fallet; svensk media rapporterar visst mycket om Kina och att jag inte upplevde det så eller misslyckades med att sälja artiklar berodde på mina egna tillkortakommanden.

En av kommentarerna kom från Margita Boström, som menade att jag behövde lyfta blicken från mig själv för att inse att intresset för Kina i svensk media de facto är stort.

Och vart jobbar förresten Margita Boström? Jo, hon är utrikesreporter på Sveriges radio :)

xijinpingSveriges radio missar namn och titel på Kinas president. Landets premiärminister heter ju, som vi alla vet, Li Keqiang.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

6 Comments

 1. Kina är väl inte världens största land? Världens mest folkrika möjligtvis :) Håller dock med om att det är katastrofalt dåligt av SR att skriva fel.

  • Förvisso, men folkmängd är väl det vedertagna måttet då man talar om storleken på ett land, liksom inkomst är det vedertagna måttet då man bedömer storleken på ett företag. Eller skulle du hellre se att Forbes rankade världens största företag efter arealen på deras inventarier? :)

 2. As of 22.30 har SR fortfarande inte ändrat sin text om “premiärminister Xi Jing Ping”. Trots att man på twitter säger sig ha pudlat. Att särskriva pinyin känns ju väldigt mycket 90-tal då man var tvungen att på alla upptänkliga sätt guida och hjälpa folk hur kinesiskan uttalas. Lite “Mao Tse Tung” sådär…

  • Ja visst är det för dåligt. Tänk om de hade skrivit fel på en presidentkandidat i USA, då jävlar hade det varit bråttom med att ändra!

 3. Haha det där var riktigt roligt. Vad beträffar rapporteringen i svensk media av nyheter från Kina, så har du helt rätt i dina åsikter och tankar. Jag har därför på eget initiativ varit i kontakt med nyhetssajten Omnis vd och rekommendert honom att hålla ett öga på en ung man som heter Jojje som skriver om Kina från Kina.
  Han har svarat så här.

  (Jag tror(högst personlig) deras form av rapportering hade passat dig som handen och handsken. Mindre korta notiser men reportage i underavdelningarna.)

  Hej Annette!

  Tack för tips! Yes, Kina ligger mig dessutom varmt om hjärtart. Halva min familj är därifrån och jag har bott där några år. Jag ska absolut kolla in Jojje!

  Markus
  markus@omni.se

  Ta en kontakt med honom så du får upplysa lite fler svenskar om vad som händer i ditt hemland. Jag har krattat “lite”.

  • Hej och tack så mycket för rekommendationen! Jag ska höra av mig till dem framöver! Först ska jag skriva färdigt två böcker, vilket i ärlighetens namn är mer stimulerande än de flesta svenska tidningar och nyhetstjänster ;)

Kommentera