Brittisk och svensk förläggare kidnappad i Hongkong

Under gårdagen skrev jag inlägget “Sverige blir ett skämt efter ännu en kidnappning i Hongkong” här på InBeijing, som sedan dess lästs över 3 000 gånger och fått över 300 delningar. Nu har det bekräftats att Lee Bo, den kidnappade förläggaren i gårdagens text, i själva verket är brittisk medborgare.

Därmed finns en svensk och en britt bland de fem förläggare som under de senaste månaderna har försvunnit från Hongkong under mystiska omständigheter. Flera tecken tyder på att de förts bort av kinesiska myndigheter, på grund av böcker som ger en negativ bild av Kinas politiska system och ledarskap.

Till skillnad från det tigande Sverige så har Storbritannien åtminstone vågat ta upp fallet med Lee Bo på hög diplomatisk nivå. Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond befinner sig nämligen just nu på besök i Kina, och uttryckte “djup oro” vid en presskonferens under gårdagskvällen där han också uppmanade myndigheter i Hong Kong och Kina att genast berätta var Lee befinner sig samt garantera hans välmående.

Hammonds vädjande mötte dock föga gehör hos hans kinesiska kollega Wang Yi, som vid samma presskonferens sade att “denne individ” (Lee Bo) enligt kinesisk lag först och främst är kinesisk medborgare, skriver bland annat South China Morning Post.

Wang menade vidare att utomstående parter inte skulle ägna sig åt “grundlösa spekulationer” innan Lee, hans familj samt myndigheterna i Hongkong och Kina uttryckt sina ståndpunkter.

På klassiskt manér ser Kina alltså kidnappningarna som en “inre angelägenhet”, vilket även bekräftas av CNN som i dag citerar kinesiska utrikesministeriet:

In response to questions about the missing, Chinese foreign ministry spokeswoman Hua Chunying said that “any Hong Kong resident who is of Chinese descent and … born in the Chinese territories” are citizens of China.

Hua added that whatever happens in Hong Kong “are purely China’s internal affairs [in which] any foreign country has no right to interfere.”

Det finns bara ett problem med detta; varken Lee Bo eller den kidnappade svenska förläggaren Gui Minhai har kinesiskt pass eller medborgarskap över huvudtaget. Kina är nämligen ett av få länder i världen som inte godkänner dubbla medborgarskap.

Lee och Gui är alltså kineser enligt de kinesiska myndigheternas egna historietolkning, snarare än enligt internationell lag.

Nu blir det minst sagt spännande och se hur Storbritannien reagerar på kidnappningen. Redan nu har man uttryckt sig mer hedervärt och i starkare ordalag än vad Sverige mäktat med, trots att Gui Minhai nu varit försvunnen i tre månader.

Samtidigt verkar det som om Kinas skrämseltaktik med kidnappningar verkar ge önskat resultat. Under dagen har minst en känd bokhandel slutat sälja böcker som är förbjudna i Kina, på grund av säkerhetsrisken för sin personal:

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

6 Comments

 1. ”varken Lee Bo eller den kidnappade svenska förläggaren Gui Minhai har kinesiskt pass eller medborgarskap över huvudtaget”
  Är du säker på det? Bara för att man har medborgarskap i ett annat land så betyder det inte att man inte kan vara kinesisk medborgare

  • Medborgarskap innebär väl att man har rätt till att få pass utfärdat av landet i fråga också, eller? Gui hade svenskt pass, och Lee brittiskt pass. alltså kan de omöjligen ha kinesiskt pass, och därmed omöjligen vara kinesiska medborgare. Rätta mig gärna om jag har fel.

 2. Nu blev jag plötsligt osäker. Enligt Kinas lag så upphävs det kinesiska medborgarskapet automatiskt om man blir medborgare till annat land. Av egen erfarenhet vet jag dock att så inte alltid är fallet, åtminstone inte när det gäller barn.

  Får huvudvärk av att tolka alla regler vad som gäller för kinesiskt medborgarskap. Det blir inte lättare av att sv ambassaden inte har koll. De påstod t.ex. att min dotter automatiskt skulle bli svensk och därmed inte kunde bli kinesisk medborgare. Därför ansökte vi inte om tillstånd för att få barn vilket skapat problem i efterhand.

  Jag ifrågasätter hur som helst inte att Lee är brittisk medborgare och Gui svensk, bara att jag inte är förvånad över att Kina hävdar att Lee är kinesisk medborgare.

  • “Does China admit dual nationality?

   Answer: China does not recognize dual nationality. The Article 3 of China Nationality Law holds that the country will not admit the dual nationality of a Chinese citizen. Moreover, the Article 9 of that law declares that as soon as a Chinese takes a foreign citizenship, he will automatically lose his Chinese citizenship.”

   Källa: http://www.travelchinaguide.com/essential/dual-nationality.htm

 3. Ja, i teorin förlorar man sitt kinesiska medborgarskap direkt när man har fått medborgarskap i annat land. MEN, åtminstone när det gäller barn fungerar det oftast inte så i praktiken (enligt Kinas nationallag artikel 4 & 5).

  ”Recognize” indikerar att det krävs att Kina erkänner det andra medborgarskapet. Därför är det i praktiken möjligt med dubbla medborgarskap, varav det ena är som kinesisk medborgare.

  Jag är inte insatt i Lees situation men jag ser två möjliga scenarion för att Kina fortfarande kan se honom som kinesisk medborgare:
  1. Om Kina av någon anledning inte erkänner hans brittiska medborgarskap.
  2. Om Lee inte har informerat Kinas myndigheter om sitt nya medborgarskap. Då har det ju inte funnits möjlighet att dra in hans medborgarskap.

  Därför var jag frågande om vi verkligen kan vara säkra på att han inte har giltigt kinesiskt hukou?
  Här är ett ganska bra svar på hur det fungerar i praktiken när en kinesisk medborgare får medborgarskap i annat land
  http://expatriates.stackexchange.com/a/4456
  Svaret innehåller även länkar på hur Kina på senare år blivit hårdare med att jaga medborgare med dubbla medborgarskap och krävt dem att säga upp sina hukou.

  2013-2014 så bad Kina över en miljon kinesiska medborgare att säga upp sina hukou p.g.a. dubbla medborgarskap.

 4. Sen om Lee är “kinesisk medborgare” i form av att han är född i Hong Kong så öppnar det för fler tolkningar.

Kommentera