Häng med på resa till norra Kina i höst!

Nämnde tidigare i år här på InBeijing att jag ska guida Svensk-kinesiska föreningens 11 dagar långa medlemsresa i norra Kina i höst. Har nu fått klartecken från resebyrån att tillräckligt många resenärer är anmälda; resan kommer alltså bli av och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig!

På programmet står städerna Peking, Pingyao och ett berg vid namn Huashan. I Peking kommer mycket tid spenderas i hutongerna, vilket inkluderar såväl besök hemma hos familjer som vid undangömda och mysiga restauranger.

Pingyao är den enda stad i Kina som har kvar sin stadsmur, vilken först byggdes vid mitten av 1300-talet. Förutom att beundra och promenera på sex kilometer långa stadsmuren, ska vi besöka kulturella monument i form av såväl tempel som bostäder inne i och utanför Pingyao.

Efter det görs en avstickare till berget Huashan på vägen hem till Peking. Huashan är ett av Kinas mest kända berg med en höjd av 2 000 meter; det går att ta sig upp med linbana.

Är du sugen på en kulturell resa med inslag av äventyr till norra Kina i höst, och dessutom dela erfarenheterna med andra Kina-intresserade resenärer? Kolla då in det kompletta reseprogrammet på resebyråns Kinalotsens hemsida. Där går bra att anmäla intresse för eller ställa frågor om resan!

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

4 Comments

 1. Roligt sammanträffande att ni ska till Pingyao. Jag håller just själv på att planera en resa dit med några bekanta i september, och jag ska kika närmare på de attraktioner du nämner i ditt program. Det kommer nog att bli intressant. Jag har aldrig varit i Pingyao.

  Mvh

  • Vad kul! Jag har varit där en gång tidigare, för två år sedan. Riktigt fint om man har tur med vädret – men håll er borta från ”huvudgatan” som börjar se ut lite som Nanluoguxiang. Våga gå in i gränderna! När ska ni åka, och ska ni någon annanstans än Pingyao?

 2. Jag landar i Peking 12:e september, och vi åker till Pingyao typ den 27:e september eller så. Vi planerar även att ta några dagar i Luoyang och Shanghai. Möjligen tar vi även en runda norrut till Chengde och/eller Shenyang om vi får in det i schemat.

  Mvh

 3. Chengde: Det gamla talesättet 白天看庙,晚上睡觉 gäller nog alltjämt… ;)

  Visst är det fint och intressant, men den som inte är specifikt arkitekturhistoriskt (eller möjligen religiöst) intresserad plägar krokna något efter det fjärde eller femte templet. Och mat/nöjen efter dagens turistiska ansträngningar har varit precis lika undermåliga som ryktet gjort gällande i decennium efter decennium!

  Som alternativ (kanske som stopp till/från Shenyang?) brukar jag rekommendera Shanhaiguan (山海关). Stadsmur, den allra viktigaste porten i Muren alla kategorier (天下第一关), intressanta befästningar vid havet, motorbåt runt Laolongtou, sandstrand med Muren i bakgrunden, klättring på muren i bergen och andra utflykter (om så önskas), och en trevlig liten stad innanför murarna. Visserligen har man härjat och byggt nytt i gammal stil längs huvudgatan, men gränderna bakom finns kvar som tidigare. Visserligen kan det tyckas vara lite likt Pingyao, men är förutom sina respektive stadsmurar väldigt olika till sin karaktär.

Kommentera