Jag för Expressen om hoten från Kinas internettroll

I dag skriver jag för Expressen om bloggen “Kinarummet” som hotat mig och flera andra svenska skribenter som uttryckt sig negativt om Kina.

Bland mycket annat stod att jag är “tungt kriminellt belastad” och ska vara glad att slippa undan dödsstraff. Den svenska skribenten, som är bosatt i Kina, får sannolikt betalt av kinesiska myndigheter för sin verksamhet.

Efter lite efterforskningar lyckades jag nämligen lokalisera den man som ligger bakom bloggen. Han har sedan länge bott i staden Chongqing och har bland annat haft anställning som “konsult” åt lokala myndigheter. Han kallar sig nu ömsom “jurist”, ömsom “civilingenjör” eller “journalist”:

På Kinarummet förekommer även en svensk ”jurist och civilingenjör” med sitt riktiga namn. Han har där skrivit en lång artikel om förträffligheten med Kinas rättssystem tillsammans med en kinesisk advokat. I artikeln finns tillräckligt med information om den kinesiska advokaten för att jag ska kunna spåra upp och kontakta honom.

Den mycket trevliga advokaten från megastaden Chongqing berättar att han tidigare haft en svensk bekant med samma namn som “juristen”, men att de inte hörts av på länge. Han känner dock inte till någon Rolf, och säger vidare att han själv aldrig skrivit för någon svensk blogg eller sida.

(…)

Då jag ringer till “juristens” nummer så lägger han genast på och stänger sedan av telefonen. Han svarar heller inte på någon av de fyra olika mejladresser jag har. Adresserna leder dock till konton på sociala medier med användarnamn och bakgrund nästan identiska med ”Rolf Krohna”, vilket stärker misstankarna om att de är en och samma person.

Som jag skriver i Expressen så är det inte ovanligt att Kinas propagandamaskineri anställer utlänningar:

I en studie från 2013 uppskattade Harvard University att Kina betalade 250 000 personer för att skriva olika kommentarer på internet. Statliga tidningen Beijing News uppgav samma år att kinesiska myndigheter anställer två miljoner personer för att ”bevaka diskussionen” på internet. Och i somras kom en ny studie från Harvard University som visade att Kinas myndigheter varje år fabricerar 488 miljoner inlägg på sociala medier och internetforum.

Kinas mani över internet har gett upphov till en unik industri med otaliga jobbtillfällen i form av såväl utveckling av mjukvaror som betalda skribenter. Jag känner personligen flera utlänningar som erbjudits blivit en del av denna industri – och ett par som tackat ja.

Jag avslutar artikeln med en uppmaning. Även om man i Sverige ofta talar om falska nyheter eller kontroll av internet från ryskt håll, så är det hög tid att uppmärksamma att Kina ägnar sig åt samma slags aktiviteter i långt större omfattning. Och redan nu lyckas man skrämma svenskar till självcensur:

Ryska internettroll i all ära, men de kinesiska är långt fler och mer välorganiserade. De rekryterar dessutom utlänningar och skrämmer redan i dag svenskar på ett effektivt vis. Nyligen skulle bloggen Motkina.se recensera min senaste bok, som innehåller många känsliga detaljer om utvecklingen i Kina. Men då recensionen var färdigskriven beslöt sig redaktören att avstå från publicering med argumentet att man ”inte vill ta politisk ställning” angående Kina.

Bloggen Motkina.se har nämligen flera gånger tidigare recenserat böcker om Kina med politiskt innehåll. Att deras redaktör inte vågade publicera recensionen av min bok – trots att de fått ett gratis recensionsexemplar och en av deras skribenter skrev färdigt en lång recension – har snarare att göra med en rädsla av att framställa utvecklingen i Kina i dålig dager.

Läs hela artikeln via Expressens hemsida eller här nedan, alternativt i större version via Scribd:

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

8 Comments

 1. Oj, är det verkligen nyheter att supermakter använder sig av ‘nättroll’ för att framföra sina argument ? Är det endast tillåtet för USA och Storbritannien för använda sig av nättroll ?

  Storbritannien: 77th internet brigade, Operation Online Covert Action
  USA: Operation Earnest Voice, Center for Strategic Counterterrorism Communications

  När ska Jojje Olsson ta sitt arbete seriöst och leverera nyheter från Asien istället för att konstant smutskasta Kina? Om någon är nyfiken på vilken typ av ‘journalist’ Jojje så räcker det med att läsa ett inlägg han själv har skrivit.

  https://inbeijing.se/bulletin/2014/04/01/hur-jag-sumpade-dromjobbet-pa-dagens-industri/

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18665301.ab

  • Hej Kalle Anka, tack för din respons. Nej, det är inte “endast tillåtet” för USA och Storbritannien att använda sig av nättroll. Men som jag skriver i artikeln – om du orkar läsa den – så är Kinas omfattning vad gäller kontroll och censur av internet mycket större än något annat lands. Därför är det viktigt att uppmärksamma detta.

   Tack förresten för att du ställer frågan om när jag ska ta mitt arbete seriöst istället för att “smutskasta Kina”, så att jag kan tydliggöra det ännu en gång. Jag ser inget egenvärde i att smutskasta Kina, eftersom jag älskar Kina, dess folk och dynamik. Vad jag däremot inte älskar är den riktning som Kinas myndigheter tagit landet i sedan Xi Jinping blev president. I den kinesiska propagandan – som du verkar ha svalt med hull och hår – så likställs kritik mot myndigheterna just med att “smutskasta Kina”.

   Men det är inte “smutskastning” för sakens skull som det handlar om. Vad gäller att rapportera från eller om regimer så uttrycker Christiane Amanpour på CNN en viktig tumregel: “I insist in being truthful, not neutral”. Jag skriver gärna “bra” saker om Kinas politiska utveckling – men då måste politiken utvecklas i en positiv riktning först!

   Förresten var jag tvungen att godkänna din kommentar manuellt, eftersom det fastnade i ett spamfilter. Kanske kan du kommentera med ditt riktiga namn eller i alla fall en riktig mailadress nästa gång?

 2. Om du älskar Kina och dess folk så borde du respektera deras politiska system och befolkningen (inte skriva “…..and in your fucking face China!” -FB inlägg 2016/12/08.

  Västerländsk Demokrati i all ära men det är inte något Kina vill ha eller behöver. Att du inte är medveten om hur populär Xi Jinping och hans regeringen är väldigt udda. Det du propagerar för vill säkert inte ens 1% av befolkningen i Kina.

  Det viktigaste i ett land är trots allt 1) stabilitet 2) ekonomisk tillväxt och möjligheter för alla, något som Xi Jinping onekligen har lyckats leverera. Som Deng Xiaoping en gång sa “It doesn’t matter whether the cat is black or white, as long as it catches mice.”

  Skulle du älska Kina så skulle du kunna skriva båda det positiva och det negativa, istället för att ge en ensidig bild. Visst, vi är båda från Sverige som är ett väldigt öppet och demokratiskt land men vi måste också respektera det politiska och kulturella systemet när vi befinner oss utomlands. Med respektera menar jag ej att svälja propaganda, utan det handlar mer om att en förståelse för varför det politiska systemet ser ut som det gör.

  • Nej, Kalle Anka, där har du fel. Att älska Kina och dess folk betyder inte att man måste omfamna den regim som styr landet. Snarare tvärtom. Om man älskar ett land och dess folk, så vill man att de ska ha ett så bra styre med så lite politiskt förtryck som möjligt.

   Jag tror inte heller att västerländsk demokrati över en natt är rätt väg att gå för Kina. Det är du som lägger de orden i min mun. Däremot tror jag på stegvis demokratiska reformer som innebär mer frihet för landets civilsamhälle, arbete mot ett fristående rättsväsende, större respekt för mänskliga rättigheter och större yttrandefrihet. Det borde vara en självklarhet för alla som “älskar Kina” att dess befolkning ska kunna åtnjuta ovanstående friheter, tycker du inte det själv?

   Ja, du har rätt i att stabilitet och ekonomisk tillväxt är mycket viktigt. Men som jag tidigare skrivit så är bådadera möjligt även om man inför demokratiska reformer. Se på Sydkorea och Taiwan; två östasiatiska länder som gick från autokrati till demokrati i slutet av 1980-talet. De båda är i dag höginkomstländer medan Kina förblir ett medelinkomstland.

   Vidare har invånarna i Taiwan och Sydkorea tillgång till ett välfärdssystem och politiska rättigheter som saknas i Kina. Varför kan inte Kina utvecklas i samma riktning som dessa två länder? Anledningen är att kommunistpartiet och dess ledare ser som sin allra viktigaste uppgift att bevaka maktmonopolet; långt viktigare än likhet inför lagen eller jämn fördelningspolitik.

   “Förståelse för varför det politiska systemet ser ut som det gör” är ett ganska dåligt argument. Gäller samma praxis även vid besök i Nordkorea, eller i 1930-talets Tyskland? Historien visar hur positiv utveckling nås genom att ifrågasätta och granska, snarare än att blint “respektera”.

  • Kalle Anka: Undrar vad det första vad som ger dig rätt att bedöma vem som “älskar Kina och dess folk”; finns det en mall för hur en sådan kärlek ser ut? För dig innehåller det tydligen att inte kritisera negativa aspekter. Jojje har skrivit om positiva aspekter under många år, är det något du missat?

   Det finns flera andra märkligheter i din kommentar: var propagerar Jojje för demokrati i Kina? Varifrån får du siffran 1%? Och till sist, tror du att det är speciellt imponerande att du kan rapa upp en gammal Deng-klyscha om stabilitet och tillväxt…? Tycker du att ett 30 år gammalt citat bidrar mer till en förståelse av Kina under Xi Jinping? Kan inte låta bli att misstänka att du inte kommit längre än A-kursen, men kanske har jag fel.

 3. Min poäng är att den Kinesiskan Regeringen är otroligt populär. Du har allt rätt i världen att kritisera vem och vad du vill. Men det du står för, är inte något som majoriteten i Kina står bakom. Det absolut viktigaste är ekonomisktillväxt och stabilitet. Något som regeringen onekligen har lyckats att leverera.

  Angående mänskliga rättigheter så har vi helt enkelt en annan synpunkt. Den Kinesiska Regeringen har nämligen lyckats att lyfta 680 miljoner människor ur fattigdom sedan 80-talet. Detta är mer än Sverige eller något annat land har gjort för att bekämpa fattigdom.

  Total yttrandefrihet är ett utopiskt koncept det måste finnas en balans. Jag tror inte Kina har hittat den balansen än, men jag tror inte heller Europa eller USA har hittat den perfekta balansen än heller. Yttrandefrihet är något som missbruks grovt av rasister, terrorister o dylikt.

  Jag tycker att det är märkligt att benämna Kina som världens största bov som konstant bryter mot mänskliga rättigheter. Samtidigt som USA släpper hela 3 bomber per timme, totalt 26,171 per år. Har Araber inte mänskliga rättigheter ? Irak? Afghanistan? Libyen?

  Det finns större problem i världen än att Kina är en en partistat.

  @wahlstrombjorn: Du får läsa min läsa en gång till om du missförstod. Jag skrev nämligen att det skulle vara trevligt att läsa om både det positiva och det negativa :) !

  • Precis som Roger säger så är det inte kommunistpartiet som “lyft 680 miljoner människor ur fattigdom”. Det är dessa människor som på egen hand och i sin anletes svett äntligen kunnat jobba sig till ett hyfsat välstånd, efter att svältkatastrofer och den kulturrevolution som kommunistpartiet en gång startat äntligen nått sitt slut.

   Allt du skriver är ett eko av den kinesiska propagandan. Som många akademiker påpekar så hade de facto ännu fler kineser kunnat uppnå högre livskvalitet, om det inte vore för att landets myndigheter på många vis fortfarande står i vägen för privata företagare. Än i dag subventioneras och skyddas statliga företag, korruptionen frodas och klasskillnaderna är enorma.

   Allt detta är så gott som ofrånkomligt i en enpartistat – det bekämpas bäst med ett självständigt rättsystem, fri media och aktivt civilsamhälle. Inte genom en diktatorsfigur som gör allt för att centralisera makten kring sig själv!

   Att Kinas regim är “otroligt populär” är dels felaktigt, men även ett ohållbart argument i en diktatur utan yttrandefrihet eller informationsfrihet. Om du frågar befolkningen i Nordkorea så ger även de ett gott betyg till sin ledning; betyder det att Nordkoreas myndigheter gör ett bra jobb vad gäller att förbättra livskvalitén för sin befolkning?

   Nej, det betyder att många nordkoreaner antingen inte vågar säga annat, eller inte vet vad som egentligen pågår vare sig i eller utanför Nordkorea. Ett liknande mönster kan skönjas i Kina, där staten har total kontroll över media.

   Hur många bomber USA fäller varje år är fullständigt orelevant – nu talar vi om Kina. Och oberoende av om USA släpper 0, 26 000 eller en miljon bomber varje år, så bryter Kinas kommunistparti konstant mot de mänskliga rättigheterna, sprider propaganda utomlands och förtrycker sin egen befolkning för att behålla maktmonopolet. Försök inte att byta samtalsämne. (Men om du vi vill veta, så är jag heller ingen större beundrare av USA.)

 4. Kalle Anka har fel, den kinesiska regeringen har inte lyft en enda människa ur fattigdom, det är trams. Däremot har den kinesiska regeringen i decennier tvingat in hundratals miljoner människor i fattigdom, det som hänt på senare år är att regeringen tillåter människor att själva lyfta sig ur fattigdomen. Eller snarare ska man säga att kommunistpartiet har slutat straffa alla som försöker lyfta sig själva.

Kommentera