Publicerat: Min intervju med Peter Dahlin

Tidigare i år var jag i Chiang Mai och besökte Peter Dahlin för intervjuer till mitt pågående bokprojekt. Dahlin flyttade till norra Thailand efter att han utvisades från Kina i januari 2016. Innan dess blev han kidnappad av kinesiska säkerhetsagenter och spenderade 23 dagar i ett av landets så kallade “svarta fängelser”.

Magasinet Amnesty Press har nu valt att publicera delar av min intervju på sex sidor i sitt senaste nummer, vilket därmed är den längsta intervjun som Dahlin gett till svenska media.

I artikeln pratar Peter om såväl sitt arbete med människorättsadvokater i Kina, som säkerhetspolisens räd mot hans hutongbostad i Peking en kall vinternatt i januari. Vi får veta hur hans NGO var organiserad, samt hur han behandlades under fångenskapen.

Han berättar närmare om vilka metoder som användes under de långa förhören och vilken taktik Peter hade för att bemöta förhörsledarna. Han passar även på att dela ut en känga till ambassaden för deras hantering av hans eget och Gui Minhais fall.

Läs hela intervjun nedan, i större version via Scribd eller genom att ladda ner hela senaste numret av Amnesty Press via deras hemsida:

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

8 Comments

 1. Kidnapped in China by Chinese Police?
  Should it not be called ARREST instead?

  If it took place in other countries such as Sweden, by Chinese police namely, it may be a Kidnapping, Right?

  Mr Jojje needs to learn some basic rule of language use, before writing anything.

  • No, kidnapped, because the first 24 hours of the detention was against Chinese law. He was only formally placed in RSDL after having his home raided, being blindfolded and driven to a secret prison.

 2. I scanned through Jojjes interview with that man Peter Dahlin as well as your comments.
  I can only wonder, if a Chinese man come to Sweden, established an organization among the Somers in Swedish Lappland and spread the Grand Message that they should fight for their independence from Sweden, in lawful and peaceful means. What the Swedish police and government would do. Will they watch it going on peaceful, doing nothing, for months after months like Chinese Police did to that man? Will they not take the action of “kidnapping”him afterwards?

  Why do you think you have extra right to do whatever you like in other country?

  • There wouldn’t be any need for a foreign national to come to China and offer urgent action help or other assistance to Swedish lawyers. Because as opposed to in China, they are not regularly kidnapped and tortured by police.

 3. In particular . the following section of Jojjes reports
  “Just nu pågår den mest skoningslösa kampanjen mot Kinas civilsamhälle sedan massakern vid Himmelska fridens torg 1989. Sommaren 2015 greps cirka 300 advokater och aktivister i ett enda svep. Många var Peter Dahlins tidigare kollegor och flera av dem, som medgrundaren Wang Quanzhang, är i häkte.is truly funny.
  It is an experience suffered only by the man who is agitating wildly in China,and his followers, not by the common people there at all. Please do not mix things up, sir.

  • The current crackdown on Chinese civil society is not something that is being experienced by one man only. It is reported by Amnesty International, Human Rights Watch, United Nations and countless other NGO:s and organisations.

 4. The following is actually what happened with Peter Dahlin.
  1 He did something against the society, at least in the view of the Chinese police, in stirring up “bad feelings” for a long time.
  2 He was arrested for it, and then driven out to his own country
  3 And you Jojje think this event has shown that China is a bad country because it did not allow him do whatever he liked.

  What is the logic behind this?
  Is any foreigner allowed to come to Sweden to do what Peter Dahlin did in China?

 5. Finally I would like to ask, why Peter Dahlin did not go to Egypt or another Arabic Country, or the Islamic State to spread his Message of Human Right?

  I guess that he know that if he did that, his head will most probably be chopped off in some dark night long ago, if not by the police in secret, then by some common people over there.

  So please do not play hero and demand too much, while the other treated you as a man although they dislike you.

Kommentera