Publicerat: Sätt press på Kina, Löfven

I dagens Expressen finns en artikel av mig inför statsminister Stefan Löfvens resa till Kina nästa vecka. Resan är – givetvis – främst inriktad på handel och ekonomiskt utbyte.

Detta sker alltså samtidigt som Kina har hållit en svensk medborgare fängslad utan rättegång i 620 dagar. I ineldningen av artikeln skriver jag att detta knappast hade accepterats om det handlat om något annat land:

Föreställ er att ryska säkerhetsagenter kidnappar en svensk förläggare på semester i Spanien, för att han publicerat böcker som ogillas av Vladimir Putin. Föreställ er sedan att förläggaren hålls fängslad i över 600 dagar utan rättegång, berövad möjligheten att träffa vare sig familj eller advokater. Föreställ er slutligen att Sveriges statsminister åker till Ryssland med en näringslivsdelegation, utan att ta upp fallet när han träffar den högsta politiska ledningen i Moskva.

Om Ryssland byts ut mot världens största handelsnation Kina så är detta exakt vad som sker. För när Stefan Löfven besöker Kina på måndag är det 620 dagar sedan Gui Minhai kidnappades av kinesiska agenter i sin thailändska semesterbostad. Med på resan är flera statsråd samt en näringslivsdelegation som är en del av regeringens exportfrämjande satsning “Team Sweden”. Löfven ska även tala vid World Economic Forum. Det handlar alltså om en ren affärsresa.

Artikeln innehåller även kommentarer från Utrikesdepartementets kansliråd. Han säger att Sverige ser allvarligt på fallet, men vill inte ge något rakt svar på huruvida Löfven eller någon annan i delegationen avser ta upp fallet med Gui Minhai under resan till Kina.

Jämförelser är här relevant. För den brittiska regeringen reagerade starkare när Kina även kidnappade Gui Minhais kollega som hade brittiskt pass. Och vad gäller journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som fängslades i Etiopien 2011, så behandlade Sverige efter ett par månade fallet som en politisk snarare än en konsulär fråga:

Aktivisten Peter Dahlin – den andre svensken som tvingats “erkänna” på CCTV – ifrågasätter hur Sverige kan behandla en illegal kidnappning i ett tredje land som en konsulär fråga. När Gui Minhais kollega Lee Bo kidnappades hösten 2015 utmanandes Kina öppet av Storbritannien, eftersom Lee Bo hade brittiskt pass. Utrikesministern klargjorde offentligt att det handlade om en allvarlig överträdelse, och stod vid Lees sida trots att även han tvingats avsäga sig sitt brittiska medborgarskap. I dag är Lee Bo en fri man.

I sin bok “Tyst diplomati” (2014) berättar Jens Odlander, Sveriges tidigare ambassadör i Etiopien, hur fängslandet av journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson först behandlades som ett konsulärt ärende, men efter några månader gjordes till en storpolitisk fråga då den tysta diplomatin inte gav önskat resultat. I dag är även Schibbye och Persson fria.

Men vad gäller Kina – som är en viktigare och mer lättretad handelspartner än Etiopien – så verkar svenska myndigheter inte vara beredda att sätta samma press för att sätta sin medborgare fri.

Artikeln innehåller även en kommentar från Guis dotter Angela Gui, som tycker att det efter drygt 600 dagar är dags att ta upp hennes fars fall i officiella sammanhang.

Varken hon eller Utrikesdepartementets kansliråd har sett något livstecken från Gui Minhai sedan i september i fjol, och tidigare i år ifrågasatte den kinesiska författaren om Gui ens är vid liv längre.

Men kommer det talas officiellt om Gui Minhai nästa vecka? Tveksamt. I en videointervju med Nerikes Allehanda ville Stefan Löfven inte svara på huruvida han avser ta upp Guis fall under sin resa till Kina.

Och i en lång artikel i Sydsvenskan nämner handelsminister Ann Linde – som är med på resan till Kina – termen “mänskliga rättigheter” två gånger, och “Gui Minhai” noll gånger.

Läs hela min artikel här nedan, i större version via Scribd eller på Expressens hemsida.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

8 Comments

 1. I noticed that Jojje Olsson deleted an ariticle of himself published ca 10 days ago, where I have made a comment. My guess that he did this because he regardded its was better to get rid of my comments in this way, which must have hit him in heart. What a brave man he is!

  But it would be a pity to let him get away in this way. So below I put my comments back,which is actually a recycle of my comments to him in February 2017.
  Furthermore, I asked him to reply to my questions and comments the facts I listed about present China several times, but he never has had the courage to do so.

  Tage Lejon

 2. It clearly indicates that he is incapable of carrying on conversation seriously, and can do nothing more than making rubish-like gossips without looking seriously at everything he is writing about day in and day out.

  He even admitted that he did not know so much about Swedish History, also ca 10 days ago. I wonder, how a man who knows so little about his own country can write serious articles on history and various aspects of such a remote a culturally so different country as China?

  He is truly a shame of Sweden.
  How could Sweden produce such a low-grade strawberry, a piece of rutten virke!
  Why should the country suffers from such a scandel, ush…

 3. Stop telling lies Jonas Olsson, Please
  Having read Jonas Olsson articles in past two years, I cannot help making some remarks about it again – I did it before, but it was deleted by him, because it was obviously not in his taste. My Swedish is good enough for reading and chatting, but to express myself better I use English instead.
  It is too much to ask Jonas Olsson to love China and its people, but it is probably reasonable to ask him not to hate China and its people – why should he does it?And it is definitively right to ask him not to say his loves them while in reality he hates them all the time, with reasons I have difficulty to imagine. Could Hitler have had similar feeling to Jews? Why should one hates something different from what he himself belong to? Is world not a better place with flowers of many different sorts and colors in blossom?
  As a freelance journalist specialized in Chinese affairs, and having lived and learnt everything about China for so long, Jonas Olsson claims that his interests in publishing articles is to report about China fairly. But what he did is exactly the opposite. He is spreading rumors and gossips all the time, and trying to find something vicious of everything happened in China and putting it in his article, in the guise of reality report.
  It makes me sick to think to collect all his biased gossips and explain how he has been screwing things up ridiculously. Instead I list a few facts about China which he once reported, but very negatively with no good reasons at all
  First, about Chinese media censorship and totalitarian rule. In present China people can openly speak about practically everything they think, without any consequence. Freedom of speech has been the norm ever since the death of Mao, practically. There are few thousands newspapers and magazines in China where all sort of reports, articles, fictions, fairy tales etc are published in huge quantity. In the printed media, however, there is restriction, and that is one should not call for overthrowing the government. If you do, you will be warned, and if your insist in that you will eventually be imprisoned.
  That is the so called censorship in general, and it is in reality not very far from free media. Can anyone openly call for overthrowing the Swedish government in current political systems? No, it is forbidden here as well. There is a difference in degree of media freedom between Sweden and China, and it is somewhat more free in Sweden, I must say, but the difference is not so big, and it is reducing with time, particularly with the explosion of media publication introduced by the widespread use of internet.
  The economy situation and life standards in China have made incredible progress in the past 40 years, and people are in general satisfied with what they have. China has a recorded history of 4000 years, and people there, young and old alike, have strong feeling to their culture, and their nation as a whole. That is the force which has kept the civilization as an entity for 4000 years continuously, practically the only one on the earth. And now China is heading to a high tide in its economy and civilization seen in long historical perspective. Why should the Chinese as a whole complain and try to overthrow what they enjoy so much?
  Second, the express train system in China. In the past 5 years, China has constructed a completely new network of express railway which has covered most part of the huge country and made travel much more convenient. This is practically something new in the world – with its coverage of area, the speed of over 300 KM per hour, and the superb quality in seats and service on the trains. No one who has put his feet on the train and traveled with it is not extremely impressed by it.
  It is just one aspect of China’s rapid development, and with it the improvement of people’s life quality. Thousands of Chinese cities and towns have been reconstructed completely with wide and clean streets, huge shopping centers and splendid shopping malls, food service and entertainment facilities of all kinds. Even a medium sized city would look more prosperous than Stockholm, the only big city in Sweden.

 4. Third, Jonas Olson once wrote a few articles about Chinese Yearly University Enrollment Examination, and he calls it a killing trap, in his typical style. The examination is actually an important part in Chinese education system and in Chinese society, and it played an extremely positive role as a whole.
  As a long-lasting cultural tradition, Chinese pay great attentions to education of their children. Parents in general regards it one of their life most important task to give their kids a decent education, preferably as good as possible. This is not only true for those who themselves have had good education, but even for those who had practically not education at all,and many are willing to work hard and long-time for it when necessary. But the resource of good university education is limited in China, like in anywhere else. To ensure that all children and students would have the same chance of education, based on merit of knowledge and study competence instead of family background or positions of parents, strictly regulated National University Enrollment Examination is held by Chinese government once a year, where all students are given the same test sheets of math, physics, literature, and English. Those who get good results are ensured seats in the best universities no matter what family they come from.

 5. This grand-scale activity is never reported by Jonas, although it is so important, and although he claims to be an active reporters about everything of China. Instead, he said the National Examination is a killing ground, destroying Chinese youngsters mercilessly. Is this a honest, reality based way of a journalist work?
  All the above is so clear such that Jonas Olsson cannot possibly miss knowing them. And still he has made no reports about them to his readers, who are keen to learn about China’s reality. Instead, China in his report is worse than Stalin’s Soviet: peopled are suppressed and suffering, living in misery all the time, waiting to be reported and eventually liberated by somebody like himself. What a misleading. And I cannot help wondering, why is he doing all these?

 6. Two facts are clear
  He is misleading his Swedish readers, his countrymen, systematically and completely, and this is not so glorious
  He is hoping to turn China upside down as a whole in order to prove his shallow superiority, and this is viscous.

  ———————————–
  Finally a little self-presentation of myself:
  I am an engineer having studied in KTH and worked several years in various companies of Sweden. Reading is one of my great hobby. By accident I encountered the web articles of Jojje, and disliked them very much because all he wrote are bullshit nonsense

 7. I never deleted any of your comments – why would I? The way you are behaving is a solid proof of you (lack of) credibility.

Kommentera