Bilder från Nepal

Jag har nyligen spenderat närmare två veckor i Nepal, vilket visade sig vara ett helt fantastiskt resmål. Underbar natur, grym mat och den kanske allra trevligaste befolkningen jag någonsin träffat på.

Nepal är också en exotisk upplevelse. Trots att landet är inklämt mellan jättarna Kina och Indien så var denna bergsnation på grund av såväl politiska som geografiska anledningar länge relativt stängt från omvärlden. Den första vägen till huvudstaden Kathmandu byggdes på 1950-talet, och först ett par årtionden letade sig även tv-apparater hit.

Nepal vare sig producerar eller exporterar särskilt mycket, och är därmed fortfarande ett av världens absolut fattigaste länder. IMF rankar nationen på plats 169 i BNP per capita bakom Haiti, Yemen och Eritrea.

Urbaniseringsgraden är extremt låg och i de många isolerade bergsbyarna pågår livet i samma takt och fason som för ett sekel sedan. Icke desto mindre nästan alltid med ett leende på läpparna.

Tveka inte att fråga mig om tips eller råd om du är sugen på att åka till Nepal. Se nedan några av de bilder jag tog under min resa:

Äldre dam tar en eftermiddagslur på en stentrappa i en gudsförgäten bergsby.

En vattenbuffel slaktas som en del av den nationella helgdag som ägde rum under mitt besök. Under denna högtid äter nästan alla nepaleser kött.

Man tvättar av sig i den heliga floden Khali Gandaki, vilken jag paddlade på under tre dagar.

Kremering i det öppna vid hindutemplet Pashupatinath i huvudstaden Kathmandu.

En av de många ”heliga män” som stryker omkring vid Pashupatinath. Även om detta verkar vara en cigarett, så röker många av dem hasch helt öppet.

Ytterligare en familj kremerar en avliden släkting helt i det öppna längs med floden Bagmati vid templet Pashupatinath.

Soluppgång vid Poon Hill, drygt 3 200 meter över havet. Under fyra dagar vandrade jag mellan Annapurnas snöklädda bergstoppar.

Volleyboll i en bergsby cirka 3 000 meter över havet. Även nivån på spelet var förvånansvärt hög.

Soltorkning i bergen.

En get, som kunde ses radas upp i tusental för slakt i det öppna med anledning av en pågående festival

Flicka matar duvor just intill en morgonuppställning för polis och militär i huvudstaden Kathmandu.

Ett slakthus vid Kathmandus slumkvarter. Stanken var outhärdlig.

Krimskrams till salu.