Julklappstips: Ge bort en bok om Kina

Har du glömt någon julklapp, eller vet du fortfarande inte vad du ska köpa till den där svågern du inte känner så väl eller den där kusinen som redan har allt? Slå då till och beställ min senaste bok “Det nya Kina – den repressiva stormakten” som levereras innan julafton vid beställning från Bokus senast klockan 22:30 i morgon onsdag.

Att ge bort en bok slå aldrig fel. Och i dessa dagar kan väl ingen påstå att en bok som handlar om Kina är irrelevant. I “Det nya Kina” behandlas tio olika problem som det moderna Kina står inför, i tio olika kapitel som inkluderar en historisk bakgrund och beskriver det aktuella tillståndet för respektive ämne.

Bland de ämnen som utreds finns miljö, korruption, ekonomi och förtryck av etniska minoriteter. Boken har blivit kurslitteratur vid svenska gymnasieskolor och fått recensioner i svensk press enligt nedan:

Jojje Olsson har skrivit en heltäckande och intressant bok om dagens Kina och de många, allvarliga problem landet står inför. Att han är journalist lyser igenom; han har följt Kina nära under de senaste knappt tio åren och förstärker texten med berättelser från en rad människor han mött eller vilkas historier han följt. (Tidskriften Respons, nr 1/2017)

Det är en jobbig men nödvändig bok som journalisten Jojje Olsson skrivit om Kina. Jobbig därför att han sammanfattar en alltmer deprimerande utveckling. Boken blottlägger en sällan skådad maktkoncentration, allt allvarligare kränkningar av mänskliga rättigheter och en ny öppet aggressiv hållning som stormakt. (Sydsvenskan, nov 2016)

När man läser Jojje Olssons bok om det nya Kina är det nog lätt att bli skeptisk och tänka att så illa kan det knappast vara, speciellt om man är en gammal kinavän. Likväl förefaller det mig faktiskt förhålla sig på det sätt som beskrivs (om inte värre, med tanke på vad som framkommit efter det att boken redan var färdigskriven.) (Kinarapport, julnummer 2016)

Fokus i “Det nya Kina” är landets utveckling under president Xi Jinping. Som recensionen i Kinarapport understryker, så är boken inget försök att “balansera” bilden av Kina genom att på något sorts post-kolonialt manér försöka framhäva fördelarna med landets diktatur.

Det är en bok som helt enkelt på ett rakt sätt beskriver de bekymmer som uppstår när samhället och det politiska systemet i världens största land utvecklas i auktoritär snarare än liberal riktning.

För att berika en vän med denna kunskap, eller unna dig själv intressant läsning i mellandagarna, beställ då “Det nya Kina” från Bokus redan i dag för leverans i god tid innan julafton.

Om du känner någon som planerar en resa till Kina under de kommande året så är kanske “Mitt Peking” ett ännu bättre val. Den är fortfarande Sveriges största och mest omfattande guidebok över den kinesiska huvudstaden. Även här gäller leverans innan julafton vid beställning från Bokus innan 22:30 den 20 december.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera