Min bok “De kidnappade Kinasvenskarna” går nu att köpa

Från och med i dag går min kommande bok “De kidnappade Kinasvenskarna” att köpa via Bokus (189 kronor).

Boken innehåller den mest detaljerade beskrivningen av fallet Gui Minhai som finns att tillgå på svenska. Där finns utförliga intervjuer med såväl vänner som familj, samt en gedigen bakgrund som sätter fallet i perspektiv genom att beskriva utvecklingen i Kina och Hongkong under de senaste åren.

Jämförelser görs även hur myndigheter och civilsamhälle i Sverige hanterat och uppmärksammat Gui Minhai, jämfört med liknande fall som när journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fängslades i Etiopien 2011, eller Dawit Isaak som suttit inlåst i Eritrea sedan 2001.

Boken innehåller även en del om Peter Dahlin, som kidnappades av Kinas säkerhetstjänst i början av 2016 tillsammans med sin flickvän och förhördes i tre veckor i ett underjordiskt fängelse i Pekings utkanter.

Även berättelsen om Peter Dahlin är den mest detaljerade som hittills publicerats, och bygger främst på intervjuer som genomfördes förra året under tre dagar i hans nya hem i Thailand.

I texten om Peter Dahlin ges även en bakgrund om hur situationen för mänskliga rättigheter och Kinas civilsamhälle försämrats kraftigt under de senaste åren. Flera av Peters kollegor har torterats svårt av kinesiska säkerhetsministeriet, och hans närmaste tidigare medarbetare har nu varit spårlöst försvunnen i över två och ett halvt år.

I en tredje och avslutande del ges flera exempel på hur Kina i ökad utsträckning använder sin ekonomiska makt dels för att öka sitt politiska inflytande i utlandet, och dels för att tysta utländska regeringars kritik mot de övergrepp regimen i Peking begår.

Sverige är absolut inget undantag. Tvärtom finns en detaljerad beskrivning på hur Sveriges inställning sedan Göran Persson 1996 som första svenska statsminister åkte till Kina efter massakern vid Himmelska fridens torg, har kommit att fokusera mindre på mänskliga rättigheter och mer på ekonomiskt samarbete.

Jag kommer vad det lider att skriv mer om boken här på InBeijing och även bjuda på ett par kortare utdrag. Men om du vill läsa “De kidnappade Kinasvenskarna” så fort som möjligt, beställ den alltså via Bokus som kommer ha boken i lager redan nästa vecka!

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera