VIDEO: Svensk polis bär ut kinesisk familj från hotell

Tidigare i dag skrev jag inlägget “Kina varnar turister för att besöka Sverige efter påstått polisvåld mot kinesisk familj“, om hur Kinas ambassad utfärdat en varning till kinesiska turister som planerar besöka Sverige.

Anledningen till detta var en incident som bland annat beskrivs i statliga tidningen Global Times, gällande en familj som anlänt till sitt hotell i Stockholm innan incheckning.

Enligt Global Times hade sonen i familjen frågat om de mot betalning kunde vänta i lobbyn tills rummet blev redo. Då hade den oresonliga personalen genast ringt polisen, som kommit dit och misshandlat familjen och sedan dumpat dem vid en kyrkogård.

En annan version av historien har nu kommit fram, och jag har även fått tag på videos som cirkulerar på Kinas internet och visar polisens påstådda “mycket våldsamma” hantering av familjen.

I hopp om att spara pengar, hade familjen bokat ett rum med incheckning eftermiddagen 2 september, trots att de anlände till Stockholm mitt i natten till samma dag. De hade sedan krävt att få övernatta i lobbyn tills nästa eftermiddag.

När personalen på Generator Hostel inte ville ha en familj sovandes i lobbyn över natten, vägrade de dock ändå att flytta på sig. Polis tillkallades, och nedan kan ni se scenerna som följde:

Pappan, som sades vara sjuk, bars ut av polisen då han vägrade gå själv, men “kastades” verkligen inte ner på marken. Sonen som filmar menar att polisen försöker döda pappan.

“Rädd våra liv”, bönfaller mamman inför konfunderade poliser och vakter.

Gråt och tandagnisslan fortsätter, liksom beskyllningar mot polisen för att de försöker “döda” pappan.

Nu kräver alltså Kinas ambassad och utrikesministerium att Sverige ber om ursäkt(!) för vad som skett. Vilket tydligt framgår av scenerna ovan, så handlar det inte om något övervåld på det vis som Global Times beskrev i sin artikel.

På grund av familjens ovilja att boka rum en extra dag för att spara pengar – trots att pappan var sjuk – har Kina nu alltså dessutom utfärdat en varning för kinesiska turister att besöka Sverige.

Scenerna ovan kan te sig ytterst märkliga för gemene man. Men för den som följt kinesiska turisters beteenden i utlandet, är detta inte oväntat. De har ett oöverträffat track record om att själva bete sig illa och sedan kräva olika sorters ursäkter och kompensation – ofta uppbackade av Kinas myndigheter.

För den som vill ha ett stickprov på detta, vänligen se artikeln “Shanghaiist’s top 10 most embarrassing Chinese tourists of 2017“.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

11 Comments

 1. Återigen. Känns oproportionerligt av Kina att banna hela Sverige pga vad några personer råkar ut för, särskilt om de inte tar del av fakta. Precis som det är oproportionerligt av oss svenskar att döma alla kineser på besök efter hur några av dem beter sig. (Här med en av de inblandade som själv dessutom delar filmklipp på att det inte verkar ha varit något övervåld vid själva avvisningen från hotellet.) Tråkiigt.

 2. Ett inte alltför ovanligt beteende i Kina, där man passar på att se om man kan tvinga ur sig lite extra kompensation genom drama, påstådda skador, osv. I Kina kan det fungera gentemot en utlänning, så en klar varning där.

  • För dem som har “följt Kina” ett tag så är ju detta inte något nytt eller unikt. Men för en svensk som ser dessa scener för första gången måste det ju te sig så ofattbart att man inte kan förstå varför eller ens att de spelar och överdriver.

 3. Oj, vilket sammanträffande att fördömandet kommer samtidigt som Dalai Lama besöker Sverige eller att svensk press “tjatar” om de fängslande kines/svensken som ej får någon rättegång eller prata med svensk ambassadpersonal

 4. 2 poliser bär ut äldre personen på det här sättet. ( ointressant hur mycket de skriker, om kina är en diktatur etc etc.) vi har inte sett hela videon. vi vet inte vad som händer inne i hotelet. En svart man som verkar ha sett mer än man ser på filmen är oroligt men snabbt ser man till att han försvinner . Ursäkta mig. kanske i sverige är det normal men i flera länder får polisen absolut inte göra detta mot äldre personer. Tänk dig att det skulle hända i ett annat land, typ i spanien att polisen kommer och bär ut 70-80 åringar och slänger de ute på gatan. Det människor har handikap.

  Kalle Att kina är en diktatur ger inte svensk polis rätt att hantera äldre personer på detta sättet. vare sig är kineser eller äldre handikappade svenskar

  carlssonkarlsson För mig detta är visst övervåld eftersom det sker mot äldre personer.

  Att bära ut de på detta sättet. dessutom vet vi inte vad som hände innan inne i hotelet.

  • Daniel, de är 64 och 67, inte 80. Vad vi vet är att de inte hade reservation och vägrade lämna lobbyn. För mig är det då klart som f*n att man ska flyttas. Att de är äldre ger inte dem rätten att vara kvar.

  • Samma lagar gäller väl för alla människor, som Kina så glatt brukar säga när det kommer till Gui Minhai eller andra liknande fall. Om man blir ombedd att flytta på sig så måste man göra det eller räkna med att bli avvisad. Jag kan inte tänka mig att min mor eller far, som är i samma ålder, skulle bete sig på samma vis. Dessutom handlar det ju inte om något våld, det är bara trams. Kolla på det här klippet: https://news.sina.cn/gn/2018-09-16/detail-ifxeuwwr4826721.d.html?vt=4&sid=232603

 5. Har full förståelse för att Kineserna slängde ut Jojje från Kina. Själv skulle jag aldrig släppa honom över tröskeln. Vidrig typ helt i avsaknad av moralisk kompass.

Kommentera