Mina bilder från veckans cykeltur tvärs över Taiwan

God jul kära läsare! Av erfarenhet vet jag att nyheter och analyser här på bloggen vare sig läses eller delas särskilt flitigt såhär under juletider. Därför tänkte jag istället dela med mig av några bilder från den drygt 230 kilometer långa cykeltur mellan Hualien och Taichung som jag genomförde tidigare denna vecka.

Sträckan började genom svindlande vackra Taroko Gorge på östkusten – en av Taiwans mest berömda turistattraktioner – och sedan upp till den 3 275 meter höga toppen av berget Wuling, innan en nätt liten nedfart på 100 kilometer till miljonstaden Taichung på västkusten tog vid.

Detta var inte bara den mest utmanande, utan också förmodligen den vackraste cykelturen jag tagit mig för hittills. Taiwan är optimalt för cykelresor, särskilt på östkusten där bilarna är färre och naturen särskilt storslagen.

Under stora delar av resan var vi ensamma på vägarna, då vi susade fram på perfekt asfalterade vägar genom dramatiska klippformationer och tät djungelvegetation. Taiwans infrastruktur är fantastisk, även i de många höga berg som sträcker upp sig likt en ryggrad genom öns mitt.

För den som är mer intresserad av närmare information gällande rutt, höjdmeter och annat så går det att se data från hela cykelturen via Strava. Tveka heller inte att fråga om det är något ni undrar över vad gäller praktiska förberedelser eller annat för att cykla i Taiwan!

En av första bilderna från början av stigningen i Taroko Gorge.

Dramatiska klippformationer under klättringens början.Utsikt över djungelklädda berg.

På vägen upp från Hualien var vi ofta helt ensamma på den perfekt asfalterade vägen mellan klippor och berg.

På flera platser är det stup hundratals meter rätt ner i avgrunden just vid sidan av vägen.

Månen hann komma upp innan vi nådde vårt hotell den första kvällen.

En av på tok för få rastplatser på väg upp till toppen av Wuling på morgonen den andra dagen.

Vägarna slingrade sig i serpentiner de sista 700-800 meterna upp till toppen, vilket var den mest utmanande sträckan under hela turen.

När höjdnivån börjar nå 3 000 meter så blir bergen kalare, då många tropiska växter inte kan frodas i så pass kallt klimat.

Äntligen uppe på toppen, 3 275 meters stigning på en heldag och en förmiddag.

Trots de behagliga temperaturerna och den friska bergsluften så krävdes det stora mängder sportryck på vägen upp, vilket saltavlagringarna från svetten på min tröja vittnar om.

Victory pic innan början på den 100 kilometer långa nedfarten.

En av få bilder av det vackra landskapet på vägen ner, då det var på tok för roligt att kryssa runt mellan bergen i nedförsbacke för att stanna och ta kort.

Berg och kullar på vägen ner, ofta fyllda med olika slags jordbruk och plantager.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

1 Comment

  1. Villken cykelbragd! Och ett oerhört dramatiskt, så svindlande vackert landskap. Jag måste leta upp Göran Malmquists poesiantologi från Taiwan som finns någonstans i bokhyllorna! Tack!
    Och god jul!
    Elisabeth Olin

Kommentera