Kina straffar Turkiet på samma vis som man straffat Sverige

För ett par dagar sedan skrev jag här på InBeijing om hur Turkiet som första muslimska land kraftfullt fördömde förtrycket av uigurer och andra muslimska minoriteter i regionen Xinjiang.

Turkiska utrikesministeriet kallade i helgen Kinas förföljelse av muslimer “en skam för mänskligheten“, och krävde att landet stänger de “koncentrationsläger” där omkring en miljon muslimer hålls fångna utan föregående juridisk process.

Att Kina avfärdade kritiken genom att uppmana Turkiet till en “korrekt förståelse” av de “lagliga ansträngningar” som Kina vidtar för att bekämpa terrorism och extremism kom knappast som någon överraskning. Men samtidigt utfärdade kinesiska myndigheter i dag en resevarning för kinesiska turister som planerar besöka Turkiet.

Som bland annat South China Morning Post påpekar, så har samma slags “resevarningar” de senaste månaderna även utfärdats för Sverige och Kanada, i båda fallen som hämnd för politiska eller diplomatiska dispyter.

I Kanadas fall utfärdades en resevarning efter arresteringen av Huaweis finanschef Meng Wanzhou. Vad gäller Sverige så har jag tidigare beskrivit anledningarna flera gången här på InBeijing, bland annat i artikeln “Kinesiska ambassaden utfärdar ny resevarning för Sverige“.

Att minska antalet kinesiska besökare – och därmed inkomsten från turism – har alltså använts som ett ekonomiskt påtryckningsmedel mot såväl Sverige som Kanada. Och nu gör man likadant med Turkiet, vilket bland annat en akademiker som South China Morning Post intervjuar utvecklar:

“The statement made by the Chinese embassy is a countermeasure on the Turkish government,” said analyst Li Mingjiang, an associate professor at the S Rajaratnam School of International Studies in Singapore.

“It is a message telling the Turkish government that you should not say too much about the internal affairs in China, otherwise economic relationships, tourism, this sort of thing, could be affected.”

Eftersom ingenting egentligen har inträffat i Turkiet, så är resevarningen är av det mer generella slaget. Kinas ambassad i Ankara uppmanar kinesiska medborgare att “vara uppmärksamma på sin personliga säkerhet“.

För ett mer utvecklat resonemang om varför Kina förkastar Turkiets kritik mot de politiska fånglägren i Xinjiang, läs artikeln “Turkey’s remark on Xinjiang twists facts” i China Daily, komplett med propagandabilder på uigurer som dansar och är glada.

I artikeln beskyller statliga China Daily Turkiet för att använda uigurerna som en slags bricka i det diplomatiska spelet med Kina, i och med att man tillåter uigurer som gått i exil demonstrera mot Kina på turkisk mark.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

4 Comments

    • Detta är ett vanligt argument i frågan, och visst kan man på många vis hävda att islam är en extrem religion. Dock är den kinesiska “lösningen” på problemet långt mycket mer extrem, och dessutom kontraproduktiv. Det går nämligen att belägga att våld i detta fall föder våld. Uigurerna har alltid varit relativt återhållsamma i sin religionsutövning; islam har följts på ett vis som i mångt och mycket påminner om Turkiet. Extrema yttringar och våldsattacker har sedan ökat kraftigt sedan kinesiska myndigheter påbörjade förföljelsen av uiguriska kulturyttringar. Man har här skapat sitt eget problem. Hade man låtit uigurerna utöva kultur och religion utan övergrepp – vilket skedde på 1980-talet – så hade Xinjiang inte brottats med samma problem som i dag.

Kommentera