John Meewella – affärsmannen som hotade Angela Gui under svenska ambassadörens uppsyn

De senaste dagarna har mycket skrivits om det möte där Angela Gui hotades av två “affärsmän” under ett möte arrangerat av Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt.

Mycket fokus har varit på Kevin Liu, en av männen som närvarade och som flitigt syns på bilder med såväl Lindstedt som Kinas ambassadör i Stockholm. Det finns utan tvivel anledning att återkomma till honom, men här tänkte jag istället som hastigast belysa den andre mannen, nämligen John Meewella.

Meewella är från Sri Lanka, men har kopplingar till Kina genom ett stort antal företag och akademiska titlar, av vilka många verkar vara falska. Mycket riktigt har Meewella efter att denna skandal uppdagats raderat såväl sin Twitter som sin LinkedIn.

För inte längesedan publicerade han dock inlägg likt följande på Twitter:

Medan Meewella har försökt sopa undan spåren efter sig, så finns hans CV dock tillgängligt via en sida vid namn musclesforgrowth.com.

Det är ett minst sagt imponerande CV, med styrelse- och ordförandeposter i en rad olika företag och institutioner med kopplingar till Sverige och Kina, samt till Kevin Liu.

Se CV nedan som PDF, om nu Meewella skulle lyckas att ta bort det även från musclesforgrowth.com:

Med lite efterforskningar hade man enkelt på förhand kunnat lista ut att Meewella sannolikt inte är en person att förlita sig på då det gäller förhandlingar med Kina – och särskilt inte gällande fall som Gui Minhai.

Enligt min mening är detta ytterligare ett tecken på att ambassadör Lindstedt handlade om inte på egen hand så i alla fall utan kunskap inom Utrikesdepartementets högre ledning. Varningsklockor måste ju i så fall ha ringt någonstans, om hon på förhand gjorde känt att hon tänkte låta en person som Meewella förhandla om Gui Minhai på uppgift av Kinas ambassad.

Det är nu av största vikta att alla företag, organisationer och institutioner – som exempelvis Karolinska Institutet – som har haft samröre med Meewella undersöker detta noggrant.

I sammanhanget är Meewella en kanske ännu mer intressant person att hålla koll på än Kevin Liu – han är nämligen ett tydligt exempel på hur kinesiska myndigheter i allt större utsträckning också använder utländska medborgare i sina påverkansoperationer.

Eftersom jag just nu befinner mig på resande fot så kommer jag skriva mer om såväl Meewella som detta fall nästa vecka, när jag återigen är på plats i Taipei.

Tills dess är alla läsare som vet något om denne mystiske karaktär mycket välkomna att kontakta mig.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

4 Comments

  1. Håller fullständigt med om det dåliga omdömet. Jag betvivlar att Dr Meewella skulla klara en noggranner granskning. Här ligger nog en gravad hund! Uppenbarlig har han en professur Oulu Business School, men varför ..

    Däremot är jag osäker på Prof Kevin Liu’s kontakter med kinesiska myndigheter. Tror nog snarare att han lyckats övertyga ambassadören om sin förträfflighet.

    • I dag kommer en längre artikel av mig i Expressen om Meewella. Det finns mycket skumt och mycket trådar att dra i, men särskilt värt att notera är så klart att han är vd och ordförande i företag som drivs av Kevin Liu. Därmed har Liu smörjt honom tillräckligt för att kunna börja fråga om politiska tjänster.

      Om Kevin Liu har övertygat ambassadören om sin förträfflighet, och sedan hotar Angela Gui utefter order av Kinas ambassad, ja då har han redan kontakt med kinesiska myndigheter, eller hur? :)

    • Where is the reference? I did contact University of Oulu and they said Meewella had been working there till December 2018, and said that him leaving had nothing to do with this meeting. Hard to judge if that is really the case, or if they are covering something up. Meewella’s details was not removed from the university website until AFTER the scandal.

Kommentera