Kinas ambassadör kritiserar det svenska rättsystemet

Det hör inte till ovanligheterna att Kinas ambassad kritiserar eller attackerar svenska journalister, akademiker och organisationer. Under den senaste veckan har ambassadören själv gått ännu längre genom att ifrågasätta Sveriges rättsystem och högsta domstol.

Anledningen till kritiken är att Qiao Jianjun, en före detta kinesisk tjänsteman efterlyst för korruption i Kina, sannolikt inte kommer utlämnas till Kina på grund av risken för bland annat tortyr och dödsstraff. Fallet var uppe i Högsta domstolen förra månaden.

Ambassadören framhöll först beslutet som “ofattbart” i en intervju med Expressen under Almedalsveckan.

I Almedalden – där Kina fick hjälp att sprida sin politiska agenda av bland annat Business Sweden, som delvis ägs av Utrikesdepartementet – menade ambassadören vidare i samma intervju att Sveriges högsta domstol inte respekterar lagen.

Attacken på Sveriges rättssystem utvecklades i helgen på den kinesiska ambassadens hemsida, genom en text med rubriken “Ambassador Gui Congyou Gives Interviews to Swedish Media on the Extradition Case of Qiao Jianjun“.

Där står bland annat:

Ambassador Gui said, several days ago, something strange happened in Sweden that stunned the world. Qiao Jianjun is a corrupt fugitive that is hated by all Chinese people.

(…)

It is very hard to believe the Supreme Court of Sweden decided to release this serious corrupt fugitive just based on the lies of very few anti-China persons at the recent hearing for the extradition.

(…)

We hope the Supreme Court in Sweden will stand on the side of justice, make a fair decision on the case as soon as possible, so that Qiao Jianjun can be extradited to China to be brought to justice. What the Chinese people resent the most is corruption, and Sweden boasts itself as a country that tolerates zero corruption.

Dels är det anmärkningsvärt att Kinas ambassad såväl kritiserar som försöker påverka det svenska rättsystemet. Dels är dubbelmoralen anmärkningsvärd.

För vid upprepade tillfällen har den kinesiska ambassaden – eller andra av landets myndigheter – ilsket fräst att Sverige och andra länder måste “respektera Kinas juridiska självständighet” när åsikter framförts om de kidnappade svenska medborgaren Gui Minhai, eller ens när hans situation tas upp på bokmässan.

Hys inga illusioner. Detta är samma slags doublespeak som Kinas regim ägnar sig åt på flera andra områden och som man förväntar sig att mindre länder ska rätta sig efter, ofta under hot av försämrade bilaterala relationer eller ekonomiska repressalier.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

4 Comments

 1. Det ska bli intressant att se huruvida HD kommer att godta USAs begäran om utlämning av samme Qiao Jianjun till USA, där han lär vara misstänkt för penningtvättsbrott. Om USAs utlämningsbegäran skulle bifallas av HD, när man nu har sagt nej till en sådan begäran från Kina, kommer ambassadören att få något att fundera på.

  • Ja, det vore minsann kul att se reaktionen om det inträffar. Det finns ju mindre anledning att neka utlämning till USA, förutom risken för dödstraff då.

 2. En huvudfråga var ju här, om man kan få en rättvis rättegång i Kina. Då kan man inte bli dömd på förhand. Bevisen måste först prövas i domstol.

  Men herr ambassadören dömer själv denne korruptionsmisstänkte på förhand! “Qiao Jianjun is a corrupt fugitive that is hated by all Chinese people.”

  Så herr ambassadören kan alltså tala om på förhand att den misstänkte är korrupt, och till och med hatad! Herr excellensen bidrar därmed på egen hand, med att visa på, att ingen rättvis rättegång är möjlig i Kina eftersom utgången är uppgjord i förväg, av politrukerna. Vilket skulle bevisas.

  HDs beslut idag går på samma linje:
  https://rsdlmonitor.com/swedish-supreme-court-refuses-extradition-china/

  • Ja, givetvis precis samma mekanism som när personer paraderas på statlig tv för att “erkänna” sina brott innan rättegången ens har påbörjats!

Kommentera