Sveriges största sida om Kina behöver din hjälp för att expandera

Sedan åtminstone januari 2016 har InBeijing varit Sveriges största sida för nyheter och information kring utvecklingen i Kina.

Jag vill nu försöka ta nästa steg genom att öka utgivningstakten av texter på denna sida. För detta ber jag nu om er läsares hjälp.

VARFÖR NU?

I Kina sker nu mycket som är av yttersta vikt inte bara för förhållandena i världens största land, utan också internationellt.

Den senaste tiden har politiska fångläger upprättats för minst en miljon uigurer och andra etniska minoriteter i Xinjiang. Samtidigt fortsätter Xi Jinping att konsolidera sin makt som Kinas mäktigaste ledare sedan Mao Zedong, med möjlighet att vara president på livstid.

I Hongkong har enorma protester hållits som en reaktion på Kinas ökande inflytande i staden. Samtidigt fruktar många på Taiwan samma utveckling inför presidentvalet i januari.

Kinas ekonomiska makt möjliggör för landet att öka sin politiska makt i omvärlden, inte minst genom jätteprojekt som de nya sidenvägarna. Men hur stark och stabil är den kinesiska tillväxten egentligen?

Kommunistpartiets ledning har en uttalad ambition att sprida sitt auktoritära politiska system utomlands. Något som vi i Sverige har märkt genom bland annat den kinesiska ambassadörens många utspel och kidnappningen av Gui Minhai, som nu suttit i fängelse utan rättegång i snart fyra år.

Kort sagt så sker det just nu mycket – ja, mer än någonsin – i Kina som får konsekvenser i omvärlden, inklusive Sverige.

Samtidigt som svenska medier förvisso under de senaste åren har börjat få upp ögonen för detta, så finns det fortfarande ett enormt tomrum att fylla vad gäller bevakningen av Kina med omnejd.

Det finns i nuläget bara ett par svenska journalister på plats i Kina; och då förväntas de även bevaka övriga delar av Östasien för sina arbetsgivare.

VARFÖR INBEIJING?

Sedan 2010 har jag publicerat 1 700 inlägg här på InBeijing. Ofta rör det sig om artiklar som inte hittas någon annanstans i svenska medier. Således har texter från InBeijing även citerats flitigt av andra medier, samt bidragit till att forma samhällsdebatten kring Kina i Sverige.

Redan i början av 2016 var InBeijing den största sidan om Kina i Sverige. Sedan dess har trafiken mer än fördubblats, vilket kan ses enligt statistik från WordPress nedan:

Antalet sidvisningar på månads- och årsbasis sedan InBeijing startade 2011.

Det finns alltså ett stadigt och växande intresse för såväl Kina som InBeijings texter. Men tyvärr tar skrivandet på denna sida tid från annat skrivande som är betalt.

Hur mycket jag än skulle vilja utöka den tid jag spenderar på InBeijing, så betalar denna tid så att säga inte mina räkningar.

Därför vill jag nu undersöka om det finns intresse bland er läsare att bidra till att utöka aktiviteten här på InBeijing, och samtidigt få exklusiva uppdateringar i form av nyhetsbrev och analyser i utbyte.

HUR BIDRAR DU?

Allt innehåll på InBeijing har alltid varit gratis, och kommer så även att vara i fortsättningen. Under de senaste åren har dock över 40 läsare bestämt sig för att sponsra denna sida med minst tre dollar i månaden via Patreon.

I gengäld har dessa prenumeranter fått ett längre mail varje vecka, med en analys eller en beskrivning av någon nyhet eller företeelse från Kina med omnejd. Sponsorerna har bevisligen varit nöjda; det är bara en eller två som under dessa år valt att upphöra med sitt månatliga stöd till InBeijing.

För att vara med och bidra till ökad aktivitet på InBeijing, är det alltså Patreon som gäller. Betalningen sker anonymt utan bindningstid eller några andra gömda avgifter. Summan dras under första veckan varje månad.

VAD FÅR DU?

Alla som bidrar med minst tre dollar i månaden får varje vecka ett mail som endast skickas ut till prenumeranter av InBeijing.

Dessa mail innehåller text och ofta även bildmaterial. De är av längre analyserande och fördjupande karaktär än texterna som hittas på InBeijing.

Ämnena i dessa mailutskick varierar, och innefattar under de senaste månaderna:

* Förutsättningarna för Taiwans presidentval 2020
* Svenska politiker med nära band till Kinas ambassad
* “Akiya” – Japans miljontals övergivna spökhus
* Reflektioner kring 30-årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg
* Bilder från och praktisk information om att cykla på Taiwans östkust

Just nu är summan på min Patreon 288 dollar i månaden. Om den når upp till 750 dollar i månaden, så kommer jag även att börja skriva ett veckovis nyhetsbrev som varje helg med mail till alla prenumeranter som bidrar med minst fem dollar i månaden.

De som sponsrar InBeijing med fem dollar i månaden får alltså två exklusiva mail i veckan. Ett fördjupande mail, och en ren nyhetstext.

Dessa mail kommer följa mallen för de nyhetsbrev som jag tidigare skrivit här på InBeijing, vilket innebär ett par nyheter vardera inom en handfull olika områden. Se ett par exempel nedan:

Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 27
Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 17
Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 7

Vidare kommer jag – när Patreon når 750 dollar i månaden – att i genomsnitt skriva fem artiklar i veckan på InBeijing. Förutom ovanstående mail, bidrar du således som sponsor även till att öka den allmänna utgivningstakten av öppna texter på InBeijing.

Dessutom får alla nya sponsorer som bidrar med minst fem dollar i månaden ett signerat exemplar av min bok “De kidnappade Kinasvenskarna” som en extra bonus. (Skickas i september.)

ÖVRIGT

De fördjupande mailen kommer skickas redan samma vecka till de nya prenumeranter som sponsrar InBeijing med minst tre dollar i månaden.

Nyhetsbreven kommer börja skickas varje vecka till de prenumeranter som sponsrar InBeijing med minst fem dollar i månaden, från det att min Patreon når 750 dollar i månaden. Tipsa därför gärna vänner och bekanta om detta!

Vad gäller adress för att skicka fysiska böcker, så tar jag kontakt med nya sponsorer via mail.

Överväg alltså att via Patreon bidra till att utöka innehållet på Sveriges största sida om Kina, i en tid då vad som sker i denna delen av världen spelar en allt större roll också för vår framtid.

Och håll dig på köpet uppdaterad genom exklusiva analyser och nyhetsbrev. Tack på förhand!

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera