Taiwan har världens bästa sjukvård, Sverige på plats 28 av 89 länder

En vanlig uppfattning bland svenskar är att Sveriges sjukvård är om inte i en klass för sig så i alla fall i världens absolut toppskick. Många gånger har jag fått frågan vad jag som utlandssvensk skulle ta mig till om jag blev sjuk eller skadad; vore det då inte trots allt bäst att “åka hem”?

Därför var det ironiskt att se hur Taiwan hamnade överst i 2019 års ranking av CEOWorld magazine Health Care Index, som listar sjukvården i 89 länder utifrån fem faktorer, bland annat kostnad och kompetens.

På skalan 0-100 får Taiwan 78,72 poäng och är därmed etta före Sydkorea, Japan, Österrike respektive Danmark.

Med 46,24 poäng hamnar Sverige just före Mexico och USA, men efter Grekland och Argentina. Sverige får höga poäng myndigheters ingripande och lagar mot bland annat tobak och övervikt, med låga poäng vad gäller kompetens och sjukvårdens själva infrastruktur.

Kina återfinns på plats 46, efter Libanon men innan Slovenien. I botten hamnar Venezuela med 32,42 poäng. Se rankingen i sin helhet här via CEOWorld magazine.

Nu har jag själv inte särskilt mycket erfarenhet av svensk sjukvård, men kan däremot gå i god för det fantastiska sjukvårdssystemet här på Taiwan. I egenskap av arbetande utlänning har jag nämligen sjukförsäkring, vilket bland annat också inkluderar tandvård.

Tidigare i år var jag på en undersökning inklusive tandtvätt. Efter det besöket var jag tvungen att laga en gammal fyllning som ramlat ur en av min tänder. De tre besöken inklusive lagning kostade mig en knapp hundralapp; priset för rotfyllning hade varit omkring 200 kronor.

Ingen här förstår varför tandvård inte är inkluderat i den svenska allmänna sjukvården.

Förresten är väntetider något som inte verkar existera här, vare sig vad gäller tandvård eller särskilt många andra delar av sjukvården.

Har du själv erfarenheter från såväl svensk som utländsk sjukvård? Vad är skillnaderna, och vad är bra respektive dåligt med det svenska systemet?

Och hur har svensk sjukvård i allmänhet utvecklats på senare år? Vore intressant med kommentarer från er läsare nedan!

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

11 Comments

 1. Den här undersökningen är förmodligen årligen återkommmande eftersom den tas fram av utlandssvenskar som vill berömma sjukvården i just det landet de bor i och samtidigt tala om hur dåligt allting är i Sverige.
  Själv har jag inte så stor erfarenhet av sjukvård varken i Sverige eller i utlandet. Som tur är är jag ganska frisk.
  Däremot har jag, när jag var yngre, arbetat och rest runtom i världen, mest i Latinamerika.
  När jag ser att Mexikos sjukvård är nästan lika bra som Sveriges är det en sanning med modifikation. I Mexiko finns hypermoderna sjukhus i Mexico City och en del andra städer men ute på landsbygden är det sämre. Samma sak i Kina, för människor med pengar finns resurser men fattiga människor har inte tillgång till avancerad sjukvård.
  I Sverige finns faktiskt likvärdig sjukvård för alla även om det förekommer köer och privata aktörer, även här kan ge snabbare vård, men knappast bättre, än den allmänna sjukvården.

  • Alla jag känner med inkomst som räcker till har tecknat privat vårdförsäkring. Utan att vara försäkrad riskerar du att dö i kön till cancervård, med försäkring får du vård direkt och det ofta av samma läkare och i samma lokaler du får vård om du överlever 6-8 månaders väntetid utan försäkring. Sjukvården i Sverige är långt ifrån likvärdig.

  • Är du säker på att undersökningen är baserad på svar från utlandssvenskar? Det står ju ingen svensk organisation bakom den, och dessutom verkar de olika faktorerna för bedömning vara mer komplicerade än vad lekmän kan uppskatta. Kanske är det bara så enkelt som att en stor del av omvärlden kommit ifatt eller passerat Sverige vad gäller tillgänglig och effektiv sjukvård? (Jag har dock själv inte undersökt metodiken i denna ranking; det får läsare som är intresserade göra närmare på egen hand.)

 2. Jag har erfarenhet av sjukvård framförallt i Sverige och Kina men även i Holland.
  Kinas sjukvård är outstanding men då hade jag försäkring via företaget jag jobbar för, hade jag inte haft försäkring förstår jag kanske varför Kina inte hamnar bättre än på plats 46.
  United Family Hospital i Beijing finns det verkligen inget att klaga på, du får tid direkt, kompetensen är bra och förlossningsavdelningens service fenomenal. (2013- April 2019)
  Holland har något jag gillar, hembesök, man får hjälp i hemmet om inte sjukhus måste uppsökas, de få gånger jag besökte sjukhuset var det inga väntetider, bra sjukvård och lågt pris (1998-2002)
  Sverige har jag varit borta ifrån i 6 år och har bara besökt sjukhuset 1 gång efter det, det man reagerar på är framförallt väntetiderna och att personalen känns stressad även om dom gör så gott dom kan och är väldigt trevliga.
  Jag upplever stor skillnad från det jag besökte den Svenska sjukvården innan jag flyttade till Kina mot nu, tyvärr mot det sämre.

  • Som jag förstår det gäller undersökningen främst offentlig sjukvård. Den är ju inte något vidare i Kina, även om man så klart som betalande eller anställd vid utländskt storföretag har möjlighet att uppsöka exempelvis United Family i Peking. Jag har också hört att det ska utvecklats åt det negativa hållet i Sverige, särskilt vad gäller väntetider.

  • Just Family United i Beijing har jag mycket dålig erfarenhet av. Jag har haft kontakt med flera avdelningar, den ortopediska var värst, och sjukgymnastik, de kan benbrott och standardprocedurer, men oj den stackare som har något lite mer ovanligt. De rekommenderade dyra procedurer som var helt onödiga eller t o m felaktiga. Det visade sig när jag kom hem till Sverige att det enda som behövdes var stötvåg, vilket man kan få hos vilken sjukgymnast som helst i Sverige. De kunde inte ens använda stötvågen rätt, inkl. på Family United i Shanghai fick jag erfara senare, men tog 3000 för (felaktig) behandling som i Sverige kostar 750. Jag gick igenom alla läkare på den gastroenterologiska avdelningen också, fick svälja kameror och allting, och äta omeprazol i två år, tills jag till slut hittade den läkare där som kunde något (men han har slutat nu), men du har ju IBS sa han, sluta äta gluten och ta det lugnt bara. En kollega till honom hade ingen aning, en sa att jag kanske hade cancer osv. De kunde inte alls diabetes typ 1 heller. Min son fick det så vi fick flytta hem till Sverige och då funkade allting. En skojare till läkare var chef på psykiatriavdelningen. Han erbjöd att ”bota” mig för 50,000, (för vilket han tog 5,000 att säga) men han hade fel diagnos så jag hade bara blivit sämre om jag accepterat erbjudandet.

 3. Jag har mer än ett decenniums erfarenhet av fransk sjukvård, som enligt WHOs gradering är främst i världen. Skillnaderna i rankningar beror på mätkriterierna. SKL i Sverige gjorde i våras en undersökning som visade att svensk sjukvård var världsbäst eftersom man bara tog med kriterier som Sverige är bra på och utelämnade exempelvis tillgänglighet, kontinuitet och organisation som är mycket lågt rankat i Sverige.
  I Frankrike har man alltid samma läkare, även specialister, man gör alltid grundliga undersökningar och väntetiderna är minimala. Val av vårdgivare är total, mediciner, laboratorier och dyra undersökningar är fria och svar fås på dagen. Glasögon, linser och tänder ingår. Obeskrivligt bra tycker vi.

 4. Det finns sedan länge i Sverige ett intresse av att hindra dig som privatperson att få en hälsoundersökning där blodtryck och allmäntillstånd mäts utan du kommer först in till en vårdcentral när du är sjuk.Syftet är att få ner kostnaderna. Sverige gick från att ligga näst högst i andel av BNP som satsades på sjukvård till att sjunka ner mot tjugonde plats mellan 1980 och 2010. Det har naturligtvis ett högt pris. Dessutom har landet utbildat för få läkare i förhållande till behovet i mer än fyrtio år.

  Nu har vi i Stockholm en rad felsatsningar som Nya Karolinska.
  Detta gör att vi som inte har råd med en privat försäkring eller resurser att resa iväg råkar mycket illa ut om vi behöver dyr vård eller en operation. Skattesänkningarna som gjorts de senaste åren har sitt pris.
  Dessutom hackar de allmänna arbetslöshetsförsäkringarna och försäkringskassan på ett sätt som exkluderar en stor del av de som förut varit berättigade. En helt medveten politik förd både under borgerliga och socialdemokratiska regeringar sedan mer än femton år.

  Men våra liv betyder ingenting i ekvationen och det finns inget parti som tillvaratar de fattigas, de sjukas eller arbetslösas intressen. Det är därför rasism och Sverigedemokraternas demagogi fungerar bra. En etnisk rensning och omfördelning av resurser blir det logiska svaret i ekvationen.

 5. Har själv under min tid som läkarstudent praktiserat på intensiven, kirurgavdelning och akutmottagning på ett offentligt sjukhus i Taiwan och tänkte ge mina 5 cent. Under en månad hann jag uppleva väldigt mycket och tycker landet var fantastiskt med underbara människor.

  MEN:

  Den offentliga vården i Taiwan är helt väsenskild från den svenska, jag tycker att jämförelsen är kraftigt missvisande.

  Akutmottaggningen är kaotisk med ett massivt inflöde av patienter då man av kulturella skäl söker akutmott för banaliter. Jag hade exempelvis en akut patient med ett “paper cut” i handflatan. Detta gör att patienter som är sjuka på riktigt får fördröjd tid till vård och behandling. De unga läkarna gör slentrianmässiga och undermåliga
  undersökningar då detta är allt de hinner.

  Hygienrutiner på intensivvårdsavdelningen var skrattretande. Här använde läkarna inte handsprit då det var under deras värdighet och endast något för sjuksköterskor.

  Journalsystemen bestod av säkert 8 fristående icke-integrerade system där information lätt kom bort.

  Organisationen var extremt hierarkisk där undersköterskor hunsades och förnedrades offentligt. Som på 40-talet i sverige skulle de inte synas eller höras.

  Onödiga, dyra avbildande undersökningar beställs pga rädsla för stämning. En 2-åring med förkylning fick en MR-undersökning av sin hjärna.

  Samtliga europeiska läkarstudenter hade liknande historier, och var desillusionerade minst sagt.

  Sen kan man alltid med privat sjukförsäkring tycka att vården är prima och stämma in i hallelujakören, men för de stora majoriteten är vården en bra bit från den svenska.

 6. I Sverige kunde min läkare på VC inte bedöma min EKG därför skrev hon remiss till specialist läkare, vilket innebär att jag måste vänta flera månader. Jag åkte till Japan och gick till det närmaste sjukhuset från lägenheten där jag bodde. I Japan får man välja vilket sjukhus man vill komma till och man behöver inte boka tid heller. Dagen efter jag landade Japan gick jag till ett sjukhus och träffade en kardiolog utan bokning. Han konstaterade hjärtflimmer och ordnade medicinering. Allt tog en timme högst och två år senare idag tar jag fortfarande hans medicin och hjärtat slår regelbundet.
  1. Man får välja sjukhus.
  2. Man får träffa specialistläkare utan väntetid
  3. Sjukhusen har alla möjliga anläggningar så alla kontroller sker på plats utan remiss till andra institutioner
  Tillgängligheten är ojämförbar.

Kommentera