Stödmanifestation för Hongkong i Stockholm på måndag

Måndagen 9 september, klockan 17:00, hålls en stödmanifestation vid Mynttorget i Stockholm för proteströrelsen i Hongkong och dess krav på bland annat allmän rösträtt och en oberoende utredning av polisvåld under sommarens demonstrationer.

Bland talarna finns såväl en riksdagsledamot, som en sinolog och en chefredaktör.

Initiativtagare till eventet är författaren och debattören Kurdo Baksi, tillsammans med Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala Ungdomsförbundet, samt entreprenören och företagaren Örjan Winkvist.

I ett pressmeddelande för evenemanget säger initiativtagarna bland annat följande:

Som bekant demonstrerar miljontals modiga människor i Hongkong för sina grundläggande mänskliga rättigheter. De motsätter sig ytterligare inskränkningar av Hongkongs självbestämmande och kräver en mera demokratisk samhällsordning. Inte minst vill de slå vakt om yttrande- och pressfriheten.

Tyvärr har inte demonstrationerna i Hongkong erhållit stort stöd av Sverige. Protesterna inleddes i mars sedan ledningen i Hongkong lagt fram ett förslag till en ny utlämningslag, som skulle göra det lättare att utlämna efterlysta personer till Fastlandskina.

(…)

Det är nu oerhört angeläget att omvärlden visar solidaritet med befolkningen i Hongkong och uppmanar myndigheterna där att verka för att tillmötesgå demonstranternas grundläggande krav. Att med polisiärt eller militärt våld tysta protesterna i Hongkong vore katastrofalt för Hongkong och skulle få allvarliga följder för bland annat världshandeln.

Talare som är bekräftade för måndagens evenemang innefattar:

* Fredrik Malm, riksdagsledamot för Liberalerna
* Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten
* Torbjörn Lodén, sinolog
* Claes Wahlin, kulturjournalist
* Aida Badeli, språkrör för Grön ungdom
* Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberala Ungdomsförbundet

Mynttorget är beläget i Gamla stan i Stockholm, just bredvid det kungliga slottet och i närheten av riksdagen.

För eventuella frågor om evenemanget, maila Kurdo Baksi.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

2 Comments

 1. Sönd 2019-09-08, 12:02

  Hej Jojje Olsson

  Jag läser Hongkong nyheter dagligen.

  Mitt förslag:
  Som Hongkong-kines som har bott i Sverige i över 30 år, tycker jag det är viktigt att skriva tydligt på internet igen om att vi enbart stödjer demonstrationerna och demonstranterna i Hongkong som är fredliga.

  Hittills har många våldsamma / brottsliga demonstranter förstört för de andra nationellt och internationellt. (Jag förstår att det finns båda staged och äkta scenario.) Nu har de här våldsamma demonstranterna gett kinesiska studenter från Fastlandskina chanser att visa dessa våldsamheter i deras motdemonstration på Mynttoret sammadag 5 sep. Jag blir så ledsen att se dessa våldsamheter och felkigheter från ungdomar.

  I förtsättningen, är det möjligt att “rapportera med video” mer om de fredliga demonstranterna? T ex fredliga studenter (från12 år gamla) som står utanför skolorna / längst inpå tottoaren, fredliga 人鏈 och mycket mer.

  Vad tycker du? Tacksam för svar snarast möjligt.

  Mvh

  • Hej,

   Vilka är “vi” som du syftar på i kommentaren ovan? Jag förstår att du endast stödjer fredliga protester snarare än brottsliga. Men jag känner fler Hongkong-kineser som även har sympati för de mer radikala demonstranterna.

   Detta är en komplicerad fråga, då termen “brottslig” ju implicerar att man bryter mot lagen. Och som vi alla känner till så är det i Kina “rule by law” snarare än “rule of law” som råder, det vill säga att lagen används för att styra över snarare än att beskydda befolkningen.

   Under sådana förhållanden är det ibland berättigat att bryta mot lagen. Sedan är det givetvis alltid en fråga om på vilket vis. Själv är jag kluven i frågan.

   Jag inser det poänglösa med att exempelvis starta en brand utanför en tunnelbanestation. Samtidigt anser jag att ett visst mått av våld måste användas för att genomföra “civil disobedience” vid exempelvis tunnelbanan eller flygplatsen.

   För protester enligt helt fredliga metoder, som under paraplyrevolutionen 2014, kommer inte resultera i någonting annat än att kommunistpartiet väntar ut deltagarna och sedan fängslar dem. För att påkalla uppmärksamhet måste man ibland ta till drastiska metoder. Dock är det givetvis viktigt att samtidigt handla rationellt.

Kommentera