Mer bakgrund: Kina pressar Sheraton att ställa in Taiwans nationaldagsfirande i Stockholm

Svenska Dagbladet rapporterar i dag i artikeln ”Kina pressade Sheraton att nobba taiwaneser” hur den kinesiska ambassaden i Stockholm ringt upp Sheraton och fått hotellet att neka Taiwans representationskontor att hålla sitt nationaldagsfirande där.

Enligt tidningen har Taiwans representationskontor firat landets nationaldag på Sheraton i tio år. Detta år blev det dock nobben efter att den kinesiska ambassaden ringt upp hotellets ledning och understrukit ”olämpligheten” att hyra ut lokaler till Taiwan.

Taiwans representationskontor firade denna oktober istället landets nationaldag vid Historiska museet, som även de fick telefonsamtal från Kinas ambassad.

Titti Håkansson, ansvarig för tillställningar vid Historiska museet, säger till Svenska dagbladet att ambassaden ”påpekade, i hånfull ton” att Taiwan inte är ett land och att ambassadören inte är en riktig ambassadör.

Det finns här en intressant bakgrund till varför Sheraton, som ägs av världens största hotellkedja Marriott, till skillnad från Historiska museet dansar efter den kinesiska ambassadens pipa.

Som Svenska Dagbladet mycket riktigt påpekar, så äger Marriott flera hotell i Kina. Företaget fick i januari i år sin kinesiska bokningssajt nedstängd i en vecka som ett ”straff” för att man listat Taiwan som ett land snarare än som en kinesisk provins.

Vidare var det också vid Sheraton i Stockholm dit den kinesiska ambassadens hejdukar lurade Angela Gui till ett hemligt och hotfullt möte, efter ha manipulerat den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt.

Enligt rapporteringen i samband med denna incident så hade Kevin Liu, en affärsman med kopplingar till Kinas ambassad, en stående svit på Sheraton i Stockholm, vilket tyder på att den kinesiska ambassaden samarbetar med hotellet.

Den som vill veta hur långt kinesiska myndigheter är redo att gå för att straffa hotellkedjor och deras anställda kan läsa artikeln ”Mannen som förlorade sitt jobb för en ’like’ på Twitter som ogillades i Kina” som jag skrev här på InBeijing i februari.

Den handlar om en intervju med Roy Jones, som fick sparken från sitt jobb som ansvarig över Marriotts officiella Twitter-konto, efter att han tryckt ”like” på en tweet som hade med Tibet att göra. Företaget beslutade att sparka Jones efter uppmaningar och varningar från kinesiska aktörer, och sjösatte samtidigt en “eight-point rectification plan” för att blidka Kina.

Vi har alltså en situation där kinesiska myndigheter inte bara försöker bestämma vilka som får hålla möten i vissa hotell, utan även vilka personer dessa hotell ska avskeda. Detta kan komma att ske även i Sverige, för det finns nämligen inga tecken på att Kina kommer upphöra att pressa hotell eller andra företag på politiska grunder.

Tvärtom så uppger Svenska Dagbladet att den kinesiska ambassaden ”reagerar starkt” på tidningens frågor i ärendet:

Svaret lyder att frågorna är felställda, eftersom Taiwan är en del av Kinas territorium, aldrig har varit ett land och att det inte finns något som heter Taiwans nationaldagsfirande.

”Det [nationaldagsfirandet, reds anm] skulle vara olagligt och ett allvarligt brott mot internationell rätt och grundläggande normer för internationella relationer, liksom den allmänna samsynen och grundläggande utrikespolitiken i det internationella samfundet inklusive Sverige”, skriver ambassaden i ett mejl.

Vad kan man då göra åt saken? Ett förslag från Lars Ströman vid Nerikes Allehanda är att utvisa Kinas ambassadör från Sverige:

Efter påtryckningar mot medier skulle det möjligen kunna räcka med att Kinas ambassadör kallas upp för ett allvarligt samtal med utrikesministern. Men när Kinas ambassad på det här sättet direkt lägger sig i den svenska mötesfriheten är måttet rågat. En ambassadör som sysslar med sådant ska inte få stanna kvar i Sverige. Inte på några villkor.

(…)

I Sverige gäller våra grundlagar om yttrandefrihet, mötesfrihet och tryckfrihet. Men det förutsätter att svenska myndigheter försvarar dessa friheter, även mot en ekonomisk stormakt som Kina.

Gui Congyou ler åt att han lyckats få Sheraton att säga nej till ett arrangemang. Och så länge Sverige inte säger stopp, så kommer han att fortsätta.

Det är upp till svenska myndigheter att bestämma i vilken utsträckning man är redo att acceptera förföljelse och kinesiska påverkansoperationer på svensk mark. För som Ströman mycket riktigt påpekar, så kommer Kinas ambassad fortsätta på samma vis om ingen säger stopp.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

2 Comments

  1. Min berättelse är förmodligen typisk, men jag hittade en lösning för att lösa min relationskris. Min man lämnade mig i mer än 5 månader han föll i en affär med en annan kvinna på jobbet och sa att han är klar med mig, jag grät och sökte efter lösning överallt, tills jag läste kommentarer på nätet om en sann kärleksgästare Oduduwa. Jag fick äktenskapet Spell casting-programmet av en andlig far Dr.Oduduwa var mycket hjälpsam som min äktenskap healer
    Han kunde föra tillbaka min ex man hem till mig, det var en överraskning för mig, jag vill gärna förklara hur det hela händer,
    Min make var väldigt kärleksfull och omtänksam till en början, men han ändrade för några månader sedan han fick ett nytt jobb i Stockholm stad och han flyttade till att bo där han träffade en ny dam, de blev kär och började fuska på mig varje gång han flyttade in att bo med henne i ringde mig på telefon för att be om ursäkt precis omedelbart efter den dag kärleksförtrollen lanserades, mitt ex kom tillbaka hem för att be om ursäkt och be om min förlåtelse, idag är vi lyckligare än någonsin tidigare, saker blir mer bättre, intressant och söt. Jag kunde inte ha gjort det utan hjälp av denna Baba. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg någon annan, så sa han att vi var klara. Efter lunch av Love spell, ringde min man mig på mobiltelefon och han återvänder hemma en dag efter. Jag är tacksam, jag rekommenderar honom för alla som har problem med äktenskap eller förhållanden för att lösa idag snabbt konsultera denna spirituella stavhjul för att återvända ex kärlek, snälla finns det ingen anledning att tveka eller tvivla bara meddela honom på e-post: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
    Idag är alla mina bekymmer över. detta är en positiv avsikt jag måste dela här här, eftersom jag tror så mycket att Dr.Oduduwa kärlek stavkanal kommer att hjälpa någon här att återställa tillbaka förlorade kärleksförhållanden.

  2. Kina är på hugget: Amerikanska spelföretaget Blizzard har stängt av en professionell spelare av Hearthstone efter att vederbörande uttalat sig om HK. NBA-laget Houston Rockets (där Yao Ming spelade) har fått sändningsförbud på sina matcher i kinesisk tv efter att någon i lagets ledarskikt twittrat positivt om HK.

Kommentera