Kinas ambassad fördömer Dagens Industri för debattartikel om Taiwan

Kinas ambassad i Sverige fortsätter sin aggressiva framfart i och mot svenska medier, politiker och civilsamhälle. Taiwan verkar vara ett särdeles känsligt ämne för ambassaden inför det presidentval som hålls i landet i januari.

Som jag uppmärksammade här på InBeijing tidigare denna månad, så såg den kinesiska ambassaden med ett telefonsamtal till att Taiwans nationaldagsfirande i år inte kunde äga rum på Sheraton Stockholm. Då firandet flyttades till Historiska museet, fick även de en påringning från Kinas ambassad som i ”hånfull ton” sade att Taiwan inte är ett riktigt land och dessa ambassadör inte en riktig ambassadör.

Nu i veckan skrev denne ambassadör en debattartikel i Dagens Industri med rubriken ”Taiwan: Sverige böjer sig för Kinas påtryckningar”. Där konstaterar Daniel Liao, representant för Taiwans representationskontor i Stockholm, att Kina har trappat upp sin förföljelse mot Taiwan inte bara i världen utan också i Sverige, samt att trakasserierna ofta får önskat resultat.

Som exempel nämner Liao bland annat Skatteverket och SAS, som efter påtryckningar från Kina nu benämner Taiwan som en kinesisk provins.

Kinas reaktion på denna korta debattartikel lät inte vänta på sig. Två dagar senare publicerade den kinesiska ambassaden ett pressmeddelande på sin hemsida med rubriken ”Chinese Embassy Spokesperson’s Remarks on Blatant ’Taiwan independence’ Propaganda in Swedish Media”, där det bland annat står:

No force can stand in the way of China’s reunification. We hope that all sectors in Sweden and relevant media will recognize the “Taiwan independence” forces’ sinister intentions to sabotage China-Sweden friendly cooperation, abide by the one-China principle, and provide no platform or support for anti-China “Taiwan independence” separatist activities. We ask DI to publish the above-mentioned position of the Chinese side in order to ensure a correct understanding of the matter.

Förutom att uppmana alla svenska medier att inte publicera material om Taiwan som inte faller kinesiska myndigheter på läppen, så uttrycker ambassaden sitt ”starka missnöje” över att Dagens Industri upplåter utrymme åt vad man kallar aktörer för taiwanesisk självständighet.

Detta sker också med bakgrund mot att Dagens Industri nyligen gav den kinesiska ambassadören utrymme för en långt längre debattartikel i tidningen, som också gick i tryck. Jag skrev närmare i Expressen om denna omtalade artikel, vars ämne var en påstådd ”brottsvåg” mot kinesiska turister i Sverige.

Budskapet från Kinas håll är alltså tydligt: Ni ska ge oss utrymme att säga vad vi vill, men vi fördömer de tidningar som samtidigt ger våra meningsmotståndare chansen att komma till tals. Det är verkligen ett praktexempel på hur yttrandefrihet (inte) fungerar i en diktatur som Kina.

I slutet av september publicerade även Dagens Nyheter en propagandaartikel om Hongkong i form av en betald annons.

Eftre en stunds lugn under sommaren har pressmeddelandena på den kinesiska ambassadens hemsida under hösten ökat och tonen skärpts. På senare tid har man bland annat fördömt svenska politikers uttalanden om Hongkong, kallat journalisten Kurdo Baksi för ”ignorant och galen” samt försökt påverka det svenska rättsystemet att utlämna en efterlyst kinesisk flykting till Kina.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

3 Comments

  1. Har väl aldrig varit med om så många Dårar som varit vid makten i så många länder som nu,varav Kina värkar vara en av dom värre.Vart är vi på väg.

  2. ”Som exempel nämner Liao bland annat Skatteverket och SAS, som efter påtryckningar från Kina nu benämner Taiwan som en kinesisk provins.” Jag förstår inte riktigt upprördheten. Daniel Liao (och du) måste känna till Sveriges officiella hållning i frågan, och att den inte skiljer sig från övriga världen (undantaget ett par köpta bananrepubliker och söderhavsöar). Det var ju tvärtom väldigt konstigt att Skatteverket och SAS kallade Taiwan för ett land när ingen annan gör det.

    • Man kan ju också förundra sig över varför man med ett Kinesiskt Visum inte får resa till ön Taiwan utan att man då lämnar Kina och måste införskaffa sig ett nytt visum. Hade kineserna menat allvar med att Taiwan och Kina är ett land hade de slutat räknat besök till Taiwan som en utresa till att börja med.

Kommentera