Kina hotar Färöarna med skrotat handelsavtal om Huawei inte får kontrakt på telekom

Är telekombolaget Huawei helt privat utan några som helst band till Kinas myndigheter, som företagets ledning påstår? En indikation på huruvida så är fallet ges i Berlingske i veckan, då den danska tidningen avslöjar hur inspelade ljudfiler gör gällande att den kinesiska ambassadören i Danmark hotar Färöarnas regering med att slopa ett handelsavtal om Huawei inte får tillstånd att bygga ut öns telenätverk.

Berlingske publicerade i dag sin rapport på engelska, där bland annat följande framkommer:

China’s ambassador to Denmark, Mr. Feng Tie, made overt threats to prominent members of the Faroese government in order to secure a strategically important contract for the Chinese telecoms giant Huawei, by indicating that the Chinese government would drop a free trade agreement with the Faroe Islands if the company did not get the contract.

(…)

Berlingske has learnt that Ambassador Feng Tie made it clear in two meetings on 11 November – first with the Faroese foreign minister, Jenis av Rana, and later the same day with the Faroese finance minister, Jørgen Niclasen, and the islands’ lagmand, or prime minister, Bárður Nielsen – that if the Faroese telecoms operator Føroya Tele agreed to let Huawei build the 5G network, all doors would be open to a free trade agreement between China and the Faroese Islands.

He also stated that China would not enter into such a trade agreement if Huawei did not get the contract. According to Berlingske’s information, the Chinese ambassador is said to have been »very forceful« in his statements to the Faroese top officials.

Kinas ambassadör säger alltså rakt ut att det inte blir tal om något frihandelsavtal om Huawei inte får kontrakt på att bygga ut Färöarnas telenätverk. Detta, framhåller Berlingske, är särskilt viktigt för Färöarna då laxexporten till Kina sägs ha enorm potential.

Tidningen rapporterar också att Färöarnas myndigheter har gjort allt för att stoppa lokal tv från att offentliggöra ljudklippet där den kinesiska ambassadören framför hoten. Bland annat lyckades man få till ett domstolsföreläggande om att inte publicera konversationen, med argumentet att det kan skada relationen mellan Kina och det danska samväldet.

Myndigheterna verkar också ha lyckats att tämja lokala medier – men nu har någon alltså läckt materialet till Berlingske som inte tvekar att publicera händelsen.

Det inspelade samtalet avslöjar hur Färöarnas ledare garanterar den kinesiska ambassadören att myndigheterna inte kommer lägga sig i processen med att välja operatör till kontraktet för utbyggnaden av öns nätverk. Han säger vidare att danska utrikesdepartementet dock har varnat Färöarna för att ge Huawei detta kontrakt.

Inspelningen ägde av misstag, då Färöarnas handelsminister glömde att han bar en mikrofon tillhörandes färöisk tv på sin kavaj. Dialogen – som skedde mellan ministern och en annan tjänsteman – var i själva verket menad att vara hemlig.

Myglandet slutar dock inte där. Danska utrikesdepartementet uppger för tidningen Politiken att man inte alls har avrått Färöarnas myndigheter från att välja Huawei som leverantör av telekomutrustning. Till och med statsminister Mette Fredriksen sade under gårdagen att de är upp till Färöarnas myndigheter att själva bestämma vem som ska bygga ut telenätverket där.

Men detta är givetvis en bisak, som kanske bara främst visar på hur Huawei sår split inte bara mellan utom även inom europeiska länder. Denna händelse är – som Berlingske understryker – det första konkreta beviset på hur hot om tillgång till Kinas stora marknad framförs på grundval av huruvida Huawei tilldelas kontrakt eller inte.

Episoden kan också tas som bevis för att Huawei inte alls är något vanligt privatföretag, utan bedriver sin verksamhet i maskopi med Kinas regim.

För ett par veckor sedan skrev jag här på InBeijing även om hur Huaweis Nordenchefer omfamnade kinesisk övervakning och repeterade regimens propaganda då de intervjuades av SVT med dolda kameror. Se inlägget “När Huaweis nordiska chefer intervjuas med dolda kameror“.

Man kan ju fråga sig hur många liknande episoder som äger rum utan att det finns dolda kameror eller mikrofoner i närheten?

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

2 Comments

 1. China should not be criticized in this matter.

  The reason is that over the past year, the United States has threatened most countries to boycott Huawei. The US message is that countries cannot have a security policy cooperation with the US if Huawei is chosen for the 5G development.

  In many countries, U.S. representatives have even lined up at technology conferences and conveyed their message that all telecommunications equipment from China is dangerous. Several times I have had to listen to the allegations from the United States. We also should note that the Americans have held individual meetings with virtually all top politicians in all European countries, where it is warned against “everything” from China.

  Therefore, it is understandable that Chinese authority provides counter information, with its consequences, especially since the United States has made numerous allegations, including that China plans to “take” our Western values.

  The truth is that a boycott of Huawei is an ethnically based discrimination.
  The reason is that Ericsson and Nokia are also Chinese, – in so many ways…

  Oddly enough, the Trump administration has not understood what is happening in the in the 5G development. Even if Europe choose Ericsson or Nokia, Europe still gets Chinese-made 5G networks. All 5G technology companies have one thing in common: The equipment is manufactured by Chinese factories.

  The US-boycott of Huawei only contributes to the transfer of employees and expertise from one Chinese company to another.

  Nokia and Ericsson have 12,000 engineers in China for the development of their 5G network. They also have cooperation agreements with Chinese factories supplying 5G components.

  US inspectors have probably not visited Nokia Shanghai Bell. Then they would have realized that Nokia has in many ways is a Chinese company. Thus, it is strange that the United States insists that Europe cannot use Huawei equipment. Or is only Huawei be used by the Trump administration in the trade war. Or is the purpose of provoking a new Cold War?

  What’s the point?

  Nokia has 7,000 engineers in China, with 54 offices, six R&D innovation centers and three major manufacturing facilities. Ericsson has five R&D centers in China, with 5,000 R&D engineers. Nanjing Ericsson Panda has developed into the world’s largest supply center for Ericsson. 40% of Ericsson’s global shipments come from here. China’s location for Ericsson’s 5G products is close to 100%. Ericsson China Academy in Beijing works closely with Chinese universities to develop and standardize 5G technology.

  Therefore, based on American thinking and the arguments of the European supporters of President Trump, Ericsson and Nokia must also be boycotted. By using Ericsson and Nokia, Europe also gets Chinese-made 5G networks.

  What, then, is the point of boycotting Huawei?
  Why should Europe pay the costs, take the risk and gamble with our economic development and growth? Following the US boycott will have enormous consequences. It will delay the development of artificial intelligence and the next generation of wireless services, just to support the United States’ protectionist policies.

  Either China or the United States:

  Over the past year, President Trump’s emissaries have visited countries all over the world. The message is threatening. We must choose: Either China or the United States. We are moving away from “one world, one system”.

  Common cyber security and global standards are being reduced. A polarized world is hardly safer. Especially smaller countries, with an open economy, rely on fewer trade barriers, not more.

  It is estimated that a European boycott of Huawei will provide an additional cost of between 20 and 40 per cent for the new European 5G network.

  The purpose of developing technologies is to give people more options, and greater diversity.
  Technological advances, such as AI and 5G, must be used to create a more peaceful world. And do not be abused, as the United States now does, to establish a new Cold War. Just to make the US Great again…

  Please see my article in South China Morning Post: “Can Europe pay the price of following the US’ Huawei boycott?” – https://www.scmp.com/comment/insight-opinion/united-states/article/3002164/price-europe-following-us-huawei-boycott-may

  Please also see Henry Kissinger’s warnings of ‘catastrophic’ conflicts unless China and US settle their differences: https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3037870/kissinger-warns-us-and-china-their-conflicts-will-be

  Like Henry Kissinger, Chinese authorities see the US 5G game as dangerous. Therefore, and it is good Chinese authorities signal countermeasures if the Faroe Islands follow the US directives and introduced ethnic discrimination of Chinese corporations, such as Huawei.

  It is therefore not surprising that salmon from the Faroe Islands will now be boycotted in China – if the Faroe Islands adopt the directives from the United States of a ethnically based discrimination of Huawei.

  • Arild, are you realising yourself what you are writing? That China should not be criticised for threatening Faroe Islands with a scrapped trade deal if they don’t choose a Chinese telecom company? It’s a twisted, dangerous logic. I advise you to take a step back and think again wether this kind of threats are worth defending.

Kommentera