Storseger för Taiwans president i dagens skickar tydlig signal till Kinas regim

NÀr folk under veckan har frÄgat mig hur jag tror valet pÄ Taiwan ska gÄ, sÄ har jag svarat vinst för Tsai Ing-wen med mellan 10 och 20 procentenheter. I Àrlighetens namn har jag dock samtidigt varit lite nervös. Man vet aldrig vilka trick populister som oppositionskandidaten Han Kuo-yu har i bakfickan.

Men nu stÄr det klart att den sittande presidenten Tsai Ing-wen vunnit en jordskredsseger. I skrivande stund har hon fÄtt 8,17 miljoner röster (57,1%), vilket inte bara Àr tvÄ och en halv miljon fler Àn Han Kuo-yu (38,6%), utan ocksÄ fler Àn nÄgon annan taiwanesisk president i historien.

Han Kuo-yu har under sin valkampanj ofta jÀmförts med Donald Trump. Men det finns en vÀsentlig skillnad, som jag försökt peka ut till de som frÄgat om min valprognos. Trumps politiska budskap var nÀmligen attraktivt för flera viktiga segment i den amerikanska vÀljarkÄren: unga, vita, entreprenörer och jordbrukare för att nÀmna nÄgra.

Han Kuo-yus politik har dĂ€remot knappast lyckats locka mĂ„nga vĂ€ljare som inte hör till partiet Kuomintangs (KMT) traditionella vĂ€ljarskara. Det Ă€r frĂ€mst bland Ă€ldre och konservativa som han haft sitt stöd. Unga vĂ€ljare skyr honom som pesten, medan hans försök att framstĂ„ som attraktiv för exempelvis bönder och arbetarklass i form av en ”folkets man” ocksĂ„ verkar ha misslyckats kapitalt.

Det finns ocksÄ en stor skillnad vad gÀller motstÄndet. Medan Trump mötte en lika trött som sjÀlvgod Hillary Clinton, tÀvlade Han Kuo-yu mot en president och ett parti som verkligen agerat genom att utveckla nya strategier efter det svidande nederlaget i lokalvalen november 2018.

Det var under dessa lokalval som Han Kuo-yus resa till KMT:s presidentkandidat tog sin början, nÀr han valdes till borgmÀstare i den viktiga hamnstaden Kaohsiung. Det var ocksÄ dÀr snarare Àn i huvudstaden Taipei som Han valde att för första gÄngen hÄlla KMT:s huvudevenemang för valdagen.

Det torde dÀrför svida extra mycket att stödet var sÀrskilt lÄgt för honom just i Kaohsiung. Tsai Ing-wen fick nÀstan dubbelt sÄ mÄnga röster i som Han Kuo-yu i hans egen stad.

Vidare verkar valdeltagandet ha varit högt; kring 74 procent jÀmfört med 66 procent 2016. NÄgot som givetvis strör ytterligare salt i sÄren för sÄvÀl Han Kuo-yu som Kinas kommunistparti. Det kommer utan tvivel bli en jobbig mÄndag pÄ kontoret för borgmÀstare Han pÄ mÄndag.

För att förstÄ kvÀllens framgÄng för DPP (grön), ta en titt pÄ denna karta efter lokalvalen i november 2018, nÀr partiet förlorade 16 av de 22 stÀder och lÀn som stod pÄ spel..

..och ta sedan en titt pÄ denna karta efter kvÀllens presidentval, dÀr KMT (blÄ) endast lyckades fÄ flest röster i sex av de 22 stÀderna och lÀnen, och dÄ frÀmst pÄ öar och i lÀn pÄ östkusten med liten befolkning.

Brakförlusten vÀcker ocksÄ frÄgan vad som nu ska hÀnda med det gamla maktpartiet Kuomintang, som befunnit sig i nÄgot av en identitetskris Ànda sedan förlusten i presidentvalet 2016. Framför allt har man famlat i sin relation till ett alltmer aggressivt Kina pÄ andra sidan sundet.

Det Ă€r tydligt att man under valkampanjen haft stora problem att definiera grundlĂ€ggande hörnstenar som 1992 Ă„rs konsensus och ”ett land, tvĂ„ system”. Den okonventionelle Han Kuo-yu har inte bara flera gĂ„nger gĂ„tt emot partilinjen, utan ocksĂ„ emot sig sjĂ€lv genom motstridiga uppgifter och uttalanden om allt frĂ„n det hot som Kina utgör mot Taiwan till situationen i Hongkong.

Kuomintang ligger helt klart i otakt med opinionen. Även i inrikespolitiska frĂ„gor som samkönade Ă€ktenskap och reformer av pensionssystemet har man bedrivit en politik som frĂ€mst tilltalat den krympande Ă€ldre konservativa vĂ€ljarbasen, men samtidigt jagat unga vĂ€ljare pĂ„ flykt.

KMT har lÀnge haft som huvudargument att man kan hantera relationen med Kina pÄ ett bÀttre vis Àn DPP, vilket Àr nödvÀndigt för Taiwans ekonomi. Men dÄ ekonomin nu gÄr som tÄget, och Kina blir en alltmer opÄlitlig för att inte sÀga livsfarlig samarbetspartner sÄ kommer denna taktik inte att fungera lÀngre.

Det Àr tydligt att ett redan splittrat Kuomintang mÄste omforma sitt politiska budskap för att locka nya vÀljargrupper. Man mÄste ocksÄ ta sig en rejÀl funderare pÄ hur man i framtiden bör hantera relationen med Kina.

Å andra sidan visar valet till den lagstiftande församling vĂ€ljarna i dag frĂ€mst straffade Han Kuo-yu snarare Ă€n Kuomintang som helhet. Detta argument framförde en forskare vid det middagsbord dĂ€r vi samlades efter valet ikvĂ€ll, dels med anledning av valet till landets parlament som ocksĂ„ Ă€gde rum i dag.

Resultatet till den lagstiftande församlingen Àr visserligen inte helt avgjort Ànnu. Men Àven om det stÄr klart att DPP behÄller sin majoritet parlamentet, sÄ pekar det mesta pÄ att man kommer förlora nÄgra av de 113 platserna till KMT.

Klart Ă€r i alla fall att Taiwans vĂ€ljare – trots alla pĂ„tryckningar och öppna hot om vĂ€pnad attack – i dag skickade ett klart budskap till Kina att hĂ„lla sig pĂ„ avstĂ„nd. Det var ocksĂ„ budskapet under den presskonferens som president Tsai Ing-wen höll för oss journalister efter att segern var klar.

I en uppvisning av enighet betrÀdde hon scenen tillsammans med sin vicepresident, sitt utrikesminister och nya vicepresidentkandidaten William Lai som för bara nÄgra mÄnader sedan utmanade henne i DPP:s primÀrval, men genast stÀllde sig bakom Tsai efter att ha förlorat utnÀmningen.

Suddig bild frÄn presskonferensen. Den enighet som de olika fraktionerna inom DPP har visat upp under valkampanjen utgör en slÄende kontrast mot de tuffa inbördes stridigheterna i KMT.

Under denna presskonferens framförde president Tsai Ing-wen en rad punkter och Äsikter som ofta kommit upp Àven under kampanjen. NÄgra av dem kommer jag spara till artiklar jag ska skriva nÀsta vecka, samt nyhetsbrevet till mina sponsorer via Patreon.

Men lÄt mig sammanfatta nÄgra av de viktigaste punkterna som presidenten talade om nedan:

* Alla lÀnder borde se det demokratiska Taiwan som en partner, inte som ett problem pÄ grund av de hot som landet utsÀtts för av Kina.

* Dagens resultat kommer med ett tydligt budskap, nÀmligen att Taiwans befolkning stÄr upp och sÀger ifrÄn Ànnu mer högljutt desto större hot som landets sjÀlvstÀndighet Àr under.

* DPP önskar fortfarande att ha en dialog med Kina, men pÄ villkor att landet upphör hota Taiwan och istÀllet respekterar att landets framtid bestÀms av dess 23 miljoner invÄnare. Tsai Ing-wen strÀckte inte bara ut en hand till Kina att Äteruppta dialogen lÀnderna emellan pÄ dessa villkor; hon lÀt Àven regimen i Peking veta att demokrati och fred Àr de frÀmsta vÀgarna till lycka och vÀlstÄnd.

* Hon strÀckte Àven ut en hand till USA, EU, andra demokratiska lÀnder med liknande vÀrderingar samt till internationella organisationer att öka sitt samarbete med Taiwan, Àven om regimen i Kina motsÀtter sig detta.

Nu Àr det bara upp till omvÀrlden att vara modig och principfast nog att stödja och hjÀlpa vÀljarkÄren i Asiens mest vÀlfungerande demokrati!

Mer av presidentens budskap frĂ„n ikvĂ€ll, samt information om Taiwans politiska framtid frĂ„n ett fyra timmar lĂ„ngt forum som jag ska nĂ€rvara vid under morgondagen, kommer skickas ut pĂ„ mĂ„ndag med mail till mina 96 prenumeranter via Patreon – övervĂ€g att sponsra InBeijing du ocksĂ„, för att ta del av detta och liknande mail varje vecka!