Ilska i Peking då flera länder välkomnar Hongkongs invånare

Som jag bland annat skrev i Expressen under gårdagen, så har implementeringen av Hongkongs nya säkerhetslag fått många invånare att överväga lämna staden. Flera länder har också öppnat armarna för att välkomna dessa invånare, vilket i sin tur skapat ilska, fördömande och hot från Kinas regim.

Redan sedan tidigare har brittiska myndigheter meddelat sin avsikt att underlätta för tre miljoner av stadens invånare av en viss passkategori att arbeta och bosätta sig i Storbritannien, samt göra det enklare för dessa att få brittiskt medborgarskap. Detaljerna presenterades först av premiärminister Boris Johnson genom en text i South China Morning Post.

Efter att den nationella säkerhetslagen väl införts, har Johnson och Storbritannien låtit veta att man ämnar uppfylla sitt löfte. Något som har väckt raseri i Peking. I en artikel med rubriken “China vows to stop UK granting Hongkongers residency“, rapporterar The Guardian om hur Kina hotar med motåtgärder:

China’s ambassador to the UK, Liu Xiaoming, said on Thursday this would be a violation of agreements between the two countries, and called the UK’s criticism of the national security legislation “irresponsible and unwarranted”.

It is “clear … that all Chinese compatriots residing in Hong Kong are Chinese nationals, whether or not they are holders of the British Dependent Territories Citizens passport or the British National (Overseas) passport,” he said.

“If the British side makes unilateral changes to the relevant practice, it will breach its own position and pledges as well as international law.”

“We firmly oppose this and reserve the right to take corresponding measures,” he said in a statement posted on the embassy’s website on Thursday. “The UK has no sovereignty, jurisdiction or right of ‘supervision’ over Hong Kong”.

Kina har alltså även mage att anklaga Storbritannien för att bryta mot internationella bestämmelser. Detta trots att inte pekar ut vilka lagar det gäller, samtidigt som Peking på egen hand brutit mot det bindande avtalet Sino-British Joint Declaration i och med införandet av den nationella säkerhetslagen.

Vidare hintar kinesiska myndigheter att man kommer stoppa de tre miljoner invånare i Hongkongs som omfattas de nya brittiska visumlagarna från att lämna staden. Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab konstaterar hopplöst att det inte finns något man kan göra, om Kina stoppar stadens invånare från att lämna Hongkong.

Likaledes öppnade Taiwan i veckan ett särskilt kontor i centrala Taipei, för att assistera de av Hongkongs invånare som nu planerar att flytta till ön. Enligt Reuters ska kontoret ha 24 anställda och 20 stycken “hotlines”. Taiwanesiska tjänstemän som jobbar med kontoret uppger att man redan har mottagit en mängd samtal.

Initiativet följer på en rad löften från president Tsai Ing-wen och hennes administration att hjälpa Hongkongs befolkning. Reuters noterar att omkring 200 av stadens invånare redan har flytt till Taiwan sedan proteströrelsen började i fjol.

South China Morning Post återger de fördömanden i skarpa ordalag som detta nya kontor ådragit sig från kinesiska myndigheter:

Beijing has warned the ruling party in Taiwan not to “mess up” Hong Kong affairs, as Taipei prepares to help Hongkongers seeking to flee their city, where a contentious national security law has been imposed.

Zhu Fenglian, a spokeswoman for Beijing’s Taiwan Affairs Office, described the independence-leaning Democratic Progressive Party as a “black hand” that wanted to undermine the prosperity and stability of Hong Kong.

“What the DPP authorities said was an undisguised distortion of facts, which served only to reveal its vicious intention to mess up Hong Kong and seek independence for Taiwan,” she said.

I dag kommer även uppgifter om att Australien planerar vidta liknande åtgärder. Hong Kong Free Press citerar landets premiärminister Scott Morrison säga att hans regering nu aktivt överväger att erbjuda en “fristad” (safe haven) för Hongkongs invånare, då man ser situationen i Hongkong som “djupt oroande”.

Kina har ännu inte hunnit hota Australien över detta, även om så säkert kommer att ske med tanke på den urusla relationen länderna emellan för tillfället.

Inga liknande initiativ har presenterats vare sig av EU eller något av unionens medlemsländer.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

4 Comments

 1. Hej, Tack for bra artikel och kommentarer. Loggiskt att Taiwan och Storbritannien erbjuder H.K. bor att flytta till dessa landerna; Australien ocksa eftersom manga H.K. bor har studerat dar och kanske ocksa redan ager en fastighet i landet. Runt om i Europa, Portugal eller Tyskland t.ex. lever ju redan en hel del Kinesiska medborgare, pga. arbete eller som pensionarer t.ex. Kanske kommer en del H.K. bor ocksa soka sej till Portugal men det beror val ocksa pa hur relationerna mellan Portugal/Macau/Kina artar sej.

  Manga H.K. bor har ju sedan 1990 talet studerat eller investerat i fastigheter i Kanada, USA, Australien, Nya Zeland och Storbritannien, sa det finns ju bade en historisk lank med dessa landerna sedan lange.

  I Sverige om jag inte har fel, studerar mer Indiska medborgare an Kinesiska, i vara tekniska hogskolor m.m. for att dom just kan skaffa arbetserfarenhet nagra ar i Sverige efter studierna, innan dom en dag kanske atervander till Indien. Kanske kommer vissa andra EU lander nu erbjuda H.K. bor mojlighet att flytta dit, men mest kommer dom sakert soka sej till Taiwan och andra lander dar dom traditionelt har studerat eller investerat i redan.

  Manga Iranier t.ex. kom ju till Sverige efter 1979 revolutionen i Iran och dom och deras barn fodda i Sverige har anpassat sej val i Sverige och bidragit mycket ekonomiskt, kulturellt och over forvantningarna. Kanske dags for Sverige att visa lite mera mod gentemot H.K. bor denna juli manad, men vagar S. Lofven regeringen detta, det ar val den stora fragan?

  Mvh.,

  Marc

  • Särskilt i Italien finns det ju många kineser på grund av klädindustrin. Jag vet dock inte hur det står till med möjlighet för medborgarskap för dessa. För det är ju det som är det “extrema” i Boris Johnsons förslag, och det som retar upp Kina. Det är värt att notera hur antalet kinesiska och indiska studenter minskade dramatiskt i Sverige efter 2009. Anledning är att det då slutade vara gratis för utländska studenter att plugga på svenska universitet, om de inte är EU-medborgare. Sverige blev då genast mindre attraktivt för såväl kineser som indier. Och inte kan man väl klandra dem för det. Så vitt jag har förstått, så är studieavgifterna väldigt höga i Sverige, om man jämför med universitetens globala ranking och säkert även med kvaliteten på undervisningen. Till sist så tror jag tyvärr inte att detta kommer bli någon valfråga. För att uttrycka sig rakt så skiter svenskar än så länge i Kina och Hongkong. Det förstår givetvis politikerna, och driver därför inte frågan med någon särskilt hög profil, även om oppositionen på senare tid börjat uppmärksamma läget.

 2. Det kommer väl troligen bli så att Kina förbjuder människor från att lämna Hongkong. Utreseförbud helt enkelt. Tror faktiskt det kan bli så. Kina kommer då att än en gång bekänna färg.

  • Har hänt förut och sker fortfarande – kan mycket väl implementeras på större skala i Hongkong.

Kommentera