Guide för lån med eller utan UC

OBS: Texten presenteras i samarbete med UCFritt.nu

Majoriteten av alla svenskar har ett eller flera lån. Det kan handla om bostadslån, studielån eller billån. Detta har blivit en normal del av vår hushållsekonomi, då lån öppnar upp möjligheter som annars inte hade varit genomförbara på grund av en enstaka kostnad som ofta är högre än många personers privata besparingar.

Det är därför inte konstigt att lånemarkanden i Sverige är relativt stor. Samtidigt domineras kreditupplysningen av en enda aktör vid namn Upplysningscentralen (UC), som bildades 1977 och huvudsakligen ägs gemensamt av de svenska storbankerna.

UC har information om alla svenskars lån och skulder, och det är hit de flesta banker vänder sig för information innan de lånar ut pengar. Men på grund av UC är så pass centraliserat, så kan det av olika anledningar få enskilda personers kreditvärdighet att framstå som väldigt dålig.

Exempelvis får man sämre kreditvärdighet hos UC ju fler låneansökningar man gör inom kort tid. Detta på grund av ett glapp i systemet mellan att själva låneansökan registeras, och banken rapporterar in skulden till UC. Under detta glapp vet inte bankerna om du har accepterat tidigare låneerbjudanden eller inte, vilket försämrar din möjlighet till bra ränta.

I Sverige är det olagligt för registrerade långivare att låna ut pengar utan att först göra en kreditkontroll. Samtidigt ör det är dock möjligt att låna utan att UC är inblandat. Det finns nämligen långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än just UC. Ett sådan lån har fördelen att det håller upp din kreditvärdighet, samtidigt som det också möjliggör att låna från flera långivare samtidigt.

För den oinsatte kan det vara svårt att förstå skillnaderna mellan lån med eller utan UC, och ännu svårare att hitta sådana lån. Något som dock görs enkelt via sidan UCFritt.nu, som listar de mest effektiva lånen för svenska låntagare som erbjuds utan att Upplysningscentralen blandas in.

Sidan förklarar även närmare vad lån utan UC innebär, samt för- och nackdelar med denna slags lån. Det förklaras också vad som gäller om man lånar utan inkomst eller med betalningsanmärkningar. UCFritt.nu är helt enkelt en guide som hjälper dig att hitta det bästa lånet för din situation.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera