Taiwan världens andra säkraste land – Sverige på plats 83 av 133 i omfattande ranking

Rankingar är aldrig enkla att sammanställa och blir alltid ifrågasatta och debatterade. Kanske är det just detta som är attraktionskraften med listor? Oavsett vilket så blev inlägget “Taiwan har världens bästa sjukvård, Sverige på plats 28 av 89 länder” från augusti i fjol ett av de mest lästa och kommenterade inläggen här på InBeijing förra hösten.

Därför tänkte jag nu återge ännu en ranking där Taiwan hamnar mycket högt och Sverige sannolikt ligger lägre än vad den egna självbilden vill göra gällande. Det handlar om säkerhet.

För mig och många andra västerlänningar som flyttat till Taiwan, är säkerhetsläget bland det absolut mest tilltalande med att bo på ön. Våldsbrott existerar knappt, i synnerhet oprovocerade sådana. Stölder är också mycket ovanliga. Det hör till vanligheterna att folk lämnar mobiler och datorer på borden vid kaféer och bibliotek.

Rankingen i fråga sammanställs av Numbeo, som bland annat är känd som världens största databas för levnadskostnader, byggd på rapportering online från hundratusentals personer i tusentals länder. Numbeo sammanställer även rankingar inom andra områden, varav ett är säkerhet, eller “Crime Index” som listan på 133 länder och territorier har som engelsk rubrik.

Rankingen över säkerhet går från 0 till 100, och är en inverterad ranking av kriminaliteten. Exempelvis har Taiwan ett “Crime Index” på 15,26 vilket ger landet ett säkerhetsindex på 84,74. Med detta kommer Taiwan på andra plats, efter Qatar vars säkerhetsindex är 88,10.

Sverige återfinns först på plats 83 med ett säkerhetsindex på 52,57. Med detta ligger man inklämd mellan Frankrike på platsen ovan och USA på platsen under.

I den absoluta botten återfinns Venezuela med ett index på 15,64 och Papua nya Guinea på 19,96. Andra länder av intresse på listan innefattar:

6) Hongkong
10) Japan
14) Island
19) Finland
20) Danmark
24) Sydkorea
33) Kina
42) Norge
53) Thailand
55) Ryssland
70) Storbritannien
103) Somalia
124) Syrien
130) Afghanistan

Hela listan kan ses via Numbeos hemsida, liksom metodiken bakom rankingen.

De senaste fyra åren har jag varit bosatt i Taiwan och Japan och endast vistats i Sverige eller andra länder några få veckor om året. Under dessa fyra år kan jag inte minnas att jag har sett ett enda slagsmål eller ens några märkbara incidenter av irritation mellan människor, undantaget möjligen på fotbollsplanen.

Jag har även tagit för givet att inte behöva låsa cykeln eller hålla någon särskild noggrann koll på vare sig mobil eller plånbok. Även fast jag kanske inte borda skriva detta här, så låser jag faktiskt inte ens dörren särskilt ofta.

Taiwan och Japan har givetvis genom historiens gång haft sin beskärda del av såväl politiskt våld som organiserad brottslighet. Men den nuvarande rankingen tar inte hänsyn till vad som skedde förra seklet. Jag kan bara konstatera att de skjutvapen, personrån eller våldsamma protester som ofta kan ses annorstädes vore helt otänkbara här.

För några veckor sedan då jag såg på tv tillsammans med en japansk familj, så talade nyhetsuppläsaren med upprörd röst om att någon hade skurit sönder tre bildäck till synes helt utan anledning. Familjen i fråga kunde inte förstå varför i allsin dar någon skulle kunna få för sig att göra på detta vis!

Många av er läsare har erfarenhet av att resa eller bo i Asien. Vore intressant med era synpunkter angående säkerhetsläget i såväl olika asiatiska länder, som Sverige jämfört med olika platser i Asien. Lämna gärna en kommentar nedan.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

14 Comments

 1. Denna rankning boer tas med en nypa salt. Objektiva statistiska jaemfoerelser kan vara missvisande pg av skillnader i raettssystem och definitioner, men jag tror aend att antal mord per 100000 invaanare are den mest standardiserade statistiken. Daer hade Taiwan 0.82 per hundra tusen 2018, vilket kan jaemfoeras med Portugal (0.79) och Irland (0.87), dvs dessa baada laender aer ungefaer lika ofarliga vad gaeller vaaldskriminalitet. Sverige are naagot farligare: 1.08. Men naestan hela Europa aer en saeker del av vaerlden. Farligast i EU aer Litauen (4.57), vilket aer naestan lika farligt som USA (4.96). Men aeven USA aer saekert jaemfoert med Centralamerika (Honduras har till exempel en frekvens paa 38.93.

  Jag tror att anledningen till att det kaenns saekert att gaa ut och promenera vid midnatt i Taiwan har mycket att goera med att det finns kommersiell aktivitet naestan oeverallt. Inte saa maanga tomma gator som i Europa, och dessutom befolkas de flesta kafeer, restauranger etc. av olika aaldersgrupper, inklusive maanga barnfamiljer. Det goer att det kaenns tryggare aen i Sverige, aeven om det objektivt aer ungefaer lika saekert, moejligen med undantag av vissa omraaden som Rosengaard i Malmo.

  • Fast mord per capita blir inte heller någon definitiv måttstock, då det trots allt är ett ganska ovanligt brott. Jag tror att man behöver titta på ganska många parametrar för att försöka göra någorlunda bra jämförelser. Jag tror definitivt att undersökningen har sina brister, men jag tror också att den ändå ger en indikation på hur saker är.
   I Sverige har den ökande brottsligheten lett till att folk ändrar sina beteenden, och sådant påverkar ju inte statistiken negativt, utan tvärtom. Tänk om folk ens fick för sig att ställa cyklar olåsta i Sverige, eller strunta i att låsa dörren. Folk vågar knappt gå ensamma på kvällen, eller släppa ut sina barn för att leka, och då blir det skevt att titta på mord per capita och tro att Sverige och Taiwan är ungefär lika säkra länder. Bortsett från att vi de sista åren haft en del mord på öppen gata, så är det historiskt och internationellt sett en brottstyp som är vanligast i hemmiljöer och bland människor som redan är bekanta.

   Jag har aldrig bott i Taiwan, men har varit där ganska många gånger, och rör mig då ute såväl i Taipei som i mindre städer. I Taipei håller jag med om att det ger en ökad trygghetskänsla att staden aldrig sover, men i mindre städer kan det vara ganska folktomt om kvällar/nätter. Ändå känner jag mig avsevärt tryggare, eftersom jag vet att det helt enkelt är oerhört sällsynt med oprovocerad våldsbrottslighet. Denna typ av brottslighet har samtidigt haft en kraftig ökning i Sverige.

   Mina erfarenheter i Taiwan:
   Jag har heller aldrig bevittnat något som kan liknas vid ett brott, konflikt eller stök i Taiwan. Jag har aldrig sett någon öppet bete sig illa mot en annan person. Jag har reagerat över att folk går iväg på toaletten medan de lämnar sin Macbook synligt på uteserveringens bord. Jag älskar att ta på mig ett par hörlurar, och gå ut i Taipeinatten och bara vandra omkring i timmar, jetlaggad som man är när man nyss kommit från Sverige.

  • Jag tror inte heller att mord per capita är ett tal som ger en särskilt heltäckande bild av säkerhetsläget i ett land. Jämför exempelvis med att det knappt mördas några kinesiska journalister alls – ändå är Kina ett av de länder i världen där det är farligast att vara journalist.

   En av sakerna jag lägger märke till i Taipei är faktiskt att staden “somnar” väldigt tidigt. Jämfört med mina tidigare hemstäder Peking och Hongkong, eller andra metropoler som Tokyo och Seoul, kan man vara ganska ensam på en gata eller tunnelbanestation hyfsat centralt i Taipei vid klockan 22 en vardagskväll. Jag tror det har mycket att göra med att det inte finns någon riktig dryckeskultur i Taiwan – men det är en helt annan fråga!

 2. Intressant att Hongkong hamnade så pass högt med tanke på utvecklingen där, men datan kanske laggar lite?

  Känner igen Sydkorea i din beskrivning av Taiwan. Har fått en cykel stulen en gång, och något fyllo som skrikit osammanhängande i min riktning men det är allt. Det är sällan det förekommer grövre brott eller våldsbrott och jag lämnar alltid datorn på bordet på kaféer och bibliotek.

  Dörren låser jag aldrig eftersom den nästan alltid stängs med kodlås. Blev lite pinsamt när jag var hemma och hälsade på familjen i Sverige och gick utan att låsa (eller larma) dörren i ett inbrottsdrabbat villaområde.

  Kan ligga något i det som någon annan sa att det är mera av ett 24/7-samhälle här, så det är alltid mycket folk ute och rör på sig även på konstiga tider.

  • Datan är tydligen en sammanvägning av svaren som getts under de senaste 36 månaderna. Så Hongkong kommer sannolikt falla en del framöver, särskilt som en av frågorna är huruvida säkerheten försämrats och/eller brotten ökat de senaste tre åren. Visst är det mycket folk ute och rör sig på olika tider, men så är ju fallet även i andra tätt bebodda delar av världen, exempelvis folkcentra i Mellanöstern och Afrika. Dessutom är ju hela Taiwans östkust också oerhört säker, trots att där inte finns en enda stad.

 3. Hej,

  Jag haller med David Andersson’s kommentarer. Viktigt vem som rangordnar olika lander.

  Forra aret i April, publicerade “Financial Times”, som maste anses som en ar dom mera trovardiga medierna i Storbritannien idag och som manga inom politiska och ekonomiska kretsar laser runtom i Europa, en rankning av dom sakraste landerna i varlden (livskvalitet, sakerket, politisk stabilitet, en valvillig installing till utlanningar som flyttar dit) m.m.

  Nya Zealand kom pa 1st plats, Island pa 2a och Portugal pa 3e plats, globalt. Portugal ar en Europeisk parla pa manga satt och vis idag, bl.a. inga populistiska hoger eller vanster partier som snedvrider den inhemska politiska debatten.

  Mvh.,

  Marc

  • Ja, det som gör Numbeos undersökning intressant och/eller annorlunda är att den – på gott och ont – bygger på folks upplevda säkerhetsläge, snarare än på myndigheternas siffror om olika förhållanden, där ju sätt att mäta och väga skiljer sig en hel del åt mellan olika länder.

 4. Hej igen.
  Mitt intryck, som inte aer baserad paa naagon statistik, utan paa att ha bott i Taiwan i flera aar, aer att inbrott aer ovanligare aen i Sverige. Baest av allt aer att vaaldsbrott riktade mot utlaenningar aer helt otaenkbara foer i stort sett alla haer. Men aa andra sidan aer mutbrott vanligare aen i Sverige (enligt Transparency International) och telefonbedraegerier aer mycket vanliga haer (jag vet inte hur vanligt det aer i Sverige numera). En annan vanlig kriminell verksamhet aer illegala spel. Man kan saega att kriminaliteten haer aer mer diskret, och mord foerekommer naestan enbart inom familjer eller mellan olika kriminella organisationer (som mest sysslar med spel, utlaaning av pengar, “protection rackets” och prostitution) utan “bystanders.” En viktig foerklaring kan vara att det naestan inte finns naagon ungdomsarbetsloeshet haer (ungdomar, eller snarare unga maen, staar foer merparten av alla vaaldsbrott oavsett land, och detta tenderar att foervaerras om de unga maennen inte har jobb eller studerar).

  • Intressanta iakttagelser. Ja, att våldsbrott är mycket ovanligare i Taiwan än i Sverige står nog klart för alla som spenderat tid i båda länderna, och framför allt oprovocerade sådana. Personligen löper jag hellre risk för att få ett telefonsamtal från en bedragare än att bli överfallen utan anledning.

 5. Dryckeskultur, som Jojje nämner, kan vara en nyckelfråga. Alkoholen orsakar enorma kostnader för det svenska samhället, och andra liknande samhällen, i form av våld och annan brottslighet och vårdkostnader med mera. Såg ett fyllo en gång vid foten av trappan upp till Elefantberget i Taipei, det var honom folk frågade om råd om vägen…

 6. Alla som varit i Asien kan vittna om att gatubrottslighet närmast är ett kulturellt tabu, oavsett fattigdomsnivå i landet ifråga. En intressant sak i rankingen är väl att skillnaden är så stor Sverige vs skandinaviska grannländer. Min uppfattning är att många svenskar lever kvar i en självbild om ett säkert land. Oerhört utbrett våldet och otrygghet i Sverige, beroende på svenska alkoholkultur till viss del, ja, men framförallt såklart pga på hög immigration och svag polisnärvaro.

Kommentera