Välkommen! Det är jag som sedan 2010 på egen hand driver InBeijing. Men redan 2007 gick flytten till Kina, då jag fick möjligheten att studera kinesiska på plats i Peking.

Vad som egentligen skulle ha blivit en termin blev istället ett par år. Peking var helt enkelt en alldeles för intressant plats för en nyfiken, aspirerande journalist som mig att lämna. Utvecklingen var häpnadsväckande och det fanns otaliga historier som behövde berättas.

Snarare än att återvända till Sverige så tog jag därför läsåret 2009-2010 min magisterexamen i Journalistik vid University of Hong Kong; ett program med fokus på Kina, som räknas till en av de främsta journalistutbildningarna i världen.

Med ny kunskap, inspiration och stort lokalt kontaktnät återvände jag till Peking hösten 2010 för att på heltid skriva om regionen för svenska medier. På grund av min rapportering svartlistades jag sommaren 2016 från Kina, och flyttade istället till Taiwan för att fortsätta rapportera om Asien.

I oktober 2019 beslutade jag mig för att spendera ett halvår i Japan. För att på ett relevant och kunnigt vis kunna skriva om Östasien, tror jag det är av nytta att försöka spendera en längre tid i så många av regionens länder som möjligt. I skrivande stund – april 2020 – är jag fortfarande kvar i Japan på grund av COVID-19, men planen är att återvända till Taiwan så fort situationen tillåter.

Under min tid i Asien har jag på plats rapporterat om vitt skilda ämnen för över 100 olika svenska publikationer. Jag tar ofta och gärna bilder till mina reportage, då magasin snarare än dagstidningar tillhör mina vanligaste uppdragsgivare.

Förutom nyheter och reportage har jag även skrivit fem stycken böcker, varav ett par har använts som studiematerial i svenska skolor. Jag brukar också hålla olika former av föreläsningar då jag varje sommar åker tillbaka till Sverige för att hälsa på vänner och familj.

Vid sidan av det skrivna ordet och den tagna bilden är jag en stor fanatiker av idrott och natur, helst i kombination. Löpning, vandring, snowboard, fotboll och långdistanscykling har alla varit viktiga aktiviteter för att såväl uppleva Östasiens vackra landskap som lära känna dess folk och traditioner.

Den som är mer nyfiken på mina reportage kan läsa några av dem via Scribd. Flera av mina fotografier kan ses på Flickr, och med intresse av nyheter från Kina med omnejd kan med fördel även följa min Twitter.

Bli först med att kommentera

Kommentera