Jag får ofta frågor gällande visum till Kina. Den kinesiska ambassaden tar inte längre emot ansökningar i sina lokaler, utan har öppnat ett servicecenter på Karlaplan i Stockholm, dit man kan gå för att själv fylla i blanketter och få hjälp av svensktalande personal. Där finns till och med en fotoapparat.

Ett liknande servicecenter har också öppnat i Göteborg, men det har jag aldrig själv besökt.

Allra smidigast är dock att gå genom Mittens rike som erbjuder visumservice för hela Sverige med hjälp av rekommenderad post och säker betalning online. De hjälper årligen flera tusen svenskar med visumansökningar till Kina, och är enkla att kommunicera med via mail eller telefon.

Besök deras hemsida för nerladdning av ansökningsblanketter och tydlig förklaring om hur man fyller i dessa.

Tack vare lång erfarenhet och samarbete med kinesiska ambassaden kan Mittens rike ordna visum med bara någon dags varsel. De kan också svara på frågor om de krav och bestämmelser som gäller för visumansökan, vilka kan ändras utan förvarning.

9 Comments

 1. En kommentar ang passet på hotellrummet: Ha gärna med en fotokopia på passet och visumsidorna när du är ute på stan. Periodvis genomför man lite tätare på kontroller av exempelvis utlänningar i universitetsområdena, och då kan en passkopia medföra att man inte behöver på egen tid- och pengabekostnad ta taxi till sitt hotell med en poliskonstapel i släptåg. Inte så sällan det inträffar dock, men som turist kanske man inte har koll på om en kampanj håller på att genomföras eller ej.

  En kopia av passet är ju inte heller fel om olyckan skulle vara framme och passet blivit stulet eller förkommit.

  Man behöver f.ö. pass för köp av flygbiljetter och snabbtågsbiljetter, och behöver visa upp det på flygplatsen/gaten till snabbtåget. Packa därför inte ner det i stora väskan under inrikesresor,

 2. Har varit i Beijing ett par gånger, första gången som student i 7 månader och jag hade aldrig passet med mig någonstans och upplevde heller aldrig att poliser etc försökte kolla upp en eller liknande.

  Bästa är att försöka bete sig som en kines så att man inte “sticker” ut som utlänning så blir det mycket lättare att inte bli kollad.

 3. Jag har själv aldrig under mina sju år i Kina råkat ut för en passkontroll. (Förutom en gång, då jag sov på gatan i Guangzhou 2004, men då hade jag heller inget pass.)

  Men det är klart, det är ju aldrig fel att gardera sig med en passkopia, även fast jag aldrig har rått vänner eller familj att så göra.

 4. Vanlig turistande turist behöver det nog inte så ofta, nej. I synnerhet inte gruppturister. Jag själv har också klarat mig från just detta, men jag vet från sådana som drabbats personligen att det gjordes stickprovskontroller i Wudaokou-området (=stadens studentområde #1) inför exempelvis millennieskiftet och OS 2008. Man ville främst se till att de utländska studenter som hyrde privat registrerade sig hos polisen och ville samtidigt kolla upp visum lite extra noga. (Själv föll jag inom privathyrningsfacket och fick vackert gå och registrera mig efter 3-4 år utan att det ansågs ha behövts vara så nödvändigt innan år 2000. Lite smidigare på “den gamla goda tiden”…)

  Sedan var det väl inte mer än ett par år sen man “slog ner” på visum-/arbetstillståndsfusk och kollade upp folk lite extra noga. Kanske främst via normala officiella kanaler och hembesök – men även på “gatorna” (läs barer) lite då och då. Har för mig att det främst rörde sig om Chaoyang och riktade in sig mer på arbetande utlänningar, inte studenter. Men det är klart, håller man låg profil och inte nattrumlar för mycket är risken inte så stor.

  En gång har dock passkopian räddat mig på ett annat sätt: Skulle till Jinan med jobbet över dagen och glömde bort passkontrollen innan snabbtåget (innan dess hade man iofs krävt pass vid inköp av biljett men inte varit så noga med att kolla utlänningar vid gaten på stationen). Då räckte det med min skrynkliga, ihopvikta A4 jag haft i väskan sen länge. Det är också praktiskt med passkopia om man är ute med exvis jobbet och tåg-/flygbiljetter skall inhandlas åt en. Ibland är det kort framförhållning och snabba ryck, och då är det bra om man slipper åka ifrån mötet för att hämta passet på hotellrummet.

  Det viktigaste är ändå om man blir av med passet. Att ha en kopia gör allt mycket lättare: 1) Ambassaden kommer nog att ge dig smidigare hjälp; 2) gonganju blir lite blidare i sinnet om du har kopia även på ditt visum när du sedan fått ditt nödpass (har ingen aning vad som gäller vi exvis utresa om man tappat passet och sedan har fått ett ett nytt – antagligen bör man ha ett stöldintyg – men en kopia på det förlorade visumet skadar säkert inte); och 3) du har mycket lättare att ta dig tillbaka till BJ eller bo på hotell osv om du exvis befinner dig utanför huvudstaden. Det kanske inte är heeeelt smidigt att tanka ner en inscannad kopia från Dropbox om man befinner sig på resande fot någonstans och sedan få den utskriven mitt i natten…

  Ärligt talat – hur besvärligt är det att ha en ihopvikt A4 i jackans innerficka eller i väskan? Är det ändå jobbigt – ta åtminstone en bild med telefonen/kameran, även om jag tror att exvis stationens spärrvakter blir måttligt förtjusta.

  Sedan ett annat, relaterat tips: Ta inte med svenskt busskort, körkort, Ica-kort, bankfacksnyckel m.m. m.m. öht till Kina. Låter ju självklart, men det är – som närstående råkat ut för – så himla lätt att glömma rensa ur plånbok eller handväska innan resan till Kina. Är sedan tjuven framme blir det en massa totalt onödigt bök man får på halsen.

 5. Världs visum Organization (WVT)

  Letar du efter rätt ställe att få ditt visum utan stress? Ansök nu invandringen till Storbritannien, Kanada, Malaysia, Tyskland, Frankrike och mer. e-post: worldtravelvisa.inc@gmail.com

  Världen Visum Travel …..

  • Ingen fara! Min mor kommer hit två gånger om året och hon älskar att gå omkring själv i staden. Var bara beredd med lite extra tålamod på grund av språkförbistringen!

 6. Att köpa elektronik på internät till exmpel Jingdong (bara kinesiska version) bruckar billigare än Sverige.Varo saljas på riktig butik är ofta dyrare.

 7. Liten uppdatering: man skall *absolut* ha med sig passet/passkopia ute på stan *hela tiden*. I vintras behövdes det visas i permanent byggda säkerhetskontroller bara för att passera på trottoaren förbi Tianan’men och i tillfälliga kontroller för att passera gångtunnlar under Chang’an-avenyn i närheten. Alltså inte för komma in på själva torget (som också har – ytterligare – säkerhetsgater för att kolla id och väskor). Likaså behövs pass för att köpa biljett till Förbjudna staden. (Kanske fler ställen också?) Nu gick det att snacka sig ur då jag kan kinesiska, men det är nog inte så lätt alla gånger. I synnerhet inte inför och under stora politiska sammankomster i stan, exempelvis partikongressen nu i oktober. http://shanghaiist.com/2017/09/28/19th-party-congress-crackdown.php

Kommentera